Підліткове читання: 9 крутих книг для тих, кому не достатньо шкільної програми

Чемні підлітки на літніх канікулах читають книги зі шкільного списку рекомендованої літератури, а бунтівливим цього не достатньо, і вони шукають чогось більшого. В цій підбірці – лише цьогорічні, найсвіжіші підліткові видання, у яких є все – і магія, і пригоди, і душевні страждання, і кохання-зітхання, романтика і секс, зворушливі історії і смішні моменти.

До речі, «Підліткове читання» є однією з тем #YakabooBingoSummer2018.



Для молодших підлітків


«Дике літо в Криму» Зірка Мензатюк


У новій книзі Зірки Мензатюк Крим наш, тобто український і кримсько-татарський, з неймовірними краєвидами і захопливими легендами, сповнений таємниць і скарбів.  Уже знайомі читачам за повістю «Таємниця козацької шаблі» герої, Наталочка і Северин, разом зі своїми батьками та їхніми друзями їдуть на канікули до Криму. Життя в наметах саме по собі може стати пригодою для звиклих до столиці дітей. Але коли вони знайомляться з однолітками – кримськими татарами і беруться за пошуки старовинного срібного пояса, то веселі канікули перетворюються на ланцюжок несподіванок і сюрпризів, не завжди легких і безпечних.

Повість «Дике літо в Криму» дає чудову можливість не лише познайомити дітей із Кримом – таким, яким він був до окупації, а й розповісти про радісні і трагічні сторінки в його історії, про насильне вивезення кримськотатарського народу з рідної землі у 1944 році і про те, наскільки важливим є зв’язок зі своїм родом, своїм корінням.


«Агенція батьків. Обери собі ідеальних» Девід Бадділь


 Які бунтівні підлітки потайки (або й вголос) час від часу не мріють поміняти батьків – на кращих, сучасніших, таких, що краще розумітимуть і більше дозволятимуть? Юний Баррі Беннет теж охоче позбувся б своїх суворих, незаможних і негламурних маму й тата, які ще й дали йому таке дурнувате ім’я. І ось, напередодні свого десятого дня народження, хлопчик дивовижним чином потрапляє в паралельний світ. Там у дітей є круті можливості – зокрема, звернутися до спеціальної агенції і вибрати собі саме тих батьків, яких хочеш, звіряючи їхні профілі і особові справи зі своїми критеріями. Чи вдасться Баррі знайти собі ідеальних? Чи насправді це не так легко, як видається на перший погляд? 

Коли автор розуміє потаємні бажання і страхи своїх юних читачів, полюбляє ставити підлітків перед непростими дилемами, а ще – має чудове почуття гумору, то йому вдасться чудова книжка. «Агенція батьків. Обери собі ідеальних» — це, власне, ідеальне чтиво для того, щоб і розважитися, і подумати. І так, у ній, до всього, ще й вдосталь прикольних малюнків.


«Дрімучий ліс» Анастасія Лавренишина


Атмосферна повість Анастасії Лавренішиної «Дрімучий ліс» — це свіже українське фентезі, у якому знайомі персонажі із народних казок набувають нових рис і властивостей. Дівчинка Уляна живе у лісовій хатині Старої – рогатої чаклунки, більше схожої на Бабу-Ягу, аніж на Малефісенту. Дрімучий ліс, хоч і дає їм прихисток, та не відкриває всі свої секрети. І коли в ньому починають діятися справді дивні речі – наприклад, юні дівчатка перетворюються на дерева, коли в лісі з’являються підозрілі зайди, Стара доручає Уляні важливу місію…

Слідкуючи за її пригодами у світі живих і царстві мертвих, ви зустрінете незвичайних істот – Сірого Вовка, який не може домовитися зі своєю тінню, Віщу Птаху, що береже відповіді на всі запитання, Жовтого і Чорного зміїв, що символізують Добро і Зло та багатьох інших. І хоч головна героїня цієї книжки Уляна зовсім не схожа на сучасних підлітків, і замість того, аби зависати із гаджетами, розмовляє з Лісом і приборкує вітер, все ж вона, як і кожен підліток, шукає своє місце у світі, намагається зрозуміти, ким вона є і про що мріє.


«Пакс» Сара Пенніпакер


Дуже ніжна і зворушлива історія про дружбу хлопчика з лисеням не залишить байдужим, мабуть, нікого. Пітер прихистив сирітку Пакса, коли тому було всього шістнадцять днів, і Пакс полюбив «свого хлопця» усією силою лисячого серденька. Але їм доводиться розлучитися – тому що обставини, тому що війна, тому що тато так сказав. Та виявляється, що жоден із них не здатен змиритися із розлукою. Пітер вирушає на пошуки друга – навпростець, полями і лісами. А лис тим часом чемно чекає, знайомлячись із собі подібними, але не покидаючи цю територію, бо знає – хлопчик по нього неодмінно прийде.

Розділи, у яких оповідається історія хлопчика, чергуються із розділами про лиса. І поки перший переживає нереально складну, як для дванадцятирічної дитини, подорож-пригоду, другий знайомиться із життям лісу і лісових звірів. У цих історіях буде чимало гострих моментів, приємних і не дуже відкриттів, і так багато моментів-що-крають-серце, що для чутливих натур ця книга може стати справжнім випробовуванням, яке, втім, призведе їх до катарсису.


 «За межею» Шерон М. Дрейпер


В одинадцятирічної Мелоді багато спільного зі Стівеном Гокінгом. Як і він, вона страшенно розумна і повністю безпомічна. От тільки якщо вчений встиг довести всьому світу свою геніальність до того, як його здолала хвороба, то героїні повісті «За межею» доводиться ціною надзусиль переконувати оточуючих, що вона може значно більше, аніж пускати слину і безладно сіпати кінцівками. Гарна новина – у Мелоді є супер-батьки і ще кілька близьких, які в неї вірять і готові за неї воювати з лікарями, вчителями й іншими людьми, які дозволяють собі некоректну поведінку і неприємні судження. Погана новина: коли ти п’ятикласниця, мусиш бути готовою, що одноліткам те, як ти виглядаєш, важливіше, ніж те, якою людиною ти є. Тому очікуй на весь спектр «чудового» ставлення – від насмішок до підлості і зради.

Повість «За межею» — це не просто книжка про геніальну дитину у безпомічному тілі. Це ще одне нагадування про те, що варто дивитися глибше і цінувати сутність, а не картинку. А ще це історія, яка робить ближчими до читача усіх особливих дітей, допомагає пробудити емпатію і розуміння. Адже навіть якщо у твоєму однокласнику чи однокласниці з особливими потребами і не ховається справжній геній, це зовсім не значить, що в них немає чогось такого справді прекрасно-особливого, за що їх можна полюбити.


Для старших підлітків


«Зільбер. Перша книга сновидінь» Керстін Гір


Переїхавши до Лондона, Лів Зільбер не встигає оговтатися від несподіваних змін у статусі і складі родини, як потрапляє у дивовижну пригоду. Виявляється, її новий зведений брат, який належить до товариства найвродливіших і найкрутіших хлопців школи, разом із друзями вміє мандрувати чужими снами і здійснює загадкові ритуали. Лів дізнається про це, випадково потрапивши у сон Грейсона, а згодом отримує від хлопців несподівану пропозицію: приєднатися до їхнього товариства і завершити справу, яку вони роблять: зірвати всі печатки з книги заклять і визволити демона ночі.

Героїня постає перед вибором: дослухатися до застережень брата і відмовитися від потенційно небезпечної затії чи спокуситися можливістю здійснити найзаповітніше бажання і товариством найпопулярніших шкільних зірок. Але Лів приваблює дещо інше – загадки, які так хочеться розгадати! І ще, здається, вона ось-ось зустріне своє перше кохання…


«Я віддам тобі сонце» Дженді Нельсон


Близнята Ноа та Джуд відчувають настрій одне одного і мають шалений талант до мистецтва. Але в усьому іншому – у зовнішності, у характерах, в темпераменті і вподобаннях – вони дуже різні. Навіть цю історію вони розповідають окремо. Тринадцятирічний Ноа, сором’язливий і чутливий хлопчина, який може намалювати не лише портрет людини, але і її душу, розказує про те, як зрозумів, куди йому треба вступати, щоб почуватися своїм, зустрів людину, яка відкрила йому красу зірок і закохала у себе, і ревнував сестру, що понад усе хотіла подорослішати. Шістнадцятирічна Джуд, котра з довгокосої володарки океанських хвиль і хлоп’ячих сердець перетворилася на дівчинку-невидимку, намагається достукатися до привидів, які руйнують все, що вона робить, і мріє повернути того брата, якого вона знала.

Що сталося у їхньому житті, що за три роки вони стали схожими на людей, котрі помінялися душами? Усі відповіді ви дізнаєтеся лише наприкінці. Але читаючи про цих незвичайних підлітків, які живуть мистецтвом і живляться любов’ю, хай якою б незвичайною вона не була, які шукають своє місце серед рідних, друзів і всього цього дивного, часто ворожого світу, які готові віддати одне одному сонце, навіть якщо це буде останнє, що у них є, – ви, можливо, теж відчуєте, як ваша кров починає сяяти.


«Черепахи аж до низу» Джон Грін


Вам знайоме відчуття, коли думки закручуються спіраллю і засмоктують вас все глибше і глибше, відриваючи від реальності? Якщо ні, ви – щасливчик. Бо героїні роману Джона Гріна Ейзі пощастило значно менше. Вона страждає від нав’язливих думок – наприклад, про те, скільки відсотків людського організму становлять мікроби і як вони впливають на нашу поведінку. Страждає аж настільки, що не може цілуватися з хлопцем, у якого закохана – бо бридиться обміну мікробами, який відбувається при поцілунку. З цього стану її намагається витягнути найближча подруга Дейзі – і паралельно втягує у розслідування таємничої втечі мільярдера Рассела Пікетта, за інформацію про якого обіцяють кругленьку суму. Тим паче, що Ейза – ідеальна людина на роль детектива, адже в дитинстві дружила із сином утікача Девісом.

Коли друзі дитинства зустрічаються у більш зрілому, але все ще юному віці, важко передбачити, на що перетвориться їхня дитяча дружба – на байдужість чи на кохання? А з Ейзою все удвічі складніше через її психологічні проблеми. Отож у романі Джона Гріна на читача чекає не лише романтика (хоча й вона теж!), а чимало дилем. Що обрати – родинні стосунки чи гроші? Що таке справжня бідність і до чого можна вдатися, щоб із неї вибратися? Чи зцілює кохання від душевних недуг? І чи від усіх них можна зцілитися.


«Усі яскраві місця» Дженніфер Нівен


Історія, яка починається з того, що обоє головних героїв опиняються за крок до самогубства, передбачає доволі депресивний розвиток. Але насправді у ній повно оптимізму і життєлюбства. Бо хоч у старшокласників Теодорі Фінча і Вайолет Маркі є переконливі (на їхню думку) причини припинити своє земне життя, вони знаходять мотивацію, аби жити. Вперше врятувавши дівчину від падіння зі шкільної дзвіниці, Фінч, якого всі вважають фріком, бере на себе відповідальність за те, щоб витягнути її з депресії. А в цьому йому допомагає шкільний проект про визначні  місця штату. Хлопець-фрік обирає дівчину-фіалку собі в напарниці, аби відвідати «усі яскраві місця» Індіани і залишити там якісь сувеніри від себе – а натомість знайти щось важливе, щось нестерпно яскраве, щось нематеріальне.

«Усі яскраві місця» — це книга про диваків, закоханих і батьків, які не завжди готові сприймати дивацтва і кохання своїх дітей. Це розповідь про те, як заново навчитися насолоджуватися життям і відкривати для себе найкрасивіші його сторони. А також це історія про речі, хороші і не дужі, які роблять нас іншими – і цим і цікавими.


[irp posts=”27809″ name=”5 книг про їжу та кулінарію для дітей”] [irp posts=”28312″ name=”Просто не буде: 14 книжок-головоломок для літнього бінґо”]
Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

10 thoughts on “Підліткове читання: 9 крутих книг для тих, кому не достатньо шкільної програми

    Залишити відповідь