Подарунки для шанувальників детективів: що покласти під ялинку?

Якщо ваші друзі люблять таємниці - будьте певні, що тут знайдете для них чудовий подарунок. А, може, й для себе. Загадкове криваве чтиво та родинні таємниці ідеально підходить під святкову атмосферу. Адже хороший детектив - сам по собі свято.

Подібних добірок ви, мабуть, вже бачили декілька сотень! А то й більше 🙂 Але це не означає, що сьогодні ми не знайдемо злочинів чи скелетів у шафі, які вас здивують...

Роберт Бриндза
«Дівчина у кризі. Детективний роман про Еріку Фостер» 

 

Першим  крижану принцесу побачив хлопчик і дуже злякався. Тіло в озері геть заклякло, дівчина, здається, хотіла щось сказати, але змовкла навіки. Вона дивилась на того, хто її вбивав. Світська левиця, яка звикла сяяти на раутах і нічим не перейматись.Тепер її життя опиниться під мікроскопом, а її смерть розслідуватиме детектив Еріка Фостер, яка незабаром виявить дивний патерн, адже це не єдина жертва в озерах Лондона та околиць. Схоже, тут маніяк, який полює на дівчат. Що спільного між убивством леді та повій – ось що їй треба з’ясувати.  

 

Андрій Кокотюха
«Шлюбні ігрища жаб» 

Це доповнене видання  – вперше книга була опублікована в 1996 році. Початок шалених дев’яностих, коли одні, мовби дивом накопичували статки, інші ж все втрачали. Ця сімка має шанс здобути багатство, скарб, здається, сам проситься в руки. Але як його поділити? Тим паче, що ті, кому належав той мільйон, хочуть отримати його назад.

«Шлюбні ігрища жаб» точно передає атмосферу та настрої перших років незалежності, коли звичне тріщало по швах, а тільки швидка адаптація давала надію на успіх. Якщо ви застали ті часи, то згадаєте без ностальгії, якщо ж ні, то варто дізнатись. 

Руді Мартін

Libero (“Camp Nou”, 20:45 CET)

 Скучили за великим футболом і повними трибунами? Можна зануритись в атмосферу разом з цим спортивним детективом. Ліберо – захисник, який не має чіткого місця на полі, той, хто потрібний момент поспішає на допомогу, прораховуючи та виправляючи хиби. Все починається з листа, який Маттеусу потрібно передати. Він ніколи не думав, що до його футбольного сьогодення та розвідницького минулого додасться ще детективний досвід. Він цього не вибирав, але не тепер не може відмовитись, адже все вже вирішене за нього. 
Це другий роман автора, перша справа Маттеуса –  розслідування загадкової смерті художника в «Corpus Aristotelicum», де читачі впізнали Херсон та його можновладців.

Агата Крісті
 «Смерть на Нілі» 

Класична історія від Агати Крісті. Розслідує Еркюлю Пуаро. Пароплав повільно пливе водами Нілу. Саме його вибрали для медового місяця молодята Дойли. Саймон і Ліннет – чудова пара, от тільки одного ранку бездиханне тіло жінки виявляє покоївка. Її життя обірвала куля. А ще хтось поряд написав кров’ю Ж, немовби вказуючи на Жаклін – суперницю Ліннет. От тільки та не могла цього вчинити, чого не скажеш про інших пасажирів… Мотив і можливість мав чи не кожен. Хто ж це був? І чи буде ця смерть на Нілі єдиною? 

Ілларіон Павлюк
 «Я бачу, вас цікавить пітьма»

 
Буський Сад – дивне селище, де серед сірості та бруду, ще жевріє щось добре. Кримінальний психолог із заплутаним минулим Андрій Гайстер вирушає туди, щоб розплутувати серію убивств жінок. А ще, щоб знайти дівчинку, яка загубилась. Із затріпаною течкою під пахвою він починає розслідування і одразу розчаровується у роботі місцевих колег. Здається, всім байдуже, що чинять беззаконня. Здається, тут взагалі ніхто не думає про справедливість, ніби на Буський Сад не поширюється мораль зовнішнього світу. От тільки Андрій не зупиниться, він мусить докопатись до правди і розшукати дитину, яка має жити.


Джорджо Щербаненко
«Приватна Венера» 

Перший роман з чималенької серії про Дуку Ламберті – лікаря, який став детективом, від культового автора італійсько-українського походження. Щойно ми знайомимось з головним героєм, який подобається вже з перших сторінок, і ось він вже отримує дивне завдання – вилікувати від алкоголізм сина серйозного бізнесмена у та простежити, щоб він нічого собі не заподіяв, адже хлопець дуже нестабільний.

Дука з’ясовує, чому Давид Аузері почувається винним і разом з тим виявляє масштабний нелегальний бізнес з надання секс-послуг. 

Гійом Мюссо

«Таємниче життя письменників» 

Рафаелеві не ведеться з письменством, видавництва його не друкують. От би знайти улюбленого автора і дізнатись, як йому вдається так писати. Тільки Натана Фоулза не так просто відшукати, він відлюдно живе на острові Бомон. Чому він ховається? Це цікавить і репортерку Матильду, з якою перетнеться Рафаель. Вона дещо чула про дивну персоналію відомого письменника. Але що з цього правда? Поки вони шукають відповіді, хтось коїть жорстокий злочин – вбиває жінку і розпинає її. Чи причетний до цього письменник-відлюдько? 

Якщо вас цікавить життя письменників – до слави, після неї та розквіт – вам точно треба прочитати цей роман.

 

Мішель Бюссі

«Змарновані мрії»

 Старі таємниці рано чи пізно виходять на яв. Це підтверджує рома французського письменника, який спеціалізується на трилерах.

В подружжя Наталі і Олів’є життя вдалось: доньки виросли у любові, а самі вони мають гарну роботу та живуть у затишному будинку біля ріки. Але в кого немає таємниць? От і в них вона є. І зараз, схоже, повторюється те, що було багато років тому. Вкрай дивний збіг, підігрітий розхитаною уявою? Чи хтось вирішив влаштувати їм персональний кошмар? Наталі перелякана, адже не розуміє, що відбувається і що її з цим усім робити. Потрібно дізнатись правду

Майк Барфілд
«Елементарно! Науковий детектив» 

 

Це – не традиційна детективна історія, це дитячий хімічний нон-фікшн, який розкриває таємниці науки. Так, тут немає резонансних вбивств та гучних крадіжок, але не бракує загадок, які потрібно розгадати, і експериментів, які варто спробувати. Шерлок Хімс (ні, це не помилка) детально познайомить з добрими елементами і справжніми поганцями, з якими будьте напоготові. До речі, чудовий спосіб засвоювання інформації – комікси та веселі історії, які так і хочеться процитувати всім друзям.
Придивіться для малечі. А, може, й для себе.


Кейт Мортон

«Хранителька таємниці» 

Коли таємниця мучить десятиліттями, але не наважуєшся розпитати. Все ніяк не випадає слушний момент. Лорен – чудова акторка, ролі якої обожнюють та запам’ятовують. В дитинстві вона бачила, як її матір штрикнула ножем чоловіка. Захищалась – саме так це трактували пізніше. 

Але щось не давало Лорен спокою, щось не сходилось. І саме зараз в неї є остання можливість з’ясувати, що ж тоді сталось, адже матір помирає. Чи вистачить в неї сил, щоб розповісти все, і що це значитиме для доньки, яка готова взятись за власне розслідування. 

Авторка: Юлія Дутка