Дюжина нормальних паранормальних книжок до бінґо

Привиди, духи та інша нечисть вже затамували подих у передчутті того, яку книжку ви оберете до читання найпаранормальнішого завдання весняного бінґо. Немає ідей? Маємо підказки!

Її батьки обожнювали пірнання, вона ж ненавидить море, бо одного разу шторм забрав найрідніших, а сама вона ледве врятувалась з райських островів. У закинутому храмі на тропічному острові Кіра навчилась розрізняти потоки енергії, які можуть спрямувати до світла або ж до темряви. Це допомогло їй врятуватись, а згодом стати успішною письменницею. Поки вона стежить за потоками, то все гаразд, але найстрашнішу загрозу не розгледіла. А щодо паранормального, то його найбільше у фіналі — не спойлеритиму.

Ви такого ще не читали: неймовірний паранормальний сюжет та дивна форма. Історія зіткана із голосів привидів та туги батька, зажуреного смертю сина. Віллі Лінкольн помер, хоч лікар казав, що він видужає. Авраам Лінкольн не міг оплакувати улюбленого сина, тому що громадянська війна була у розпалі. Примари вашингтонського кладовища, які відмовляються визнати, що померли, та тримаються за власні тіла, які вже ніколи не встануть. Але дітям не можна там довго залишатись, бо діти — зовсім інша справа. А сумний батько ще раз подбає про сина, востаннє.

Збірка оповідань про паранормальних персонажів: вампіри, мумії, привиди та прадавні боги. Деякі з них надійно прописались у кіно, а сімейку Елліотів називають предтечами відомих усім Аддамсів (і це загалом правда, хоча схожості між ними не так багато). Часом читати страшно, але переважно весело. Безсмертна сімейка дає прихисток звичайному хлопцю, він з часом звикає до їхніх дивних смаків та традицій, але яку ж дорогу вибере для себе — ось головна інтрига цієї невеличкої книжки, яку можна прочитати за вечір.

Смерть являється їм не раз. Стара з косою майорить біля бліндажа з промовистою назвою «Туалет» (хоча насправді «Капустина»), розташованого в такому задуп’ї, що сепаратисти туди не потикаються. Але коли на зміну прибувають Літо, Професор та Грін все змінюється. Спокійна точка стає гарячою, добровольцям вдається продемонструвати героїзм на межі із супергероїзмом, а стара з косою збирає кривавий урожай бойовиків-кадирівців. І це тільки початок цієї військової сатири. Бонус «Бліндаж» — сценарії ще не екранізованого серіалу.

А взагалі всю цю нечисть треба знати в обличчя! Тож звернемось до підручника, укладеного Федерікою Магрін — тут монстри і за географією, і за небезпечністю. Де їх можна розшукати (і чи варто це робити), свідчення, легенди, перекази, присмачені малюнками, щоб можна було перевірити, якщо раптом (але краще ні) щось таке зустрінете (або ж шукатимете ідей для костюма на Гелловін). Атлас розширить ваші знання про монстрів, тож не обмежуйтесь вампірами та привидами, познайомтесь з кимось екзотичнішим.

Не всі історії тут страшні, деякі доволі реалістичні, не всі з паранормальним присмаком, деякі, здається, списані з ваших знайомих. Та все ж тут достатньо примар та химер, щоб не дати \спати уночі. Адже старе горище — це не тільки пил і мотлох, це ще й незрозуміле скрипіння, звуки серед тиші, речі, які ви ніколи не бачили і не знаєте, звідки вони взялись. Це — куточок безладу і божевілля, де в темнокутті може чаїтись щось таке, з чим ви воліли б не перетинатись. А ще там може бути бабусина скриня, у якій найкращі скарби світу.

Найпаранормальніший матюкливий комікс, який у моєму списку мастрідів з першого тому. Все почалось з Генезиса — і янгола, і демона, який зруйнував церкву, в якій служив Джессі Кастер, вцілів тільки преподобний — і з того часу слово проповідника звучить як Слово Боже (а це крутіше, ніж заклинання в Гаррі Поттері), хоча сам Кастер переважно віддає перевагу кулакам. Бог десь зник, і разом з коханою та вампіром Кессіді Преподобний вирушає у мандрівку. І четвертій частині ще більше нечисті і не тільки протистоятиме йому у невдячних та небезпечних пошуках.

І як же без класики? Як же без чортів та паранормальних летючих вареників? Микола Гоголь у перекладі Юрія Винничука як борщ з пампушками і сало з зеленою цибулькою. Колоритна Полтавщина, знайомі герої, які, здається, завжди були з нами, червоні черевички, нечесні чортячі угоди та різноманітна нечисть, яка оживає, коли за книжку береться читач… Читати Гоголя варто не тільки у ніч перед Різдвом, ніч перед Великоднем чи заліком теж підходить. Відкрийте класика по-новому разом ілюстраціями Гриці Ерде, які сюди прекрасно пасують.

Можливо, готель — це не місце для паранормального, але згадайте «Сяйво» Кінга, а потім «Доктор Сон» (і ще той готель олінклюзів, де віяло холодком…). Чудова локація для паранормального сюжету. Сара впала і вже не підвелась. Її життя обірвалось раптово, але вона ще не готова піти. Примара дівчини переосмислює своє життя, блукаючи готелем «Глобал». А її близькі винуватять себе, переживаючи втрату кожен по одинці. Чи зможуть вони її відпустити? Чи зможе вона сама піти у той інший світ? Авторка переконує, що все на краще, що все у цьому світі знаходить бажану рівновагу та переродження.

Можливо, нема нічого погано в тому, щоб бачити в своїй квартирі симпатичну дівчину. Проблема в тому, що дівчину бачить тільки він. І дівчина ця скандалістка і переконана, що її квартиру окупував якийсь грубіян. Але ж він чесно все орендував! Лорен ніколи не мала часу на себе, завжди були її пацієнти, пацієнти, пацієнти… Та аварія перекреслила все. Ось вона у комі. Тільки вона про це не підозрює, сварячись з Артуром у своїй квартирі. Тільки він її бачить. Але ж вона не може бути привидом, бо ж жива… тільки зависла між небом та землею.

Що це ми все про привидів та вампірів? Поговоримо про духів, які живуть поряд з нами? Про тих, які допомагають вести господарство і тих, які роблять різні капості (ту другу шкарпетку з улюбленої пари таки хтось ховає, правда ж?). Не думайте, що в багатоквартирних будинках не буває домовиків — те, що ви їх не бачили, ще нічого не означає. Краще, щоб вони були, адже ці духи-охоронці, які подбають, що у вашій сім’ї все було гаразд. Крім того, у цій книжці є й про тих духів, яких потрібно стерегтись. Як це робити — дізнаєтесь з красиво оформлених сторінок.

Пригодницька серія, яка захоплює з першої сторінки (чи то пак з позначки «лапами не лапати» на форзаці). Третя частина пригод Малого Вовчика, його молодшого братика Чухлі-Нюхлі, їхнього кузена Репетуна та пташенят Гаврика присвячена вивченню привидів. Серед викладачів  примара дядька Вовчила-Хижачила, який став привидом через надмірну пристрасть до бобів. Та хто сказав, що злий вовк добрішає, коли переходить паранормальний стан… Ніхто, от і Вовчикові варто було б про це пам’ятати. Ех, продовження б…
Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

155 thoughts on “Дюжина нормальних паранормальних книжок до бінґо

    Залишити відповідь