Топ 10 найкращих книг з ораторського мистецтва

Далеко не кожна людина може впевнено виступати на публіку, не боячись її. Для деяких це просто покарання. Але хоч як не крути, сьогодні існує досить-таки велика кількість професій (і, взагалі, ситуацій), які потребують систематичної публічної комунікації з іншими людьми. Як відомо, контакт і обопільний вплив між виступаючим і аудиторією проходить на досить глибокому психологічному рівні. І щоб бути впевненим, сміливо тримати себе перед слухачами, знати, як можна переконати і правильно подати важливу інформацію, необхідно осягати ораторське мистецтво. Представлені нами кращі книги з риторики і ораторського мистецтва дадуть вам можливість усвідомити головні правила риторики і реалізувати себе як оратора. У них – важлива інформація, яку повинна знати кожна публічна людина, в теорії і на практиці.


Марк Тулій Цицерон «Об ораторском искусстве»


Обложка книги об ораторском искусстве

Захоплююча книга одного з кращих спікерів античності – Цицерона. Він жив в ті часи, коли слово виступає можна було порівняти з мечем в руках воїна, який перебуває на поле бою. Тому зовсім не дивно, чому представлений оратор користувався повагою і шаною між людьми. До цієї книги увійшли два трактату Цицерона про мистецтво мови, в яких він ділиться своїм багатим життєвим досвідом в представленій сфері і методами даного ремесла, а також про ідеальний образ людини-оратора, як ідола того часу. Найкращі книги з історії мистецтв, такі як ці трактати, мають високу історичну цінність, а також величезну силу впливу на розвиток ораторського мистецтва.


Кріс Андерсон «Успішні виступи на TED. Рецепти найкращих спікерів»


03_03_08Ви боїтеся публічних виступів? Вам не вдається взяти себе в руки, коли перед вами велика кількість людей? Тоді книга Кріса Андерсона (людини, що має великий досвід в організації грандіозних спікерських форумів і зміг допомогти не одній сотні молодих і талановитих учених створити найкращі виступи) для вас. Перед вами покрокова інструкція з розвитку майстерності виступів, від задумки і до фінального словесного акорду. Книга складається з кількох розділів, кожен з яких поступово готує читача і ділиться вміннями в сфері ораторства. Автор наводить безліч прикладів з власного досвіду і надає цінні поради успішного виступу на TED, як взагалі створювалася ця платформа, яка її мета. Якщо ви ніколи не дивилися виступів, ця книга — чудовий стимулятор. І пам’ятайте, що успішна презентація є ключем до серця аудиторії.


Радислав Гандапас «Камасутра для оратора. 10 глав о том, как получать и доставлять максимальное удовольствие, выступая публично»


03_04_08У книзі автор виклав свій багатий досвід роботи в сфері ораторського мистецтва. І саме тому дане видання – це ефективне керівництво, яке описує навички ораторської майстерності, прийоми мотиваційних публічних виступів. В основі промов лежить гендерна концепція: оратор – це чоловік, а аудиторія – відповідно, жінка. І тільки від того, як буде вести себе виступаючий перед публікою, буде залежати його загальний успіх. Дуже важливо говорити по душам з аудиторією, щоб вона знову захотіла з вами зустрітися. Радислав зміг очолити «ораторський Олімп» завдяки своєму бізнес чуттю.


Ден Роем «Говори та показуй»


03_05_08Ви публічна людина, але жахливо боїтеся виступати перед людьми? Вже тільки одна думка про виступ викликає мурашки по тілу? Не полінуйтеся прочитати цю книгу. Матеріал вчить кожного творчо підходити до побудови контенту презентації, чітко і ясно викладати власні думки, а найголовніше — не боятися публіки. Автор упевнений, що для спікера публічний виступ має проходити легко, невимушено і, звичайно ж, з бажаним результатом. А для того, щоб все так і було, потрібно опанувати всього лише кілька простих, при цьому потужних авторських інструментів.


Стів Мартін, Роберт Чалдіні, Ноа Гольдштейн «Психология убеждения. 50 доказанных способов быть убедительным»


03_06_08Уміння переконувати – це ціла наука, нехай більшість і вважає це мистецтвом. У книзі з наукової сторони розповідається про психологічні процеси, які лежать в основі вміння впливати на оточуючих людей. Подані типи висловлювань, яких потрібно остерігатися, щоб запобігти явному або прихованому впливу на ваші подальші дії. Вивчаючи посібник з психології переконання, а також впроваджуючи в життя запропоновані тактики і прийоми, ви не тільки зможете в рази ефективніше переконувати оточуючих, але і досить легко будете будувати відносини з іншими людьми.


Артур Шопенгауер «Искусство побеждать в спорах»


03_07_08Багато людей вважають, що саме їм судилося глаголити істину, а іншим не дано. Але чи так це насправді? Вашій увазі пропонується захоплюючий посібник про мистецтво перемагати в усіх дискусіях і конфліктах. Пан Шопенгауер пропонує конкретні рекомендації для досягнення перемоги в будь-якій суперечці. На його думку, для того, щоб завжди бути на висоті під час словесної перепалки, не обов’язково декламувати правоту. Важливо просто використовувати правильну стратегію. А таких найкращі книги з ораторського мистецтва пропонують понад тридцять.


Роберт Чалдіні «Психология влияния. Убеждай, воздействуй, защищайся»


03_08_08

У мистецтві переконання важливо не тільки «Що» і «Як» сказано, але і «Коли» саме. «Привілейований момент», як стверджує сам автор, це той відрізок часу, коли можливість прийняття якогось рішення буде вам на користь. Є безліч інструментів для досягнення цієї миті: правильно поставлене питання, відкрите або приховане нагадування про щось, або ж натяк на те, що ви зі співрозмовником близькі.

З книги можна дізнатися секрети того, яким чином нами маніпулюють кваліфіковані рекламодавці, агенти з продажу, родичі або друзі. За твердженням Роберта Чалдіні, ця допомога не розкриє нічого нового маніпуляторам зі стажем, а скоріше допоможе простим споживачам послуг захистити себе від впливу явного чи прихованого впливу. Всі дослідження, наведені у виданні реальні (в кінці книги є посилання на них), а факти викладено максимально просто і доступно.


Радислав Гандапас «101 совет оратору»


03_09_08Незвичайне видання від всесвітньо відомого знавця мистецтва мови Радислава Гандапаса. У книзі зібрані короткі рекомендації з ефективної підготовки до публічного виступу як для молодих людей, що вперше опинилися перед мікрофоном в залі, так і для зрілих фахівців, які сміливо піднімаються на сцену, але втратили щось важливе в своєму ремеслі. Представлені поради охоплюють всі аспекти: це і робота над собою (промовою, жестами, мімікою), і місце виступу, і, безпосередньо, комунікація з аудиторією. Читаючи найкращі книги з ораторського мистецтва, ви зможете впоратися зі своїми страхами, гідно підготуватися до виступу і зустріти аудиторію.


Сергій Шипунов «Харизматичный оратор. Руководство к курсу «Словесная импровизация»


03_10_08Хочете стати яскравим, харизматичним і успішним спікером? Як це зробити, дізнайтеся читаючи найкращі книги з мистецтва! Ця книга викладає теоретичні основи практично з усіх аспектів ораторського мистецтва. За допомогою слушних порад від пана Шипунова ви нарешті подолаєте страх сцени, зможете навчитися працювати зі своїм голосом, дізнаєтеся більше про жести, міміку і зоровий контакт, а також викоріните різні слова-паразити. Крім того, завдяки книзі ви опануєте ефективними технологіями і прийомами успішної публічної промови, а також звичайного спілкування, і як наслідок, станете душею компанії, зможете захоплююче і цікаво доносити опонентові власну думку.


Патрик Кінг «Стратегії і тактики спілкування»


03_11_08

Лаконічний (зручний) формат і гучна назва цього видання красномовно натякають – завдяки цій книзі читач зможе отримати безліч корисної інформації, не витрачаючи багато часу. Книга складається з 18 розділів, кожен з яких уособлює 1 пораду – як досягти бажаного ефекту і стати першокласним співрозмовником. Прочитавши книгу, ви подивитеся на переговори зовсім інакше – не як на рутинну частину життя, а як на процес, яким можна керувати.

Містер Кінг пропонує різні методи і стратегії ефективної комунікації, серед яких є прийоми ефективних суперечок, захисту від невиправданої критики, привернення уваги незнайомців і налагодження контакту з потрібною людиною. Автор зосереджується на роботі з емоційним інтелектом, а також на загальному розумінні людського спілкування. Вивчивши найкращі книги з риторики і ораторського мистецтва, ви навчитеся долати емоційні перешкоди, вселите в себе впевненість і зможете впоратися усіма необхідними інструментами для досягнення успіху.


Сергій Черевань
Тато в декретній відпустці, майже футбольний хуліган, музикант та засновник веб студії, літературний оглядач та контент-редактор… Різнобічність — то моя фішка. До кожної зі справ підходжу відповідально, тому ніколи не дозволю собі писати неправдиві речі. Читав Гітлера, Пєлєвіна, Гарсію Маркеса. Хочу осягнути всі книги світу. Хоча, це, напевне, перетворило б мене на суперкомп’ютер… Мрійник. Оптиміст-максималіст.

775 thoughts on “Топ 10 найкращих книг з ораторського мистецтва

    Залишити відповідь