10 несподіваних фактів про Ольгу Купріян

Фото Дарини Миронець 

Ольга Купріян — авторка низки популярних дитячих та підліткових книжок, серед них «Солоні поцілунки», «Щоденник Лоли», «Боброго ранку», «Мамонт», «Суперклей для вази». Саме вона стала співавторкою повісті «Я, Ніна», яка вийшла друком наприкінці 2019 року. Ольга Купріян також одна із розробниць воркшопу «Наука БараБуки: основи письма для дітей». Ми зібрали десять непересічних фактів про Олю, її творчість та любов до книжок.

10 несподіваних фактів про Ольгу Купріян 0

У підлітковому віці Оля Купріян була…

… Як Рорі Ґілмор із серіалу «Дівчата Ґілмор». Не хочеться називати себе «заучка», але десь так воно й було. Я порівняно багато читала. (До вступу в Могилянку я думала, що дуже багато, але потім попустилася, ха!) У мене майже не було друзів. Тож якось я навіть написала в газету в рубрику «Друзів за листуванням» і тимчасово стала популярною у класі, роздаючи всім охочим адреси друзів за листуванням — деякі листувалися роками 🙂

Водночас я жила в селі, багато спостерігала і рефлексувала. Не скажу, щоб це повністю компенсувало відсутність соціального життя, зате навчило слухати і думати.

10 несподіваних фактів про Ольгу Купріян 0

Якби Оля Купріян зараз купувала би книжку, це була б…

Охо-хо! Підступне запитання, бо саме сьогодні я купила книжок на тисячу гривень! З них одна — для мене дорослої, а решта — дитячі, для доньки. У нас є практично непорушний ритуал вечірнього читання, і якщо не постачати нові книжки, доведеться щовечора читати одну й ту саму. А яка доросла людина це витримає?

Отож, собі я купила:

«Феміністки не носять рожевого та інші вигадки» Скарлетт Кертіс

Дитині:

10 несподіваних фактів про Ольгу Купріян 0

Натхнення Оля Купріян бере…

… від спілкування, спостереження і подорожей. Якщо це три в одному, то на якийсь час я по вінця наповнююся натхненням.

10 несподіваних фактів про Ольгу Купріян 0

Найбільше у навчанні письма для дітей Олі Купріян подобається…

… ділитися лайфхаками з оптимізації творчого процесу. Відчувати, як резонують ідеї у просторі.

Інколи щось здається очевидним. Наприклад, що свої рукописи треба перечитувати вголос. Однак виявляється, що так роблять лише досвідчені редактори. Тож моя порада — я й тут не втримаюся, хе-хе — читайте свої тексти вголос, особливо діалоги!

10 несподіваних фактів про Ольгу Купріян 0
10 несподіваних фактів про Ольгу Купріян 0

Писати книжки для Олі Купріян це…

Улюблена робота і самореалізація! «Сродна праця», як сказав би Сковорода. Я справді люблю це робити, особливо етап виношування нової ідеї й споглядання готового результату. Хоча писання подеколи дуже виснажує.

10 несподіваних фактів про Ольгу Купріян 0

Робоче місце Олі Купріян…

Ноутбук, стіл, завалений паперами і блокноти з нотатками. Але головне — щоб мене не смикали. В ідеалі має бути «своя кімната», як заповідала Вірджинія Вулф, але якщо кімнати немає — годяться навушники, які створюють ілюзію білого шуму. Під музику я не можу писати, бо відволікаюся.

10 несподіваних фактів про Ольгу Купріян 0

Найважливіший життєвий досвід, який вплинув на творчість…

Таких досвідів кілька залежно від вікової аудиторії, для якої пишу. Дуже вплинуло народження доньки й читання з нею вечорами. Я розумію, яким має бути текст, конфлікт, персонажі, динаміка оповіді. Я бачу приклади інших текстів і весь час навчаюся.

Найсильніші досвіди ті, які виділяються за силою переживання емоції. Хай би що це було — щастя, гнів, ревність, розкаяння, страх… Усе, що я глибоко переживаю, можу «позичити» своїм героям.

10 несподіваних фактів про Ольгу Купріян 0

Дитяча література в Україні для Ольги Купріян — це…

Авжеж, це БараБука! А ще — різноманіття. Величезний простір тем і мотивів! І виклик, адже сьогодні треба дуже постаратися, щоб твої книжки читали.

10 несподіваних фактів про Ольгу Купріян 0

Особистий топ-3 книжок для Олі Купріян —

1. «Білка Квасоля і Опівнічний Пожирака» і «13 історій у темряві» Галини Ткачук, бо я люблю Галин неповторний гумор.

2. «Коли Петсон сумує» Свена Нордквіста, та й уся серія про Петсона і Фіндуса. Бо її можна читати багато разів і все одно насолоджуватися!

3. Вагаюся між «Вежею з чорного дерева» Джона Фаулза і «Смаженими зеленими помідорами» Фанні Флегг. Загалом на цьому місці багато, пребагато книжок, бо я маю надію, що багато всього може бути у списку найкращого.

10 несподіваних фактів про Ольгу Купріян 0

Оля Купріян вважає, що читати дітям потрібно…

… як і дорослим — для насолоди!

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

634 thoughts on “10 несподіваних фактів про Ольгу Купріян

    Залишити відповідь