Які книжки подарувати дорослим на Новий рік: 12 ідей

Останні дні перед Новим роком сповнені різноманітних приготувань та метушні, від планів щодо меню святкового столу до подарунків рідним і близьким. Попереду вихідні, які хочеться провести в гарному настрої, тож пропонуємо вашій увазі добірку книг, які стануть не лише чудовим подарунком під ялинку, а й створять атмосферу любові, тепла, гумору або ж занурять у захопливі пригоди. У будь якому випадку, нудно не буде точно.

Книги Пратчетта – це завжди свято. Легко, з незмінним гумором, про важливе. Він влучно підмічає хиби та слабкості людей і показує нам самих себе зі сторони. “Жнець” відноситься до підциклу “Смерть”, тому саме він (так-так, у Пратчетта Смерть – він) там є головним героєм. Що станеться, якщо раптом Смерть перестане виконувати свою роботу? У цій книзі він сам стає простою людиною і отримує власний Час. Тим часом все навколо летить шкереберть: мертве оживає, живе не вмирає і потрібно якось відновити рівновагу. Навіть якщо ви не читали інших книг Террі Пратчетта, “Жнець” чудовий варіант, щоб нарешті познайомитися з його творчістю. 

Збірка малої прози – ідеальний варіант, коли часу на книги обмаль, але читати хочеться. Тоді встигаєш прочитати одну-дві історії і можна робити паузу. А тим більше з прозою Ольги Деркачової, де дивовижне та романтичне стоїть поряд з реальним, збурюючи при цьому шквал емоцій. У центрі кожного твору – сучасна людина з усіма її радощами, хвилюваннями та пошуками себе. Головними героїнями переважно є жінки, які прагнуть бути почутими, самореалізованими та щасливими. Під однією обкладинкою прихована проза ніжна, лірична і водночас з гостротою душевного смутку. Книга, після якої залишається приємний післясмак і душа, зігріта її теплом.

Дотепна, мила, сентиментальна історія про те, що життя по-справжньому відкривається тим, хто готовий до змін і має здатність любити інших. 63-річна жінка переживає кризу. Чоловік, який був для неї усім її життям, зраджує, і це стає справжнім ударом. Брітт-Марі вирішує кардинально змінити своє життя. Ця книга про жінку, яка дуже переймається думкою інших, але знаходить в собі сили рухатися вперед. Вона пізнає справжню свободу і смак до життя. Головна героїня нарешті стає сама собою і вона більше не боїться мріяти. Бакман – майстер зворушливої прози, тому залишитися байдужим до його прози просто неможливо.

Мрієте жити закордоном? Уже пакуєте валізи? Але перед цим варто прочитати цю книгу. Вона для тих, кому здалося, що кращим життя може бути лише десь там. Як вказано в анотації – події й герої в книзі реальні, фантазія авторки задіяна частково. І це лише підігріває цікавість. Героїні роману “Мудра кішка Варшава” – емігрантки, з якими познайомилася і спілкувалася авторка, коли жила у Польщі. У виданні зібрані комічно-трагічні історії про сміливих українок у Польщі.  Герої книги вирішують, чи був Юзеф Пілсудський зрадником, в Амстердамі тікають від трансвеститів, у Португалії випробовують долю автостопом, напам’ять читають Міцкевича, а у Венеції голим бігає Юлій Цезар. Сумно точно не буде.

Книга, що подарує вам щирий сміх і сльози. Головна героїня Ребекка Блумвуд – звичайна молода дівчина. Але це лише на перший погляд. Ребекка має одну залежність – вона шопоголік. Дівчина намагається позбутися залежності, але чергова яскрава вивіска про розпродаж чи акційні знижки нівелюють всі її спроби. А тут ще й банківський працівник розпочинає “полювання” за нею, щоб змусити сплатити борг за кредитами. Досить! – вирішує Ребекка і життя дарує їй неймовірний шанс. Дівчина отримує пропозицію стати консультанткою у компанії молодого фінансового генія Люка Брендона. А чим це все закінчиться, дізнаєтеся з книги. Стильне оформлення цього видання у формі жіночої сумочки робить його оригінальним подарунком на будь-яке свято.

Автор світових бестселерів Ніколас Спаркс відомий своїми зворушливими, теплими історіями. Джон – юнак, який ніколи не мав особливих сподівань на своє життя. Не маючи планів на майбутнє, він йде на військову службу. Через деякий час повертається у відпустку до рідного містечка. Одного вечора він знайомиться з неймовірною дівчиною Саванною і життя блискавично змінюється. Кохання, у яке молодий чоловік не вірив, перевертає увесь його світ, надаючи йому сенсу. Але йому час повертатися на службу. Єдине, що тепер їх поєднує – листування. Чи витримає любов випробування відстанню і часом? У Спаркса не буває все так просто, тому ця історія обов’язково залишить слід у серці читача. 

Вчинено зухвале пограбування: із захищеного сховища під бібліотекою Принстонського університету викрали надцінні рукописи Френсіса Скотта Фіцджеральда. Проста оповідь про крадіжку переростає у багатошаровий текст, який приємно і легко читати. Мерсер Манн, молода письменниця-невдаха, вливається до кола літературних знайомих Брюса Кейбла. Власник книгарні та відомий колекціонер антикварних видань може розповісти Мерсер багато цікавого про чорний ринок крадених книжок та рукописів. Автор тримає інтригу до кінця і зрештою призводить до карколомної розв’язки. Текст доповнений роздумами про письменницьке ремесло, тому буде цікавим будь-якому книголюбів.

Здається, Роб – щасливчик, що виграв лотерею у житті. Улюблена робота, затишний будинок у Лондоні, кохана дружина Анна. Ідеальне подружжя, що бажає лише одного – мати дитину. Небеса почули їхні молитви. Невдовзі у Роба та Анни народжується малюк. Джек перетворює кожен їхній день у неймовірну пригоду, чоловік готовий літати на крилах щастя. Та життя має інші плани… Що робити, коли небо падає на плечі? Як знайти в собі сили і повірити, що ти можеш жити далі? Роман, сповнений любові, суму, болю. Та головне – нескінченної надії. 

Якщо вам потрібна книга, через яку не можна заснути, то кращого варіанта не знайти. Родинна сага, що тримає інтригу до самого кінця. Історія про любов, дружбу, родинні стосунки, а також заздрість та безліч дрібних трагедій, які призводять до страшних наслідків. Жахлива Драма зруйнувала життя колись успішних, багатих і щасливих Ґольдманів із Балтимору. Однак була вона випадковістю чи логічним фіналом цілої низки секретів? Приховане протистояння, нереалізовані амбіції, конкуренція та боротьба за любов – ось що чекає вас на сторінках цієї книги. Окрім детективного сюжету розкривається також цікава і неоднозначна лінія кохання, яка безпосередньо пов’язана з усіма подіями в книзі. Діккер – майстер прози, яка читається легко і захопливо, тому не звертайте увагу на чималий об’єм книги. Час із нею пролетить непомітно.

Якщо ви досі не знайомі з цією книгою, самий час це виправити. Легка, мила, написана з гумором історія подарує незабутні емоції та враження. Повість Джерома К. Джерома про трьох нерозлучних друзів та собаку смішить людей ось уже понад 200 років. Подорож Гарріса, Джея і Джорджа човном по Темзі сповнена смішних моментів, що досі зрозумілі читачам. Будь-яка дрібниця – починаючи зі зборів і закінчуючи спробами відкрити консерву – може стати причиною кумедних пригод. А якщо подорожувати в компанії енергійного фокстер’єра, то веселощі гарантовані усім. Особливо читачам.

Книга про те, що романтика, кохання і мрії не закінчуються ніколи. Цю книгу критики називали “П’ятдесят відтінків для тих, кому за шістдесят”. Але особливість її полягає в тому що Гіларі Бойд надала слово почуттям літніх людей. Головна героїня Ненсі, 63-річна жінка, чий шлюб розпався, а діти не дуже щасливі. Вона намагається навести лад у своєму житті, але несподівана зустріч і знайомство з Джимом перевертає її свідомість. Джим не надто вирізняється манерами. Затятий курець, кантрі-співак, що не досяг успіху в житті. Але є щось в ньому особливе. Потай від рідних жінка починає зустрічатися з ним і відкриває для себе радощі від близьких стосунків. Запізно для любові? Ні, настав час серйозних рішень. Книга порадує читача психологічною глибиною, м’яким гумором і вірою в те, що в житті не буває безвихідних ситуацій.

Як бути, якщо у вас всього один день, щоб зрозуміти хто ви насправді? Сабріна знаходить загадкову колекцію свого батька і раптово усвідомлює: все, що вона знала про нього, було брехнею. Рідна людина, поряд з якою вона зростала, виявилася незнайомцем. Свій вільний день вона вирішила присвятити тому, щоб більше дізнатися про таємне життя батька. Цілий день зі спогадами, історіями і людьми,яких вона ніколи не знала. Один день, що змінить її назавжди. Цей роман розповідає про те, як звичайні вчинки призводять до непередбачуваних наслідків, про те, що тільки зрозумівши рідних, ми зможемо розібратися в собі. А ще надихає завжди бути вірним собі і своїм мріям.

Юлія Малета
Історик за освітою та затятий книголюб. Шукаю щастя у дрібницях і хороша книга - одне з них. Люблю романи, що змушують замислитися над важливими питаннями. Обожнюю якісний нон-фікшн. Фанат дитячої книги та гарних ілюстрацій. Веду книжковий блог в інстаграм: @maleta_yuliya

14 thoughts on “Які книжки подарувати дорослим на Новий рік: 12 ідей

    Залишити відповідь