Підліткові новинки до Книжкового Арсеналу 2019

Для підлітків до Книжкового Арсеналу видавці підготували багато новинок: про фантастичні пригоди, перше кохання, шкільні проблеми… Тож пропонуємо добірку близької сучасним підліткам літератури.

Знайомтеся з іспанськими школярками – найкращими подругами на все життя! Луіса, Беа, Фріда і Марта дружать міцно і віддано, але незабаром муситимуть розлучитися: Марта з батьками переїздить до Берліна. Щоб укріпити своє товариство, дівчата засновують Клуб Червоних Кедів, за кожної нагоди вбирають однакові взуванки червоного кольору, ну і, звісно, пишуть свій кодекс та намагаються дотримуватися його. А тут ще й життя підкидає їм неабияку можливість – танцювальний конкурс, переможці якого отримають квитки на концерт Джастіна Бібера в Берліні з повним покриттям витрат! Звісно, дівчата зроблять все, аби перемогти, відвідати Марту і возз’єднати Клуб Червоних Кедів бодай на декілька днів.

Але не все так просто: по-перше, потрібно набрати танцювальну команду, по-друге, слід розібратися із власними проблемами, як-от успішність у навчанні, стосунки з батьками чи перше кохання. А ще є Каста Модних, рішуче налаштована відібрати у них перемогу. Як гадаєте, чи Клубу Червоних Кедів вдасться?

А ось і ще один «взуттєвий» клуб, але не червоних кедів, а зелених черевиків, й не іспанський, а український. Вони звуть себе «Лепреконами», навчаються в одному класі, воюють з діставучими вчителями, розрулюють шкількі проблеми і просто живуть, як нормальні українські підлітки. Втім, герої повісті Валентини Захарбури зустрічаються з незвичними (зокрема для української підліткової літератури) викликами. Приміром, як поводитися, коли ти приходиш на зустріч з давнім другом Антоном, а там – Антоніна. Коли хлопець із твого дитинства перетворюється на дівчину, ситуація, м’яко кажучи, викликає сум’яття. Але Наталка, героїня «Лепреконів», вміє слухати і чути, а відтак – зуміє зрозуміти і сприйняти зміни, через які пройшла дорога їй людина.

Варто зауважити, що сюжет «Лепреконів» не крутиться довкола лише цієї теми і не занадто акцентує увагу на ній. Ця легка, добре написана повість делікатно і з гумором описує найрізноманітніші аспекти життя сучасних підлітків, тож її герої будуть близькими і зрозумілими для читачів.

Іще одна історія про підліткову вагітність, але цього разу від українського письменника, та й акцентується не на дівчачих, а на хлопчачих аспектах цієї проблеми. Тимко у свої 16 і так почувається достатньо дорослим: він дбає про маму, не тримає зла на тата, який давно від них пішов, намагається набути фінансової свободи, підробляючи кур’єром, і загалом звик сам приймати рішення. А ще він зустрічає милі і сонячну дівчинку, яка, схоже, має до нього таку ж симпатію, тож життя здається цілком собі приємним. Аж поки підлітки не стикаються із дорослими наслідками свого спонтанного кохання і муситимуть вирішувати серйозні речі.

Зазвичай у таких історіях дівчата лишаються із цим наодинці. Але у повісті Сергія Гридіна читачі побачать всю хроніку вагань і хвилювань очима хлопця. І разом із ним міркуватимуть: як вчинити так, щоб було «правильно» і що буде «правильним» у такі ситуації.

Коли ви цькуєте незграбну однокласницю, майте на увазі – вона може виявитися бомбою сповільненої дії. У буквальному сенсі. Тож коли за кілька днів до закінчення 11 класу Міра Ігнатенко приходить до школи в жилеті, начиненому вибухівкою, весь клас опиняється на волосинку від смерті. Дівчина бере своїх колишніх мучителів у заручники, впивається своєю владою і звинувачує їх – кого в жорстокості, кого в байдужості, кого в невтручанні. Чи вдасться однокласникам вибаченнями і каяттям розтопити серце Міри? Чи вона таки натисне на червону кнопку? Яким буде їхнє життя після цього дня – якщо вони, звісно, виживуть?

Головна героїня не викликає особливої симпатії, але провокує на незручні, однак дуже потрібні роздуми і запитання: як твоє ставлення до однолітків насправді впливає на них і що із цього може повернутися до тебе бумерангом.

«Локвуд і Ко» – це мисливці за привидами. Агенція полює на духів і примар, які заполонили Лондон, й допомагає спровадити їх геть. Не завжди успішно, але принаймні старається. Її співробітники – молоді й завзяті Люсі Карлайл та Ентоні Локвуд, і вони готові братися за найнезвичайніші справи. Але розслідування, яке стосується відомого в Англії будиночка може бути їм не по зубах. Адже там на «Локвуда і Ко» чекатимуть легендарні Сходи, що кричать і таємнича Червона Кімната.

Позаяк у дітей та підлітків є природний детектор привидів, то саме підлітки стають найкращими детективами й винищувачами. І в цьому пригодницькому фентезі в готичних декораціях вони показують себе у всій красі. А ще демонструють неперевершене почуття гумору (а іноді і чарівний британський сарказм). Захоплива й трішки моторошна історія від Джонатана Страуда – це саме те, що треба фанатам підліткового фентезі і просто цікавих книг.

Новий прозобукет від «Академії» – це збірка оповідань, які описують перипетії того підліткового періоду, коли ти ще не в курсі про всі виклики і «підводні камені» дорослості, але вже наштовхуєшся на них. То подруга, якій ти довіряєш найпотаємніші зізнання, за спиною крутить із хлопцем, в якого ти закохана, і стікається з твоїх проблем. То твій кавалер нав’язує тобі свою мрію про затишне сімейне гніздечко, а тобі б, для початку, школу закінчити й освіту здобути, а не оце все. То твій найліпший приятель, схоже, в тебе закохався – а тебе аж тіпає від самої думки, що доведеться цілуватися…

«Ще не в курсі, але…» – це калейдоскоп ботанів і шкільних зірок, впевнених у собі обдарованих старшокласниць, які кидають виклик учителю, волонтерок, котрі відвідують поранених бійців, і відчайдушних пранкерів, які мріють про шкільну славу. У цьому прозобукеті стільки різних тем, проблем і персонажів, що кожен читач знайде для себе щось своє.

Привіт, 90-ті! Між тогочасною литовською молоддю і сучасними українськими підлітками вдосталь спільного. Це і бажання незалежності – як від того, що про тебе думають інші, так і фінансової. Це прагнення бути крутим, досягаючи омріяної крутості в різний спосіб – з допомогою спорту, любовних пригод чи шкіряної куртки, купленої за зароблені у непевних оборудках гроші. Усе це є в романі Рімантас Кміта, але, звісно, з відповідним антуражем. Підлітки 90-х не носять айфони і не постять свої фотки в Інстаграм чи Фейсбук. Але так само, як і підлітки 2010-х, закохуються, мріють і роблять помилки.

Рімантас Кміта щиро й дотепно розповідає про еволюцію головного героя – від хлопчини, який прагне бути, як усі, до юнака, свідомого цінності того, щоб бути собою. Звісно, цей шлях він пройде не без перепон – на нього чекають бізнес-виклики «диких 90-тих», проблеми з ментами і безліч спокус дорослого життя.

Серійні:

Ця історія розпочалася з кохання і коханням завершиться. Якщо у першому романі трилогії «Фактор кохання» Анна Лачина зосередила увагу на старшокласниці Патрисії, яка закохалася у загадкового кватиранта, що нагадував вампіра з «Сутінок», у другому – «Украдений цвіт» – розповіла про карколомні життєві перипетії доньок вчительки біології пані Целер, яка навчала Патрисію, то в третьому розкриє романтичну історію Магди, найліпшої подруги Патрисії.

Магда – або Магдик, як її називає подруга – невпевнена у собі юнка з чутливою поетичною душею. Вона веде блог під ніком Дощова, в якому викладає, зокрема, і свої вірші. Якось в інтернеті вона знайомиться з таємничим поетом, який засипає її поезіями. Але коли симпатія майже переростає в кохання, з’ясовується, що романтичний поет – ще той брехун! Скажете, банальна кінцівка історії? Можливо, але це – лише її початок! І в ній знайдеться місце для ботанів, бунтівників, волонтерок та інших непересічних особистостей. І, звісно, для кохання.

У завершальній частині «смачної» тетралогії Йоанни Ягелло про Лінку Барську йдеться про крутий поворот у житті головної героїні, який змусив її миттєво подорослішати. Лінка вагітна – і це, здавалося б, не проблема, адже у неї є коханий Адам, який так дбайливо готував для неї тирамісу з полуницями і так ніжно піклувався… От тільки Адам не готовий перекреслити своє майбутнє такою дрібницею, як маля. І між його вихованням та студіюванням живопису в Лондоні обирає, звісно, привабливіший для молодого юнака варіант. Лінці ж доводиться стати перед складним вибором: кар’єра в омріяній журналістиці чи материнство. Або спробувати поєднати і те, й інше – як би важко при цьому не було.

Шанувальники цієї серії уже палають від нетерплячки дізнатися, як склалося життя Лінки, яка так полюбилася тисячам читачів. До слова, українські читачі мають у цьому перевагу, адже переклад роману українською побачив світ на два місяці раніше, аніж оригінальне видання у Польщі! 

Нова серія «щоденникового» формату від видавництва «Ранок» не просто стартувала цієї весни, а й одразу отримала продовження. Відтак, у читачів є нагода познайомитися із Нікі та її життям, в якому є вдосталь типових для молодших підлітків проблем – по-перше, нова школа, в яку ой як непросто вписатися, особливо якщо ти не дотягуєш за статусом, по-друге, противнюча шкільна зірка Маккензі, яка з якогось дива одразу незлюбила Нікі. По-третє і по-четверте з’являються у другій серії книги, коли Нікі береться організовувати вечірки, а Маккензі її підставляє – спершу перед друзями, а потім – перед усією школою!

«Щоденник Нікі» оформлений у найкращих традиціях «щоденникових» книжок для підлітків – з прикольними карикатурними малюночками, різними рукописними шрифтами і підкресленнями. Ну й наповнення не відстає – щирість, жарти і халепи, які постійно трапляються, коли ти прагнеш популярності, активного соціального життя і взаємного кохання, а натомість раз-по-раз тупиш і мусиш червоніти. Тож практично кожна читачка у «Щоденнику Нікі» впізнає фрагменти власної історії.

Нон-фікшн

Шлях до еко-відповідальності і свідомого споживання починається якщо й не з пелюшок, то з підліткового віку – точно. І книжка Галини Ткачук цікаво та доступно розповість про одну із найбільших загроз сучасного світу – сміття. Чи буває воно корисним, чи приносить лише шкоду? Звідки береться і куди дівається після того, коли ми його викидаємо. Як з цією проблемою борються відомі активісти й митці – і як до цього може долучитися абсолютно кожна українська людина. І головне – у чому загроза сміття і як її знешкодити.

Книжка поділена на дві частини: у першій авторка окреслює проблему, а в другій пропонує поміркувати про різноманітні, очевидні й нестандартні, шляхи її розв’язку. «Книжка про сміття» написана легко і зрозуміло, у ній читачі-підлітки знайдуть думки своїх однолітків, а також – можливість висловити власні ідеї.

Бути бунтаркою – круто, коли твій бунт приводить до виникнення винаходів і мистецьких шедеврів, розширення суспільних рамок і можливостей для кожної з бунтарок. Це доводять історії видатних жінок, зібрані в унікальному проекті Франчески Кавалло та Елени Фавіллі.

До другого тому «Казок… » увійшли історії письменниць Агати Крісті, Беатріс Портер, Джоан Роулінг, співачок і музиканток Селії Круз, Мадонни й Бейонсе, мисливиці з беркутами Айшолпан Нургайв, підлідної дайверки Йоганни Нордблад, ультрамарафонки Лоурі Морган, хімікині Розалінд Франклін, професорки зоології Темпл Грандін та багатьох інших мисткинь і науковиць, – жінок, які творять політику і змінюють світ, мають рідкісні професії і незвичайні захоплення, а головне – своїми історіями надихають мільйони дівчат в усьому світі.

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

2 035 thoughts on “Підліткові новинки до Книжкового Арсеналу 2019

    Залишити відповідь