«Подорожі без бар’єрів» на Yakaboo — книжка про подорожі для дітей з розладами спектра аутизму

Для дітей з розладами спектра аутизму (РСА) було створено книжку Подорожі без бар’єрів. Соціальна історія, яка допомагає підготуватися до першої подорожі. Віднедавна її електронну версію можна завантажити за 1 грн на сайті Yakaboo або читати у вільному доступі у нашому мобільному застосунку.

Діти з РСА та їхні родини рідко подорожують

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, у кожної 88-ої української дитини діагностують аутизм. Подорож для родин, що мають дітей з РСА, може стати важким випробуванням. Адже дорога, незнайоме оточення, нові звуки, запахи та інші подразники, що виходять за межі звичної рутини цих дітей, здатні викликати у них сильний стрес і складнощі.

Згідно з опитуваннями IBCCES (International Board of Credentialing and Continuing Education Standards), 87% родин, що мають дітей з РСА, не подорожують. При цьому подорожі важливі для розвитку та соціальної адаптації дітей. Якщо вони організовані відповідно до потреб дітей у спектрі, то спонукають їх до навчання та засвоєння нових навичок.

Книга, створена фахівцями для дітей та сімей

Книжка «Подорожі без бар’єрів» є професійним посібником для підготовки до подорожей дітей з аутизмом. Вона створена в рамках спільного проєкту SkyUp, Join UP! та LEVCHYK SPECTRUM HUB – центру для дітей із розладами спектра аутизму, які були вимушені залишити свої домівки через бойові дії та евакуюватися до Львова. Проєкт покликаний актуалізувати питання доступності подорожей, сприяти створенню комфортних і безпечних умов для відпочинку з дітьми з РСА.

«Ми віримо, що подорожі — це те, що допомагає нам жити і не втрачати здатності радіти життю навіть у найскладніші часи. Відкривати світ подорожей дітям є особливою насолодою для нас. Цей щирий дитячий захват і нестримні емоції ні з чим не порівняти», — коментує Маріанна Григораш, директорка з маркетингу SkyUp Airlines.

У книжці просто і доступно у форматі соціальної історії поетапно змальовується процес організації та здійснення подорожі. Вона допомагає дітям зрозуміти такі «складні дорослі речі»: що треба взяти з собою на море, як зареєструватися на рейс та пройти перевірку службою безпеки в аеропорту, що таке термінал і що там можна робити, як поводитися в літаку тощо.

«Велика цінність цієї брошури в тому, що вона розроблена спеціально для дітей з аутизмом, однак може бути напрочуд корисною для всіх дітей, що готуються до подорожі. Візуальні підказки легко зчитуються і є зручними навіть для нас, дорослих, коли ми дезорієнтовані в нових умовах чи країні. Прості картинки і зрозумілий лаконічний текст допоможуть попередити дитину про всі етапи польоту, які чекають на дитину в подорожі, і зможуть зменшити рівень тривожності від невідомих подій та подразників. Ця методична брошура буде дороговказом для вас і вашої дитини як під час підготовки до польоту, так і під час нього. Адже візуальний розклад створює відчуття впевненості, передбачуваного та орієнтації в кількості та тривалості подій», — Ганна Перекатій, поведінкова аналітикиня, психолог, засновниця центрів розвитку і соціалізації «СТАРТ». 

Методика подачі матеріалу, яка лягла в основу посібника, є науково доведеною практикою і широко використовується в різних напрямках роботи з поведінкою. Її авторка – американська психологиня Керол Грей присвятила своє професійне життя допомозі дітям з РСА.