Хайп-література: чому підлітки так люблять фентезі

Ви мріяли потрапити до країни Оз? Чи перенестись порталом з буденної реальності до казкового світу? Зараз підлітки не відрізняються від дорослих n-років тому. Вони також мріють, вони також читають фентезі. Цей жанр викликає чимало коментарів на свою адресу. Одні його обожнюють, інші – хейтять. Хтось – шаленіє від Мартіна. Інший – зачитується Ріорданом.

Популярність цього жанру зумовлена не лише талановитими авторами та режисерам (це якщо згадати фільми). Можна виокремити декілька причин, чому фентезі хайпове серед підлітків:

  • Антибуденність.  Підлітків приваблює те, що неможливе у реальному  світі. Адже, на вулицях Львова вони не зустрінуть ельфа. А у Харкові не літають дракони, наче в казці.
  • Романтика. Фентезі без кохання  це не фентезі. Як сказав, Дж. Мартін:

“Фентезі звертається до захованої глибоко в нас дитини, яка мріє, що … знайде любов, що триватиме вічно десь на південь від Оз і на північ від Шангрі-Ла.”

  • Магія. Переважно у кожному фентезі є магія. І підліткам подобається про неї читати. Вона знайома їм з дитинства через казки. Магія звертається до найпотаємніших бажань: порухом руки прибрати кімнату, сівши на мітлу долетіли до школи.

Яке фентезі читають найбільше? Вибір досить великий. У самому жанрі виокремлюють безліч напрямків: від міського до міфологічного. Адмін підліткової інстасторінки @lit.bazar (в-ва «Ранок») Олександра Кір’ян розповіла про три найпопулярніші типи цього жанру серед підлітків:

  • Казкове фентезі. Головні герої – персонажі казок. Останні – не обов’язково мають бути точними копіями героїв братів Грімм. Наприклад, як у серії «Школа Добра і Зла». Події книги відбуваються у школі, де навчаються казкові герої (добрі та злі). Двоє дівчат з реального світу потрапляють до цієї школи та навчаються разом з героями майбутніх казок. Автор разом з самою казкою дає читачам віру. Віру в те, що вони також можуть потрапити до неї.
  • Епічне фентезі. У книгах цього формату описується тривала боротьба головних героїв з ворогом, який стоїть на стороні зла. До таких творів належить серія «Звіродухи». Четвірка підлітків вступають у боротьбу з Пожирачем та його армією. Останній хоче полонити світ Ердас. На стороні добра – звіродухи, які покликані допомагати своїм друзям-підліткам. Вони роблять своїх підопічних сильнішими та впевненішими без всякої магії.
  • Міфологічне фентезі.  Сюжет книг базується на міфології. Подекуди, може бути поєднання міфологічних культур. Так у серії «Герої Олімпу», Рік Ріордан до грецької додав римську міфологію. Головні герої – нащадки богів, що живуть у сучасному світі. Вони п’ють колу та вступають у боротьбу з міфічними істотами.
Різні підлітки читають різне фентезі. Книги Террі Пратчетта можуть не знайти шанувальників серед читачів Зомана Чейнані. 

Підлітки про свої книжкові вподобання

Фантастика – такий жанр творів, де описується світ, який не існує у реальності. Це підкреслюється різними предметами, істотами та явищами, які не можуть існувати для читача. Є різні види фантастики: фентезі, наукова фантастика і жахи. Я не знаю, що з них для підлітків, але думаю, що все. Та наукова фантастика, яку писав Жуль Верн, зараз не дуже популярна, натомість багато хто любить комікси Marvel, хоча вони стоять на межі між науковою фантастикою і фентезі. Жахи зараз теж не особливо популярні, проте є любителі.

Я не фанатка фантастики, але мені вона подобається, особливо «Гаррі Поттер», «Володар Перснів», «Гобіт», «Дім дивних дітей» і усіляке таке. Це все, до речі, фентезі. Фантастика мені подобається через її головну особливість – вона не про навколишній, часом страшенно нудний і одноманітний світ, а про щось інше, незнайоме, цікаве і шалене.

 

— Юлія Гуз, 14 років, БеркоШко

Я люблю читати фентезі, тому що тільки в цьому жанрі, як на мене, можна якнайкраще розвинути свою уяву. Коли я читаю, то не тільки уявляю всі події, які описані в тексті, але іноді можу придумувати свій сюжет. Саме з цього жанру ми починаємо наше знайомство з книгами, адже батьки з дитинства читають нам казочки про принцес і драконів, колобків і Лисичок-Сестричок і т.д. А ще за книгами у цьому жанрі знімають найкращі фільми. Погодьтесь, що читати і дивитись фентезі набагато цікавіше, ніж якийсь детектив чи історичну повість.

Більшість книг я прочитала після перегляду фільмів: «Гаррі Поттер», «Той, що біжить лабіринтом», «Знаряддя смерті» та «Хроніки Нарнії». І можу сказати, що це поганий варіант. Адже не завжди хочеться читати до кінця, бо тобі не подобаються деякі відмінності. Краще читати книгу, а вже потім дивитися фільм. Хоча не завжди після прочитання є потреба в перегляді. Та цікавість мене переборола, і я все ж після прочитання книг «Таймлесс» та «Голодні Ігри» переглянула фільми.

— Віка Тихоненко, 17 років, 35 школа м. Києва

Уже кілька років я іноді читаю книги в жанрі фентезі. «Володар Перснів» і «Хоббіт» Толкієна, «Хроніки Нарнії» Льюїса, книги про плоский світ Террі Пратчетта, «Будинок дивних дітей» Ріггза, «Часодіі» Наталії Щерби і багато інших.

Дуже часто ми хочемо втекти від реалій цього світу. Від жорстокості і сірості, несправедливості і лицемірства. Хочеться поринути в зовсім інший світ, більш добрий, життєрадісний, більш чарівний. Хочеться подивитися і побачити інші раси, що можуть сильно відрізнятися від людської, інші країни, де абсолютно нові для нас і іноді незрозумілі, правила. Саме це і дають книги в жанрі фентезі. Ми забуваємо, нехай і ненадовго, про наш світ і поринаємо в чужий.

 

— Настя Субота, 14 років, школа 35 м. Києва

Мені подобається фентезі, тому що там завжди можна знайти те, що дуже хоче побачити дитина в художніх творах. Це, наприклад, незвичайні місця, непередбачувані події, чудернацькі герої й особливі звичаї. Я наголосила на звичаях, тому що я зараз читаю серію книжок «Коти-вояки», і там є 4 клани котів, які вірять у своїх предків-вояків – Зореклан. Їхнє життя визначається набором традицій і правил. Наприклад, у кожному клані найважливіші посади  це провідник і воєвода. Перший – це кіт, який керує кланом , а другий  його заступник. Щоб  отримати ці посади, треба показати себе достойним  вояком.

Мені дуже подобаються «Коти-вояки», і фентезі взагалі, тому я раджу своїм одноліткам цю серію.

— Олександра Літвінова, 10 років, ліцей «Центр освіти» (м. Володимир-Волинський)

Чому фентезі? Цей жанр залишається для підлітків доступним засобом пережити політ на драконі, навчатися у школі казкових персонажів чи поїхати на вихідні до Шангрі-Ла. Це бажання читачів й робить жанр фентезі популярним серед підлітків.

 

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

49 thoughts on “Хайп-література: чому підлітки так люблять фентезі

    Залишити відповідь