Пісні рецепти – надихають Малахова, Клопотенко та Пелтроу

28 листопада почався останній піст у цьому році – різвяний. Але в умовах пандемії дотриматися традиційної відмови від від м’яса, яєць та алкоголю може бути складніше. Церковні канони однозначно кажуть, що піст - справа здорових. Ми уважно переглянули популярні збірки рецептів від відомих та не дуже авторів та обрали найцікавіші пісні рецепти.

Даша Малахова

Моя кухня

Знаменита телеведуча та актриса багато років готувала в програмі «Картата потата», тож в книгу потрапили лише перевірені рецепти. Не всі вони «пісні», але збірку з найкращими рецептами кухонь світу можна й треба використовувати як джерело натхнення. Готувати страви від Малахової – не обов’язок змарнілої домогосподарки «три рази в день плюс компот», а креатив на кухні.

У Даші кожен рецепт сприймається не як догма, а як дороговказ. Багато зі страв стають пісними, якщо замінити молоко на рослинне (до речі, в книзі є рецепт вівсяного молока).

Піст стане смачнішим з супом з п’яти капустин, червоною квасолею зі смаженою цибулею, овочевим базаром, безглютеновим печивом, чіа-пудінгом. Корисний перекус, який можна приготувати з запасом, – овочеві чіпси.

А чемпіоном по несподіваному поєднанню давно знайомих продуктів став кабачок в «Артеку». З цим рецептом справиться й школяр: овоч запікається в духовці та викладається на щойно зварену кашу. Секрет від Малахової – краплина гарбузової олії.

 

Гвінтет Пелтроу

Це все легко

Не лякайтеся, що пропонуємо книгу англійською – шкільних знань мови вистачить для розуміння рецептів. Пелтроу  – фанат здорового способу життя  і це її третя кулінарна книга, яку вона характеризує як книга «самодопомоги для хронічно зайнятого повара». 

Голівудська актриса зібрала 125 рецептів і вчить готувати канонічні тости з авокадо, лапшу  з цукіні, крем з кеш’ю. Особливої уваги заслуговує розділ з пісними десертами.

Критики кажуть, що це перша спроба Гвінет створити книгу для звичайних людей, в яких немає пічки для піцци на задньому дворі будинку, але є потреба зробити їжу кориснішою та легшою.

Пісна кухня

Добірка буде корисна тим, хто хоче опанувати олдскульні українські страви. Рецепти нескладні, але треба мати трохи часу та натхнення. А ось продукти, які використовуються в рецептах досить доступні: картопля, капуста, гарбуз, квасоля, горох, гриби, різні крупи та риба (в дозволені дні).

З таким набором  отримаємо запашну овочеву ікру, зрази з грибами чи кашу з особливою підливою. Книга допоможе скласти меню на Святвечір з традиційними кутею та  узваром.

 

Зваблення їжею з українським смаком

Євген Клопотенко

Відомий український кухар каже, що кожен українець має приготувати мінімум 10 страв з його нової книги, де зібрано 70 рецептів.  

Серед пісних став я би обрала ікру з запечених овочів, малосольні огірки в гарбузі, ковбаску з картоплі, а ще сом запечений з травами, пісний борщ з вушками та буряковим квасом, а на солодке – ягідний кисіль. Всі інші страви можна залишити вже на післяріздвяний час.

Прочитавши книгу, здається, що Євген започаткував кулінарну секту. В основі культу відомого кулінара покладені три продукти:  буряк (тільки запікайте, а не варіть), буряковий квас та домашня соняшникова олія. 

 

Моя одесская кухня

Савелій Лібкін

В одеській кухні багато страв, які перевертають наше розуміння овочей. Бо піст – це не лише вінігрет, але й ікра з синеньких, шляпки білих грибів с часником (а грибам автор присвятив окремий розділ).

«Людям подобається пробувати щось нове, але ще більше вони люблять знайомі смаки. Не забувайте про це під час своїх кулінарних експериментів», – радить Лібкін. В книгах  ресторатора часто використовується автентична приправа  – одеський гумор.

До речі, перша добірки  книги присвячена м`ясу. Страви з цього розділу точно прикрасять різдвяний стіл по закінченню посту.