Чому корисно читати книги в оригіналі + 5 книг англійською про роботу мозку

Матеріал підготовано за підтримки:

Зверніть увагу: на літні курси англійської передбачено знижки. Подробиці: за посиланням.

Коли ми читаємо англійською, ми розширюємо словниковий запас, автоматично вдосконалюємо знання граматики, навички письма і вживання англійської мови. Занурюємося в культуру англомовних країн, розвиваємо мотивацію і підвищуємо впевненість в собі. Суцільна користь!

Але це ще далеко не все. Ви знали, що читання іноземною мовою розвиває пам’ять, мислення й активність мозку, зменшує ризик виникнення багатьох ментальних розладів, стресу і навіть хвороби Альцгеймера?

Отже, як же читання англійською впливає на наш мозок?

1. Тримає в тонусі мозок, пам'ять і мислення

Наш мозок працює активніше під час читання і роздумів про прочитане. А коли ми читаємо англійською, то прикладаємо приблизно у 2 рази більше зусиль. Так ми розвиваємо і тримаємо в тонусі мозок, мислення і пам’ять.

2. Підтримує здоров'я мозку

Читання, особливо іноземною мовою, уповільнює вікове зниження когнітивних функцій, ментальних розладів і навіть хвороби Альцгеймера.

Вчені з Університету Раш в Чикаго вивчили дані 294 осіб у віці 89 років. Вони виявили, що в мозку тих, хто протягом життя читав, писав, грав в шахи або по-іншому стимулював свою розумову діяльність, рідше спостерігалися ознаки деменції й було у 2,5 раза менше шансів розвитку хвороби Альцгеймера.

Хочете бути здоровим — читайте, особливо англійською!

Крім цього, у тих, хто знає хоча б одну іноземну мову, симптоми деменції наступають в середньому на 4-6 років пізніше через збільшення обсягу сірої й білої речовини, а також розвитку здатності активувати різні відділи мозку.

3. Підвищує концентрацію

Читайте англійською вголос або про себе! Читати англійською складніше, ніж рідною мовою, тому нам потрібно більше концентрації. Ми розвиваємо вміння мозку не відволікатися на зовнішні подразники й концентруватися на чомусь одному.

4. Підвищує інтелект

Читання розвиває образне і логічне мислення. Американський журнал Child Development опублікував результати дослідження, яке показало, що діти з більш розвиненою навичкою читання у віці 7 років показали вищі результати на IQ тестах.

5. Продовжує життя

Вчені з Єльського університету провели 12-річний експеримент, в ході якого виявили зв’язок між читанням книг і збільшенням тривалості життя. Читання зменшує ризик нейродегенеративних захворювань, знижуючи рівень передчасної смерті на 23%. Тільки читати для цього потрібно не менше 2,5 годин на тиждень!

Точного пояснення цьому вчені поки не знайшли, але нагадали про більш раннє відкриття, що читання збільшує зв’язки між клітинами мозку.

6. Зменшує стрес

Читання допомагає знизити рівень стресу і, отже, ризик інсульту. Адже стрес провокує або підвищує ймовірність багатьох захворювань. Наприклад, підвищує ризик інсульту на 50%.

Дослідження, проведене в Університеті Сассекса в Великобританії, показало, що читання може знижувати рівень стресу сильніше, ніж музика і прогулянки на свіжому повітрі — на цілих 68%! Всього 6 хвилин читання уповільнюють ритм серця і зменшують напругу в м’язах.

7. Збільшує якість сну

Достатня тривалість, глибина і якість сну покращують роботу мозку. А недосип є однією з основних причин виникнення деменції.

Американські медики з Клініки Майо довели, що читання ввечері сприяє нашому переходу від неспання в стан сонливості й покращує якість сну. Але тільки якщо йдеться про паперову книгу. Використання смартфона або електронної читалки, навпаки, погано впливає на сон. Світло від їх екранів зменшує вироблення мелатоніну.

8. Розвиває емпатію та емоційний інтелект

Ті, хто читає, особливо художні твори, більш схильні до сприйняття чужих емоцій, почуттів, думок і бажань, прояву емпатії — вміння зрозуміти людину і співпереживати їй. Крім цього, читаючі люди краще розбираються у своїх емоціях і почуттях, вміють їх чути й контролювати. Відповідно, вони також менше відчувають стрес і знижують його шкідливий вплив на здоров’я мозку.

Ну, а найкраща новина в тому, що немає ніякої межі віку, коли можна почати зміцнювати свій мозок. А зміни в одній ділянці мозку викликають каскадні ефекти у всіх інших: підсилюють когнітивний контроль, покращують обробку слухових сигналів і так далі.

Тому читайте улюблені книги англійською, дізнавайтеся нове, занурюйтесь в захопливі історії, а заодно покращуйте здоров’я і роботу мозку! Приємного і корисного вам читання.

5 книг про роботу мозку

Розв’язати будь-яку проблему, згідно з методикою 6 капелюхів де Боно, можна шляхом “примірки” на себе шести різних ролей, які допомагають поглянути на одне й те саме питання під різним кутом зору та в певній послідовності. Книга прекрасна для усвідомлення критичних ситуацій та проведення мозкових штурмів.

У житті нам часто доводиться стикатися з необхідністю переконувати інших. Як підібрати правильні аргументи, проаналізувати свою поведінку та усвідомити прагнення свого співрозмовника — у цій книзі від майстра комунікацій Роберта Чалдіні.

 

Ми всі так чи інакше маємо певні навички, які просто чекають свого часу, аби проявити себе. Але свої вміння потрібно вміти тренувати і розвивати, в чому й допомагає ця книга. В 52 порадах вміщено корисні вправи та спостереження, що допоможуть удосконалити себе в будь-якій сфері.

Методика scrum дозволяє організувати свій робочий процес, розбивши задачі на підзавдання та розрахувавши час і сили на виконання кожної частини роботи. Це, у свою чергу, зумовлює гнучкість свідомості та поліпшення навичок ефективної діяльності, долає прокрастинацію та вчить дисциплінованості.

Наше повсякденне життя — послідовність звичок, які ми можемо інколи не помічати. Часом ці звички нам заважають, однак з ними важко впоратися самотужки. Автор цієї книги розбирає психологічні важелі формування відповідної поведінки та розповідає, як переналаштувати себе на іншу діяльність.

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

235 thoughts on “Чому корисно читати книги в оригіналі + 5 книг англійською про роботу мозку

    Залишити відповідь