Нам 19: підбиваємо підсумки книжкового року в Yakaboo

6 жовтня Yakaboo виповнюється 19 років. І це гарний привід не тільки провести день у колі книгодрузів, а ще й підбити підсумки року, що минув. Тож вирішили зробити певний зріз того, що зробили за цей рік: з жовтня 2022 по жовтень 2023. І з якими сподіваннями дивимось у  наступний. 

Допомагаємо нашим захисникам і захисницям 

Нам не раз доводилось чути від військових, що книжки для них важливі. Адже це можливість перепочити після бою та «перезавантажитись». 

Після 2014 року ми запустили книжкову ініціативу «Бібліотека для Героїв», за якою передаємо книги до військових частин на запит самих воїнів, серед яких були і бійці Азову, і ті, хто повернувся з полону. А цього року разом з професійними психологами громадської організації Do Ladu сформували книжкові комплекти для бійців, які проходять лікування та реабілітацію, і особисто привезли книги до медичних закладів. Бо важливо не просто передавати, а обіймати, підтримувати та відчувати потреби захисників.

Також долучились до проєкту благодійного фонду «Соборна», який опікується дітьми захисників і захисниць, які загинули на війні. Передали діткам пів тисячі книжок і разом з вами збираємо кошти на їхнє фізичне та психологічне відновлення. 

А ще – приєднались до ініціативи «Книги на фронт». Кожен українець може вибрати книжку та написати слова вдячності нашим героям – а ми відправимо все це воїнам на передову. За перші місяці акції ми з вами надіслали на фронт вже близько 500 книжок. Та це тільки початок, тож долучайтеся! 

Підтримуємо людей України… 

Книжки – наша зброя. Читання допомагає нашим людям відволіктись від тривожних думок чи навпаки зосередитись на важливому, заспокоїти близьких чи почитати разом із дітьми. Українці читають у бомбосховищах, читають рідне за кордоном, читають в окопах на передовій. І тому ми переможемо. Бо націю, яка читає навіть під час війни, неможливо зламати. 

Через це Yakaboo намагається забезпечити книгами тих, хто цього потребує. Цьогоріч передали книжки до бібліотечної системи Чернігова, яка сильно постраждала під час бойових дій. А ще – надали 330 книг для створення бібліотеки у дитячому просторі «Спільно» від ЮНІСЕФ на Центральному залізничному вокзалі Києва.

…і навіть українських корівок 

Минулої осені наші воїни звільнили село Хотімля Харківської області. А з ним – і ферму «Пані Юпітер», яка продовжувала працювати навіть в окупації, щоб рятувати односельців від голоду. Та на жаль, за 6 місяців до нового врожаю майже 500 корівок на фермі лишились без їжі. 

Разом з проєктом «Дороги гурманів» ми оголосили збір і передали всі гроші, отримані з продажу книги «Дороги гурманів. 100 крафтових місць України» фермі «Пані Юпітер». А серед учасників розіграли набори наймилішого в світі мерчу – із зображеннями корівок з ферми. 

Покращуємо зв’язок з читачами… 

За цей рік ми запустили новий сайт Yakaboo.ua. І зараз, після доопрацювань «в польових умовах» та після врахування ваших коментарів і зауважень, він працює як треба. Стало зручніше сортувати книжки (за знижкою, за ціною, за популярністю), підвищилась швидкість роботи. А ще – додалися розумники-боти, яких можна відкрити з сайту у будь-якому зручному месенджері та зв’язатись з командою YaТурботи. 

Оновили також мобільний застосунок Yakaboo. І не лише візуально. За останній рік там стало суттєво більше книжок, а ще з’явилось доповнення, що дозволить вже скоро не лише читати і слухати, а й дивитися – подкасти, освітні та соціальні відеоролики. Крім того, активно розвивається напрям корпоративних бібліотек. Сьогодні вже 12 великих компаній зробили власні полички для корпоративного користування в додатку Yakaboo. 

До речі, на честь дня народження відкрили безкоштовний доступ до бібліотеки топових книжок у мобільному додатку. До 17.10.2023 кожен українець може слухати і читати найкращі книжки повністю безкоштовно. Обов’язково встигніть! 

І нехай книжки завжди будуть під рукою. Встановіть додаток – і самі переконайтеся, наскільки це зручно. 

…і з тими, хто робить книжки 

Книжковий ринок України має вистояти та відродитися. Тож продовжуємо підтримувати невеликі українські видавництва – за останній рік розпочали співпрацю ще з понад 50 видавцями. Загалом же зараз працюємо з 500+ видавництвами – як з України, так і з-за кордону, і розповсюджуємо книжки 71 мовою. 

А щоб партнерам було зручніше, цього року розробили для них особистий кабінет постачальника – сучасний інструмент взаємодії, який дозволяє автоматизувати та пришвидшити деякі робочі процеси. 

Створюємо власні видання 

За весь час роботи наше видавництво Yakaboo Publishing видало 186 найменувань творів. А останній рік став ще й роком двох великих серій: «Yaka Школа» – українські класики зі шкільної програми; «Галерея світової прози: європейська візія» – знакові європейські твори, вперше видані українською. 

Ще однією надважливою книгою, яку ми видали за останній рік, точно став документальний комікс «БЛЕКАУТ. Хроніки нашого життя під час війни Росії проти України», який створили українські ілюстраторки Аня Іваненко та Женя Полосіна. Це історії про хірургів, які рятували життя та проводили операції у пітьмі. Про героїв-енергетиків, що під обстрілами лагодили трансформатори і відновлювали електромережі. Про шахтарські ліхтарики на наших шапках, що освічували дорогу додому. І про світло в серцях українців, яке зрештою перемогло темряву. 

Продовжуємо працювати і гарантуємо – до наступного дня народження точно потішимо вас ще не одною гарною новинкою. 

…і розширюємо ексклюзивний імпорт 

Ми співпрацюємо з найбільшими видавничими компаніями світу, що входять до «великої п’ятірки» іноземних видавництв: Penguin Random House, Macmillan Publishers, HarperCollins Publishers, Hachette. А ще з найбільшим міжнародним ритейлером Gardners та з партнером із консолідації та перевезення книжкових замовлень з Великої Британії до України Worldwide Book Service. Тому всі ексклюзивні іншомовні новинки ви можете читати найпершими. 

Тож за останній рік ми привезли вам англомовні «Spare» Принца Гаррі, «Friends, Lovers and the Big Terrible Thing» Меттью Перрі, «Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow Габріель Зевін» та ще багато чудових закордонних книг. Заходьте і вибирайте хоч зараз. 

Робимо доставку книг ще зручнішою… 

З початком повномасштабного вторгнення нам довелось вивезти книжковий склад до Чернівців, бо київське приміщення знаходилось біля зони бойових дій. Та за останній рік, облаштувавшись на Буковині, все ж вдалось відновити роботу й столичного складу, наповнити його книжками, вивести на роботу співробітників. Тож тепер у нас аж два склади – щоб забезпечувати якнайшвидшу доставку в різні куточки України. 

Разом з тим, вдалось відновити кур’єрську доставку по Києву, а для чеків від 700 грн – ще й зробити її безкоштовною. При цьому замовлення, підтверджені до 16:30, доставляємо в той же день. 

Ну і звісно, нікуди не поділись наші вірні логістичні друзі з Укрпошти та Нової пошти – вони максимально швидко та зручно доставлять ваше замовлення всюди, де є їхні відділення чи поштомати. 

А якщо ви користуєтесь книгодоставкою доволі часто, наша преміум-пропозиція Доставка 365 дозволить вам непогано заощадити. Адже ви активуєте її всього за 365 грн – і цілий рік після цього взагалі не сплачуєте за доставку замовлень на чек від 100 грн по Україні. Спробуйте – це дійсно вигідно. 

…і надсилаємо рідне за кордон 

Українцям, які покинули свої міста та виїхали за кордон, рятуючись від війни, сильно не вистачає дому. Та завдяки партнерам з Nova Poshta Global, замовити книжки з Yakaboo тепер можна ледь не до будь-якого куточка світу. Так за останній рік ми відправили за кордон аж 1585 замовлень – щоб українці могли подарувати собі та дітям шматочок рідного дому. 

Робимо подарунки… 

За останній рік провели для читачів близько 1200 промоакцій – зі знижками, подарунками та розіграшами призів. Щоб запасатись улюбленими книжками було ще вигідніше та цікавіше. Крім того, цього року відновили бонусну програму лояльності. Тепер знову нараховуємо читачам бонуси за реєстрацію на сайті. А далі – ще більше. Дочекайтеся.

А щоб ви теж могли радувати рідних чудовими книгодарунками, цьогоріч ми оновили дизайн подарункових сертифікатів. А ще додали можливість вкласти до замовлення подарункову листівку. 

…і зустрічаємось з вами онлайн та офлайн 

За цей рік ми раді були зустрітися з вами на Книжковому Арсеналі, КАGroup, iForum, Picnic.Книжковий, Private Lable, Kyiv Book Fest, побігати за книжковим настроєм на марафоні RunUkraine та посмакувати благородні напої на фестивалі вина Be Wine. А на сам день народження – ми поїхали на Lviv Book Forum.

І ще – провели близько 20 книжкових презентацій і зустрічей авторів з читачами. Наші книжки навіть знялися у серіалі «Молода» на «Новому каналі». Було класно, та впевнені, наступний рік подарує нам із вами ще більше гарних причин провести час разом. 

Дякуємо, що в цей рік ви були з нами і, попри всі виклики війни, продовжуєте читати. Віримо, що наступний день народження знову зустрінемо разом з вами – у мирній і вільній Україні після нашої Перемоги. Читаймо, щоб бути сильними!