Підсумки року видавництв. Видавництво Ранок. Дитяча література: 2017-й ми провели разом зі своїми читачами

Робити підсумки – то дуже непогана звичка. Врешті-решт, як ще  дізнатися, чи прийшли ми туди, куди хотіли. Коли 2017-й тільки починався, ми поставили собі за головну мету якнайбільше спілкуватися із читачами. Про що? Про книги, авторів та ілюстраторів, смаки, вподобання, бажання, очікування. Ми робили це по-різному: спілкувалися на виставках, залучали до створення нових проектів, запрошували до бесід під час вебінарів та в онлайн-клуб для підлітків, організовували спільні читальні заходи, зустрічалися на книжковому фестивалі КнигоПодорож. Саме завдяки нашим читачам побачили світ різні проекти. Деякі книги здивували і професійну спільноту, та що там, нас теж здивували. І показали, що зміни – то на краще.


Отже, яким для нас був 2017-й


Було видано приблизно 450 нових книг загальним накладом понад 2,00 млн примірників. У кожної книги є власна важлива мета. Найголовніший проект року «Читальня». Серія книжечок для першого самостійного читання від креаторів Тетяни Стус, Галини Ткачук та Наталії Коваль. У 2017-му підготовлено до друку понад 12 книг, але це тільки початок. Попереду в серії ще багато нових видань. До речі, книги серії «Читальня» потрапили до Міжнародного каталогу кращих українських книг-2017. А ще завдяки ним «Ранок» був відзначений премією «Партнерство року» від Барабуки. Кишенькові книжечки для всіх і про все із допитливим мишенятком Міні. Так і називаються «Міні-книжки». Проект покликаний зробити дитячу книжку доступною для кожного малюка. Книжки-картинки найвідомішого у світі дитячого автора та художника Річарда Скаррі, а ще гігантські книги «Шукай! Лічи!», віммельбухи, суперкорисні «Вітамінки», світові бестселери «Школа чарівних тварин», «Герої Олімпу», «Звіродухи» та найвеселіша книга-щоденник про Тома Гейтса.  Інтерактивні атласи-розмальовки «Україна», «Жива природа», «Історія» та книга для майбутніх екогероїв «Зберегти ліс» – вироблена з переробленої вторинної сировини. А якщо погратися – «Пікабу» та «Подвійна радість». Й унікальна для України книга, «читати» яку можна з перших днів життя – «Контрастна книжка».


Читати: БараБука назвала найкращі дитячі, підліткові та родинні книжки 2017 року


Наталія Коваль. Директор департаменту дитячої літератури видавництва Ранок
Наталія Коваль. Директор департаменту дитячої літератури видавництва Ранок

З’явився онлайн-клуб для підлітків-книголюбів. Тепер говорити про книги можна багато, дуже багато в інста-локації LitBazar. А ще в рамках вебінарів з улюбленими авторами та літераторами на нашому YouTube каналі. Тепер у школах України щомісяця проходять офлайн «Теревеньки з LitBazar’om». У грудні фанове читання в школах досягло свого піку. У рамках ініціативи #КласнеЧитання 300 вчителів зі своїми учнями читали улюблені книги прямо в класі.


29_12_3

Намагаємося приділити увагу усім-усім читачам, особливо тим, хто уваги потребує більше. У рамках соціальних книжкових ініціатив було організовано заходи «Намет добра» в дитячих будинках Харкова в міжнародний день щастя, «Як стати екогероєм» в онковіділенні Харкова до виходу книги «Як зберегти ліс», «Ми рухаємо світ» до Дня захисту дітей, взято участь у «Арт-пікніку» Слави Фролової. Окремо скажемо про щорічний дитячий фестиваль «Книгоподорож», який цьогоріч проводився вдруге і став Всеукраїнським. Безкоштовні бібліотеки та книжкові ярмарки були організовані в Харкові, Києві та Сумах. На головній локації в Харкові провели безліч книгозаходів, які знову і знову доводили дітям, що читати – це круто.

Разом із фанатами читання мандрували українськими та зарубіжними виставками: Книжковий Арсенал, Форум Видавців, Зелена Хвиля, Запорізька Толока, Черкаський книжковий фестиваль, Дитяча Книжкова виставка в Болонії, Пекінський книжковий ярмарок та Франкфуртський книжковий ярмарок. У рамках Форуму наші крутезні читачі, навіть, започаткували новий фешн-тренд «Схиблений на читанні», бо вони щасливі, коли читають книги.


29_12_5

Родина «КнигоЛенд» виросла на 6 книжкових магазинів у 6 містах України: Харків, Київ, Дніпро, Полтава, Одеса, Кременчук. Ми піклуємося, щоби книга була до читача ще ближчою й доступнішою. Й у власному блозі ми багато про це розказуємо. Тут і огляди кращих книг, і добірки літератури та поради для батьків.


Отже, наш 2017-й був плідним та багатим на починання. На 2018 у нас заплановано ще більше класних книг для дітей та підлітків і ще більше спільного дозвілля з читачами. Бо ми певні, книги роблять дітей щасливими, тому «вангуємо»: нехай 2018-й стане всім нам цікавим, радісним, здоровим, а книга продовжуватиме дарувати щастя.

Директор департаменту дитячої літератури видавництва Ранок

Наталія Коваль

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

15 thoughts on “Підсумки року видавництв. Видавництво Ранок. Дитяча література: 2017-й ми провели разом зі своїми читачами

    Залишити відповідь