Не стало Леоніда Ушкалова, дослідника творчості Сковороди і Шевченка

Сьогодні несподівано зупинилося серце вченого-літературознавця Леоніда Ушкалова, дослідника-медієвіста, знавця давніх текстів, який багато років присвятив дослідженню життя і творчості Сковороди.

«Неможливо повірити, що пішов за межу Леонід Ушкалов. Світла, яскраво й неповторно талановита людина, видатний вчений. Колись на одній презентації я сказала, що то не є просто: бути в Харкові Леонідом Ушкаловим, згодом у іншій подібній розмові цю думку повторив колега: так нам відчувалося… Але професора Ушкалова дуже бракуватиме і в цілій Україні, і у світовій медієвістиці. Велика втрата», – написала на своїй фейбук-сторінці літературознавиця Елеонора Соловей.

Леонід Ушкалов народився 1956 року на Сумщині, закінчив філологічний факультет Харківського університету. Працював на кафедрі української та світової літератури у Харківському національному педагогічному університеті ім. Григорія Сковороди.

Автор багатьох праць з історії літератури, богослов’я та філософії, серед них «Ловитва невловного птаха: життя Григорія Сковороди», «Нариси з філософії Григорія Сковороди», «З історії української літератури XVII–XVIII століть», «Есеї про українське бароко», «Моя шевченківська енциклопедія: із досвіду самопізнання», «Шевченко від А до Я», «Що таке українська література: есеї», «Література і філософія: доба українського бароко», «Україна і Європа: нариси з історії літератури та філософії» та інших.

Лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії ім. Григорія Сковороди та премії НАН України імені І. Франка за працю «Григорій Сковорода. Повна академічна збірка творів».

Висловлюємо співчуття рідним та колегам Леоніда Ушкалова.

Мар'яна Хемій
Редакторка блогу. Люблю книжки, розмови, подорожі.

9 thoughts on “Не стало Леоніда Ушкалова, дослідника творчості Сковороди і Шевченка

    Залишити відповідь