Книжки, які змінила пандемія: як автори тепер знаходять нові теми і змінюють сюжети

Письменницька робота має бути актуальною і своєчасною. Ось чому сучасні автори вимушені писати про те, що турбує людство прямісінько зараз, тож від пандемій у літературі теж не сховатися. Як закордонні письменники змінюють свої твори у зв’язку з цим? Зробили для вас невеличкий огляд. 

Стівен Кінг змінив місце подій у своїй новій книзі

Стівен Кінг наразі працює над черговою новою книгою, яка мала б вийти у 2021 році. У книжці він хотів описати 2020 рік, але оскільки двоє героїв роману їдуть у круїз, письменник замислився, наскільки це коректно і чи поїде хтось узагалі кудись найближчим часом. Тому, щоб відповідати часу, Кінг зсунув опис подій книжки на 2019 рік, коли це точно могло трапитися. 

В інтерв’ю NPR Кінг також поділився, що оскільки він майже не виходить з дому, йому вдалося зробити значний прогрес у написанні цього нового роману. А також що в теперішній ситуації він відчуває постійну тривогу: що він може заразитися сам чи заразити інших. 

Славой Жижек написав філософську книжку про COVID-19

Словенський філософ і культуролог Славой Жижек вже встиг випустити книжку, присвячену коронавірусу. Книжка під красномовною назвою Pandemic! Covid-19 Shakes the World (букв. пер. Пандемія! Covid-19 потрясає світ) розповідає на 124 сторінках про те, які наслідки матиме коронавірус. Чи стане суспільство варварським? Які є аналоги сучасної ситуації в попкультурі? Чим пов’язаний комунізм і коронавірус? 

Перші 10 тис. електронних книжок Жижека англійською безкоштовно роздаються видавцем тут.

Автор «Самотність простих чисел» Паоло Джордано написав книжку про зараження

Письменник Паоло Джордано написав книжку How Contagion Works (букв. пер. Як працює зараження). Ідея книги виросла зі статті The Maths Behind the Contagion (букв. пер. Математика, що стоїть за зараженням) в італійському виданні. Автор зізнався, що останнім часом відчуває постійне прагнення писати; цю книгу він написав за кілька днів: з 29 лютого до 4 березня. Паоло прорахував причини і швидкість поширення зараження.

Книжки, які змінила пандемія: як автори тепер знаходять нові теми і змінюють сюжети 0

Інші маленькі кроки

  • Колишньому міністру фінансів Італії Джуліо Тремонті довелося додати 2 розділи про коронавірус до своєї книги на тему глобалізації.
  • Автори почали створювати дитячі книги з поясненнями. Так блог Yakaboo вже писав про дитячу казку від автора Ґруффало. Книжка вже є у вільному доступі.
  • 50 міжнародних організацій взяли участь у створенні іншої дитячої казки My Hero is You, How kids can fight COVID-19! (букв. пер. Ти – мій герой! Як діти можуть подолати COVID-19!)
  • Є книжки, які з’явилися дуже вчасно. Наприклад, американський автор нон-фікшн See You On The Internet: Building Your Small Business With Digital Marketing (букв. пер. Побачимось в інтернеті: Як збудувати малий бізнес за допомогою діджитал-маркетингу) тепер ледь не щодня відповідає на запити про те, чи знав він, що скоро всі працюватимемо в дистанційних умовах. І відповідь: звісно, що ні.

280 thoughts on “Книжки, які змінила пандемія: як автори тепер знаходять нові теми і змінюють сюжети

    Залишити відповідь