Почни нове життя: 7 слушних порад з книжок

З якою книжкою почати новий рік? Яких звершень ви прагнете і вони вже на часі? В січні питання старту чогось нового стає особливо нагальним. Виписали для вас з книжок 7 порад, які пришвидшать внутрішні трансформації. Але в погоні за «успішним успіхом» і новим життям не забувайте робити паузи та пробувати щось нове.

Додамо спорт в життя

«Про що я говорю, коли говорю про біг» Харукі Муракамі

Думаю, багато хто чув про цю книгу, але справа з бігом не зрушилася далі покупки фірмових кросівок. 

Японський письменник Харукі Муракамі  брав участь в ультрамарафоні. На початку кар`єри він продав власний бар, щоб  писати книжки. Але сидіння годинами за столом актуалізувало питання підтримки фізичної форми.  Письменнику дуже допомогла мантра відомого марафонця: «Болю не уникнути. Страждання  – це питання вибору», тобто ти вибираєш чи боротися з оцим «важко» і продовжити шлях чи зупинитися.

В «біговій» книжці письменник ділиться власними способами отримання задоволення від бігу, зокрема вибрати з двох варіантів: ви сьогодні бігаєте на швидкість чи боретеся за збільшення дистанції?

Муракамі радить як боротися з хандрою бігуна, коли як би не старався, але все одно не пробіжиш марафон менш ніж за три години та знаходить багато спільного  між  письменством та бігом.

Розчистимо простір навколо

«Викинь мотлох із життя! Мистецтво прибирання, яке змінить вас» Марі Кондо

Метод прибирання Марі Кондо ширший за правильну організацію простору. Він також може допомогти позбавитися зайвих людей та кілограмів, а також дійти до персональної трансформації.

Марі вчить професійно викидати речі, якими не користуємося, потім критично оцінити залишок і знайти кожному врятованому предмету своє місце.

 Наприклад, консультантка розповідає про великі пакети зі сміттям, які знайшла у японських та американських клієнтів. Але це вона ще не бачила українські балкони зі старими велосипедами та санчатами, які сумують в очікуванні сніжної та морозної зими.

Книжка не працює сама по собі – від вас треба воля та мотивація.

Рухаємось в напрямку ЗОЖ

«Ви це зможете. 7 складових здорового способу життя» Дарка Озерна

Дарка Озерна, експертка  та біологиня радить будь-які спроби почати ЗОЖ зі аудиту власного організму.

Дайте відповідь на питання про індекс маси тіла,  рівень цукру в крові, стан сну, наявність овочів та фруктів на вашому столі. А ще чи гасите біль самолікуванням та як часто готуєте  здорову їжу. Якщо всі відповіді позитивні, то ви вже на шляху до успіху.

На думку Дарки, єдиний шлях до покращення самопочуття – накопичувати й застосовувати знання про здоровий спосіб життя. Бо брак знань  – все одно що рятувати квартиру від затоплення вичерпуванням води, а не її перекриттям.

Але якщо вам актуальні швидкі поради, що «з’їсти, щоб схуднути», вводьте в свій раціон продукти зі збільшеною кількістю клітковини: квашену капусту, смородину, чорницю, гарбуз, нут, висівковий хліб.

Робіть паузи та обмірковуйте свої плани

«Одне життя Як ми розучилися жити змістовно», Мортен Ельбек

Данський філософ та письменник радить не гнатися за «успішним успіхом», не розділяти життя на публічне і приватне та робити паузи. «Ми забули про важливість зупинок і роздумів про те чи змістовне наше життя. Саме в таких паузух ми  – самі – або разом  з іншими  – стаємо трохи мудрішими, пізнаючи не тільки те, хто ми є, але й ким ми не є й ніколи не будемо, а це не менш важливо»,  – стверджує Ельбек.

Економте час на офісну рутину й наради

«Задоволення від роботи. 30 способів кайфонути від своєї справи» Брюс Дейслі

Брюс Дейслі, топ-менеджер технологічних компаній радить скоротити робочі наради вдвічі. Він згадує  Девіда Сакса, виконавчого директора PayPal, який ходив по офісу з 700 працівниками та винюхував неефективні наради як полісмен нелегалів. Сакс пояснював, що проблема «Шанувальників нарад» з’явилася після продажу компанії – багато керівників почали проводити наради, щоб довести свою ефективність.

Але насправді наради поглинають найкращий робочий час, а на творчість залишаються тільки обідні перерви, вечори або ранки, коли нікого ще немає на робочому місці . Настав час це змінити.

Вчимося вчитися та реанімуємо знання

«Засіло в голові. Наука успішного навчання» Пітер Браун, Генрі Редігер, Марк МакДеніел

Один з викликів сучасного світу – постійне навчання. І неважливо – мова йде про студента чи топ-менеджера, який здобуває MBA. У світі, де є надмір інформації, запам’ятати важливе й корисне – справжній виклик.

Якщо вам справді щось потрібно закарбувати в пам’яті – переказуйте текст, а не  перечитуйте безліч разів. І чим більше зусиль докладаєте для запам’ятовування матеріалу, тим краще він засвоїться. Мозок обробляє великий об’єм інформації та фільтрує неважливе.

Автори книжки – когнітивісти, які вважають, що активне використання інформації, зокрема й тестування, поліпшує пам’ять, а також цементує зв’язки між новими і раніше відомими знаннями і в майбутньому полегшує інсайти.

 

Пробувати щось нове

«Amber Revolution. Як світ закохався в оранжеве вино» Саймон Вулф, Раян Опаз​

В новому році намагайтеся тестувати не тільки нові методики покращення життя, але й нові смаки. Автор книжки «Оранжеве вино» радять спробувати те саме оранжеве вино, яке стрімко набирає армію прихильників, відбиваючи їх в свідків сект білих, червоних та рожевих.

Батьківщина незвичного вина – Грузія, де воно витримувалося у закопаних в землю амфорах-квері. Але зараз вино впевнено крокує світом: його виробляють не тільки в Грузіїї, але й в Словенії, Іспанії та багатьох інших країнах.

Секрет «янтарного напою» в тому, що його роблять з білого винограду але за методом червоного вина, тобто настоюють сусло на кісточках та виноградній шкірочці. І від помаранчу у цьому напої – тільки насичений колір та настрій. Таке вино зможе здивувати  та заінтригувати гостей під час дружніх посиденьок.