Паролі та явки 2017-го: що ми читатимемо

Прийдешній 2017-й готує безліч приємних сюрпризів, важливих видань, знакових ювілеїв. Яким буде рік бентежного і неспокійного Вогняного Півня для вітчизняної та світової літератури – невідомо, однак астрологи пророкують нам зміни та злами.

Так, ми очікуємо на видання Хемінгуея та Фрейда, нових романів Юрія Андруховича і Сергія Жадана, якісного нон-фікшину та креативних дитячих видань. Однак поза тим, будуючи плани на 2017-й варто зафіксувати: чиї ювілеї ми святкуватимемо, які книги досягнули позначки “пам’ятних дат”, тож ми їх перечитуватимемо, про лауреатів яких літературних премій згадуватимемо, щоб нарешті спробувати заговорити по-новому?


Річниці

%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b81


175 років роману “Мертві душі”  найбільш містичного автора української та російської літератур Миколи Гоголя. Тут варто згадати, що другий том роману про кріпаків, які вважалися власністю поміщика, тож їх можна було продавати, купувати і закладати, автор знищив самостійно. Для кращого розуміння Гоголя можна ознайомитися із дослідженнями про нього.

105 років буде драматичній поемі Лесі Українки “Камінний господар”, яка є українською версією світового сюжету про Дон Жуана. Так, у авторки всесвітньо відомий спокусник програє й стає заручником відразу двох жінок. Щоб зрозуміти погляди, думки, життєві переживання Лесі Українки глибше варто почитати її листування із рідними та провідними постатями кінця ХІХ століття “Листи” Лесі Українки або грунтовний коментар про творчість письменниці у книзі Оксани Забужко “Notre Dam D’Ukraine”

90 років виповнюється першому урбаністичному роману української літератури – “Місто” Валер’яна Підмогильного. Герой роману Степан Радченко, як і тисячі інших молодих людей, виїхав із села, щоб підкорити місто й зіткнувся з жорстокою реальністю. Твір, що входить до шкільної програми та залишається улюбленим для багатьох, порушує водночас філософські, суспільні та особистісні проблеми.

70 років філософському роману французького письменника Альбера Камю “Чума”. Чума у романі постає і як асбурд, і як трагедія, і як європейський спротив проти нацизму та фашизму.

20 років тому народились відразу дві культові книги, які спричинили великий бум. Йдеться бестселер “Гаррі Поттер та філософський камінь” британської авторки Джоан Ролінг. Так, сюжет про хлопчика, який вижив, та школу чарів Гогвардс захопив мільйони великих та маленьких читачів по всьому світу. Та книга “Секс у великому місті” Кендес Бушнел – це збірка статей, у яких авторка розповідала про себе та своїх друзів, що лягла в основу культового серіалу про журналістку-шопоголіка Керрі Бредшоу та її подруг – Шарлоту, Саманту і Міранду.


Ювілеї

%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b82


350 років святкував би англомовний ірландський письменник Джонатан Свіфт. Усі ми в дитинстві читали його найвідоміший програмний сатиричний твір “Мандри Гулівера”.

125 років виповнилося б відразу двом класикам української літератури доби “Розстріляного Відродження”: поету Михайлю Семенку і драматургу Миколі Кулішу. Основоположник українського футуризму Михайль Семенко постійно намагався епатувати читача, експериментуючи із мовою та віршовою формою, активно працюючи із урбаністичною тематикою. А більшість творів Миколи Куліша були поставлені на сцені театру Курбаса (до слова, у 2017-му буде 100 років Молодому театру), зокрема йдеться про найвідоміші програмні п’єси “Мина Мазайло”, “Народний Малахій”, “Патетична соната”.

100 років англійському письменнику та літературознавцю (досліднику Шекспіра та Джойса) Ентоні Берджесу, автору сатиричної антиутопії “Механічний апельсин”, яку свого часу екранізував Стенлі Кубрик.

90 років мало б виповнитись колумбійському письменнику, лауреату Нобелівської премії, одному із ключових представників “магічного реалізму” Габріелю Гарсії Маркесу. Світове визнання автору приніс роман, якому в 2017-му стукне пів століття“Сто років самотності”.

Із 70 річчям увесь світ вітатиме лицаря Британської імперії, письменника Салмана Рушді. Переклад його “Сатанинських віршів”, які свого часу спричинили до міжнародного скандалу та конфлікту між Великобританією та Іраном, викликали великий ажіотаж серед українських читачів.


Премії

%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b83


80 років тому Пулітцерівську премію отримала американська письменниця і журналістка, авторка роману-бестселера “Завіяні вітром” Маргарет Мітчелл.

50 років тому Нобелівську премію з літератури отримав гватемальський представник “магічного реалізму” Мігель Астуріас.

минуло 30 років як за історичну поему “Маруся Чурай” Шевченківську премію з літератури отримала Ліна Костенко.

10 років тому із роману “Село не люди”, який став ліуреатом конкурсу “Коронація слова”, на літературному небосхилі засяяла зірка письменниці Люко Дашвар.

лише 5 років тому молодий поет Мирослав Лаюк отримав перше місце у літературному конкурсі видавництва “Смолоскип” за збірку “осоте!”, Також він автор роману “Баборня”, який увійшов у короткий список премії “Книга року Бі-Бі-Сі”.

Звісно, цей список стислий і не дає перераховує усіх, кому в 2017-му варто було би присвятити більше уваги, адже серед ювілярів є і Герман Гессе, Джон Рональд Толкін, і Алан Мілн, і Марина Цвєтаєва, і Олег Ольжич, а серед книжок поважного віку досягли роман “Навколо світу” Жуля Верна, казки Шарля Перо, роман “Доктор Серафікус” Віктора Петрова-Домонтовича та багатьох інших. Дати потрібні для того, щоб пригадати і переосмислити, перечитати або дочитати, те найкраще, що є в українській та світовій літературах.


Настасія Євдокимова

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

4 731 thoughts on “Паролі та явки 2017-го: що ми читатимемо

    Залишити відповідь