Павло Віктор «Фізика – найкоротший шлях у програмісти»

Зміст[ сховати ]

Павло Віктор – вчитель фізики №1: канал одеського популяризатора науки має на YоuTube мільйонні перегляди та біля 700 тисяч підписників.

У грудні 2020 року у видавництві ВookChef була видана книжка Павла Андрійовича –  «Фізика. Основи і механічний рух». У першій книжці серії, яка вийшла під девізом «просто і зрозуміло про фундаментальну науку», зібрано найцікавіші теми з механіки.

Більшість відгуків на книжку можна звести до середнього арифметичного: і чому у нас в школі не було такого вчителя?!

Павло Андрійович вважає себе патріотом одеського Рішельєвського ліцею, відмовляється від пропозицій перекупити його в приватні школи та дає приватні уроки тільки учням, які готуються до міжнародних олімпіад. Безкоштовно.

Наразі вчитель готує другий том книжки та впевнений, що знання фізики розвивають евристичні алгоритми.

- Павло Андрійович, вітаю вас з виданням книжки. Як ви знайшли час на її підготовку?

– Книжка – гарна ідея. Я не збирався її писати, але представники ВookChef мене вмовили. Звичайно, роботи багато, особливо, якщо в цей час йдуть уроки. Велику частину книжки вдалося написати під час канікул. Наразі я працюю над другим томом і теж сподіваюся на канікули.

- Про що буде другий том?

– Молекулярно-кінетична теорія, термодинаміка, теплові явища. Ці книжки частково об’єднують програми 7 та 8 класів. Я називаю це тривалою екскурсією по фізиці з більшою кількістю формул та більш складними завданнями. Ми з видавцем ставимо собі амбітну задачу – щоб яскраві явища природи отримали математичний опис у книзі та не втратили доступність. Тобто суміщаємо строгість формул з красою. 

- Книжка доповнює ваші лекції і чи треба слухачам продовжувати писати конспект?

– Книга – не заміна, а доповнення конспекту. Коли ти конспектуєш, то задіяні додаткові види пам’яті. Інша справа, коли слухаєш живу мову вчителя, то толку від цього набагато більше.

- А чи можна використовувати книжку для підготовки до ЗНО?

– Так, звичайно.  Головне  – практика – неможливо навчитися грати на скрипці, тільки спостерігаючи за скрипалем. Універсальна порада: вирішувати самостійно якомога більше задач по фізиці. Коли ти вирішуєш задачі, то згадуєш теорію та вчишся її застосовувати на практиці. Я часто повторюю учням: вам треба не пам’ять, а процесор і якщо не пам’ятаєш формулу, то її буває простіше вивести, ніж згадати.

- Ви у в своїх лекціях часто згадуєте підручники радянського періоду - Пьоришкіна, Лукашика…

-Я починав вчити фізику по підручнику Олександра Пьоришкіна. Це посібник з колосальним досвідом і він написаний ідеально з точки зору методики. Теж саме стосується задачників Лукашика та Ринкевича. Наразі є й більш сучасні підручники, але вони ще відшліфовані часом. Коли в Україні відбувався перехід на 12-річну освіту – з’явилося багато підручників, які по змісту непогані, але видані з купою помилок та одруківок.

Павло Віктор «Фізика – найкоротший шлях у програмісти» 0

- Може й ви плануєте видати задачник?

 – Боже збав – це колосальна робота  і задачник підготувати набагато складніше ніж написати книжку. Багато сучасних задачників відрізняються від радянських тільки тим, що там змінили умови задачі.  Нові задачі придумати складно і я іноді практикую це при підготовці Олімпіад по фізиці, хоч моя фантазія вже на межі.

- Здається, що вашої фантазії вистачить не на один підручник. А чи є вже перші відгуки на книжку?

Павло Віктор «Фізика – найкоротший шлях у програмісти» 0

– Як не дивно, найбільше на книжку реагують не діти, а дорослі. Мені пишуть зі всіх країн колишнього СРСР, Канади, Німеччини, Франції. Наприклад, найбільша аудиторія відео – студенти віком від 18 до 25 років, а потім люди з 26-35 років – сподіваюся, що це дивляться молоді вчителі фізики.

Більшість відгуків на книгу та на відео зводиться до того, що люди кажуть, що їм не таланило зі шкільними вчителями фізики і вони вирішили, що фізика – це нудно та складно. А після відеоуроків та прочитання книжки розуміють: фізика – це надзвичайно цікаво.

- Які би ви книжки ще порадили учням, які захоплюються фізикою?

-Я вже не молода людина, тому мій погляд повернутий трохи в минуле. Я би радив звернути увагу на двотомник Яківа Перельмана «Цікава фізика», де немає математики, а природа дивовижних фізичних явищ пояснюється простими словами. Починаєш читати – неможливо відірватися. Для доросліших дітей я би радив трьохтомник Григорія Лансберга «Елементарний підручник фізики», де блискуче описані різноманітні досліди та експерименти.

- Ви колись казали, що фізика – це прямий шлях в програмісти, бо вони оперують та виводять формули, застосовують цікаві рішення. А багато ваших учнів стали програмістами?

-Дійсно, більшість випускників фізичного класу пішли в програмісти. Обивателі думають, що фізика – це така наука, де ти в білому халаті все життя працюватимеш в лабораторії. Насправді, фізика – це розумне сприйняття світу, вивчаючи фізику – ти вчишся думати та знаходити рішення в ситуаціях з нечітко поставленими умовами. Якщо говорити про програмування, то є алгоритми, які приведуть до правильного розв’язання задачі, але комп’ютеру доведеться рахувати мільйони років.

У той же час є більше швидкі та ефективні алгоритми – евристичні, з  якими машина впорається швидше. Фізичне мислення дозволяє розробляти ось такі ефективні та нестандартні алгоритми.

А взагалі фізика наразі в Україні знаходиться в жалюгідному стані. Як класний керівник, я запитую у кожного учня в класі – чому ти вибрав Рішельєвський ліцей? На жаль, більшість учнів прямо кажуть – я хочу отримати гарні знання та виїхати за кордон. Я готую фахівців для людей –  і неважливо в якій країні. Людина тільки тоді буде щасливою, коли реалізує всі свої таланти.

В Україні ж можливості стати затребуваним фахівцем обмежені. Про що ми говоримо, якщо навіть при вступі на факультет фізики абітурієнти можуть не складати фізику? Нещодавно й факультет фізики в Одесі об’єднали з механіко-математичним.

- Ваші випускники вже працюють у Ілона Маска?

-Так, є учні, які отримали по 200 балів. Але ЗНО – не показник знань по фізиці, а радше вміння поставити галочки у відповідних клітинках. Я вважаю ключовим показником результати міжнародних Олімпіад. У нас є переможці й призери Олімпіад.  Якщо хочеш займатися наукою, то треба не на ЗНО орієнтуватися, а на вміння вирішувати задачі. 

- А ЗНО учні Рішельєвського ліцею здають краще за інших?

– Не знаю, але точно працюють в Google та на великому андронному коллайдері.

- Що найголовніше в професії вчителя фізики?

– Гарно володіти предметом та бути собою. Учні часто знаходять в мене помилки і я їм вдячний. В мене був учень Роман Солецький – двократний призер міжнародних Олімпіад і він не соромився робити зауваження та вказувати на помилки: «Павло Андрійович, тут буде не так». А якось я вже вдома я проаналізував помилку і на її основі зробив красиву задачу.

А третій секрет гарного вчителя – любити аудиторію. Діти, на відміну від студентів, дуже відкриті та спраглі до знань, а студенти орієнтуються на високу оцінку. Саме через це я й перейшов свого часу з ВУЗу в школу. 

- Чи багато у вас учнів, яким ви даєте приватні уроки?

-Я беру талановитих учнів в обмеженій кількості і тільки безкоштовно.  З тим же Ромою Солецьким ми проходили програму на рік вперед. Учні, які добре написали всеукраїнську олімпіаду, потрапляють на навчально-тренувальні збори для 10 чоловік по підготовці до міжнародної олімпіади. З 10 відбирають п’ятьох. Якщо ти потрапив у цю команду, то десятикласником, навряд чи пройдеш на міжнародну олімпіаду. Але наполегливий Роман отримав срібну медаль в 10 класі, а в 11-му – вже золоту. І ось це відчуття, що ти підготував призера  міжнародної Олімпіади – набагато приємніше  за будь-який заробіток.

- Ваш успіх як вчителя фізики, багато в чому пов'язаний з YоuTube. Уявіть: вас попросили прочитали курс «Як стаття популярним на YоuTube», що б ви там сказали?

–  Я би відмовився читати такий курс.

- Чому?

– Те, що вийшло на YouTube – побічний продукт моєї вчительської роботи. Це була трансляція прямих уроків і зараз йдуть точно такі ж – я показую такі ж досліди та говорю ті ж самі речі. Просто записував їх у пустому класі і мені дуже не вистачало зворотного зв’язку від дітей.

Коли я місяць тому я записав останній урок, видихнув, адже шестирічний марафон – це не просто, ти переживаєш, що не вдасться довести справу до кінця.

А популярність моя пов’язана з тим, що зараз мало вчителів фізики. Ми динозаври і ми вимираємо. Те, що зараз випускають педагогічні вузи – це дуже низький рівень підготовки, а в школах чомусь мають викладати саме фахівці після педвузів, а не після класичних університетів.

Зараз YоuTube -цикл закінчився і я готую книгу. Тут простіше, бо є підтримка з боку видавництва. Я дуже вдячний за красиве видання книжки, яка навіть виглядає свіжою – одна закладка чого варта.

- Яку літературу любите читати поза фізикою? Хто ваш улюблений письменник?

-Я люблю Віктора Пелевіна, якого мені порекомендував читати мій учень Саша Чепіжков. Я не перебираю і читаю все, що попадеться під руку. Зараз читаю «Голодні ігри» англійською для розвитку мови. Але найбільше захоплююся фантастикою з історичним ухилом. Якщо є фізична складова в романі, то часто помічаю пробіли в знаннях автора.

Книжки для тих, хто цікавиться фізикою

file_697_11

Несамовита фізика. Скрипка, піца, вино і надпровідність
Андрій Варламов, Лев Асламазов

img_0471_21

Екзотична фізика у повсякденному житті
Чед Орзел

f1531ee5c0090ceebb47e01cce7d9616

Фізика на пальцях

Олександр Ніконов

gal_cov_11

Всесвіт на долоні

Кристоф Гальфар

img_77474

Чотири закони, що рухають Всесвіт

Пітер Еткінз

44005_65858_6

7 основних уроків фізики

Карло Ровеллі

Автор: Казміренко Яна