Що читати на перших осінніх вихідних: 10 книжок, виданих влітку

Літо закінчилось, але залишило по собі чимало гарячих новинок, які зігріють вас довгими і холодними вечорами, коли думки вже кружляють навколо пухнастих котиків, теплих ковдрочок та какао з маршмелоу.


Френсіс Скотт Фіцджеральд «Я віддав би життя за тебе»
(КСД, 2018, пер. Олег Король)


vyh310818_1Некласична збірка оповідань від метра американської літератури. «Я віддав би життя за тебе» (з підзаголовком «та інші втрачені оповідання») — коротка, провокативна та відверта проза, яка вперше побачила світ тільки у 2017 році, адже видавці її не сприймали, пропонуючи письменникові відредагувати твори, зробити їх м’якшими та більш відповідними епосі. Та Фіцджеральд залишився вірним собі, і тепер оповіданнями класика можуть насолоджуватись також і українські читачі.


Марлон Джеймс «Коротка історія семи вбивств»
(ВСЛ, 2018, пер. Анатолій Хлівний, Людмила Хлівна)


vyh310818_2«Якась вона зовсім не коротка», — каже чи не кожен, хто бачить цю масивну цеглинку на 900 сторінок. Це – радше роман-епопея про беззаконня і біль Ямайки, про неймовірне бажання вирватись з ґетто, де ніхто не доживає до старості і майже кожен має “волину”, і про ямайців у США. Епічне полотно починається з концерту за мир, який стає ще однією хвилею насилля і безнадії. Звісно, ви не прочитаєте «Коротку історію» за одні вихідні, але безперечно можете провести з нею спекотний вересень, наповнений мотивами реґґі та ароматом гострої курки джерк.


Террі Пратчетт «Віщі сестри»
(ВСЛ, 2018, пер. Олександр Міхельсон)


vyh310818_3Новинка з серії «Дискосвіт»! «Віщі сестри» продовжують історію, яка розгортається у «Праві на чари» і переносять у світ, де чаклувати можуть тільки чоловіки. Однак для трійці відьом — Бабуні Дощевіск, Тітуні Оґґ та Маґрат Часник — це не перешкода, адже їм потрібно рятувати Ланкрське королівство, на яке залишилось без очільника, бо той збайдужів до влади, а герцог та герцогиня мало не вчиняють підступний переворот. Фірмовий іронічний гумор Пратчетта відтіняють карколомні пригоди та лейтмотив, що найважливіше — знайти собі справу до душі, незважаючи на обмеження.


Ален де Боттон «Мистецтво подорожі»
(ВСЛ, 2018, пер. Роман Гардашук)


vyh310818_4Стартує оксамитовий сезон — ідеальний для відпочинку у спекотних країнах і не менш приємний для дослідження прохолодної півночі. Надихніться на подорожі з філософом мандрів – британцем Аленом де Боттоном, естетична та емоційна есеїстика якого впевнено підкорює світ. Подорожуйте разом з ним та видатними письменниками, насолоджуйтесь гудінням вуликів-аеропортів та духом придорожніх кафе, де всі поспішають. Вирушайте в екзотичні країни з Гюставом Флобером, щоб побачити те, чого ніколи не бачили раніше, і відчути те, що й не уявляли.


Томас Гарріс «Червоний дракон»
(КСД, 2018, пер. Анастасія Рогоза)


vyh310818_5Нарешті українською перший роман з тетралогії про канібала Ганнібала Лектера. «Червоний дракон» покаже ув’язненого маніяка-інтелектуала, який допомагатиме ФБР знайти серійного вбивцю на прізвисько Червоний Дракон. Для психіатра й естета Ганнібала погоня за Драконом — гра на рівних з цікавим суперником, для спецагентів співпраця з психопатом — чи не єдина можливість упіймати зухвалого злочинця, який забирає життя за життям.


Щепан Твардох «Морфій»
(Фабула, 2018, пер. Остап Українець)


vyh310818_6Пронизлива психологічно-історична книжка, яка починається з перших днів окупованої нацистами Варшави 1939 року. Юнак, у жилах якого тече і німецька, і польська кров, кидається боронити батьківщину, аж раптом усвідомлює, що чужинська навала поглинула все і змела нечисленну місцеву армію. Він мусить вирішити, що обере, – царство Морфія з його кайфом та безладним сексом, чи ж благородну місію – знайти свою роль у визволенні Польщі.


Джеффрі Пфеффер «Кар’єрні ігри. Як узяти владу у свої руки»
(Наш формат, 2018, пер. )


vyh310818_7Світ повен несправедливості, і сподіватись на те, що у кар’єрних іграх всі грають за правилами, — марно. Кар’єра — це постійна боротьба за місце під сонцем, а надто коли мова йде про топ-менеджмент. Джеффрі Пфеффер розповість, як же виховати у собі волю до конкуренції, дух, який визначає тих, хто насправді може очолити структуру. Не тільки ораторський талант та необхідні навички, а й бажання боротись за владу — ось риси того, хто може стати босом.


Джессіка Таунсенд «Невермур. Випробування Морріґан Кроу»
(Vivat, 2018, пер. Ольга Розумна)


vyh310818_8Добра казкова чи, радше, фентезійна історія про Морріґан Кроу, яка володіє особливим даром, але всіляко це заперечує. Її ім’я є у Реєстрі Проклятих Дітей, тож вона накликає біду, а ще… помре, коли їй виповниться одинадцять. Звучить якось безрадісно, правда? Та її зустрічає химерний незнайомець Юпітер Норт, який переконує Морріґан, що вона може знайти себе у Товаристві Дивообраних, але щоб потрапити туди, потрібно пройти складні та небезпечні випробування.


Марі Семпл «Де ти поділась, Бернадетт?»
(Vivat, 2018)


vyh310818_9Бі — 15 років, і у неї дуже незвична сімейка: тато – серед топ-творців «Майрософту», а мама — вельми екстравагантна жінка, ще б пак, адже саме вона вигадала для доньки ім’я Балакрішна. А також у Бі є мрія — мандрівка до Антарктиди, яку сім’я має здійснити на Різдво, от тільки за два дні до вильоту кудись зникає матір. Де ти поділась, Бернадетт? Де тебе шукати? Бі зробить все можливе, щоб знайти ексцентричну маму.


Сьюзен Фовлер «Націлені на результат. Що насправді мотивує людей»
(Наш формат, 2018, пер. Юлія Кузьменко)


vyh310818_9aДочитуєте мотиваційну книжку і ось вже такі супервмотивовані лежите собі далі на дивані – бувало таке? Бізнес-консультантка Сьюзен Фовлер дослідила сотні компаній та впевнено каже, що мотивування не мотивує, а винагорода за успіхи та покарання за провали дають тільки тимчасовий результат. Та все ж є спосіб зробити мотивацію тривалою та ефективною. Авторка розкаже, як розробити систему, щоб вся команда стала націленою на результат та працювала, як єдиний механізм.

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

12 thoughts on “Що читати на перших осінніх вихідних: 10 книжок, виданих влітку

    Залишити відповідь