«Одне життя»: людині необхідно зупинятися і перезапитувати себе: хто я є

Днями у Clubhouse відбулося обговорення теми «Забудьте про work & life balance» за мотивами книги Мортена Ельбека «Одне життя. Як ми розучилися жити змістовно». Вибрали для вас цікаві моменти з дискусії.

Мортен Ельбек, автор книжки «Одне життя. Як ми розучилися жити змістовно» стверджує, що життя людини шкідливо ділити на приватне та роботу, адже ми народжуємося і помираємо однією людиною, а не окремо «працівником», «батьком» чи «матір’ю».  Наповнення життя сенсами обговорювали під час дискусії «Забудьте про work & life balance», яку ініціювали партнери та друзі Yakaboo Publishing – консалтингова група One Philosophy.

Серед спікерів були:

  • Наталія Попович, засновниця консалтингової групи One Philosophy та перекладачка книги «Одне життя».
  • Софія Опацька, декан-засновниця та голова наглядової ради Lviv Business School (LvBS), проректорка з науково-педагогічної роботи  Українського католицького університеут UCuniversity
  • Віктор Лях, президент Фонду «Східна Європа».
  • Олеся Жулинська, експертка зі стратегічних і корпоративних комунікацій, репутаційного менеджменту та сталого розвитку.

Публікуємо кілька цікавих думок, які були озвучені під час розмови.

Попович 2

Наталія Попович, засновниця консалтингової групи One Philosophy та перекладачка книги «Одне життя»

  • «Ми вже бачимо готовність великий компаній і бізнесів орієнтуватися не тільки на цифрові показники і прибуток, а на те,  якою ціною цей прибуток здобувається».
  •  «Людині необхідно зупинятися і перезапитувати себе: хто я є. У більшості біографій видатних  людей ми читаємо, що вони були успішними засновниками бізнесу, чи науковцями, чи письменниками, але дуже рідко – про інші ролі тих людей: мати, сестра, подруга тощо. Розуміння ким ми є – це постійний процес і він триває протягом всього життя людини».
Софія Опацька 1

Софія Опацька, декан-засновниця та голова наглядової ради Lviv Business School (LvBS)

  • «Межі між роботою і приватним життя – не існує,  все єдине. Коли я прийняла цей факт, то мені стало набагато простіше і цікавіше».
  •  «Часто у житті ми використовуємо протиставлення або-або – робота або життя, наприклад. Звісно, у прийнятті принципових рішень воно є логічним. Проте, коли ми говоримо про вибір якості життя, ми маємо використовувати і-і».
Віктор Лях

Віктор Лях, президент Фонду «Східна Європа»

  • «Одне життя» – книжка про цілісність людини, яку не можна розділити. Навпаки, у ній наголошується на багатовимірності особистості: хто ти як людина і визначає тебе»
  • «В гонитві за постійним провадженням великої кількості ініціатив, потрібно зупинятися, виділяти час на рефлексії, подивитися, куди ти рухаєшся і що залишилося позаду. З одного боку,  у сучасному житті є великий соціальний пресинг: робити швидше, «на завтра», щоб тебе всі знали як першого, інноватора.  Але, з іншого боку, ми втрачаємо змістовність, яка є не тільки людською складовою, а, як справедливо зазначає Мортен Ельбек у книжці, є «економічною складовою». Змістовність життя людини забезпечує соціальний капітал».
  • «Можна досягнути певних перемог і результатів, якщо питання змістовності відсунути на другий план. Але у довгостроковій перспективі без розуміння змістовності праці перемог буде все менше і менше».
  • «Встигнути все неможливо! Мортен слушно відзначає тенденцію про «швидкість як новий ідол».  Гнатися за новими пректами, ініціативами, не проводячи аналіз попередньо зробленого, не отримуючи задоволення – схема, яка зіпсує щастя людини».

  • «Якщо змістовність має економічну складову, вона має стати пріорітетом держави».

Олеся Жулинська

Олеся Жулинська, експертка зі стратегічних і корпоративних комунікацій, репутаційного менеджменту та сталого розвитку.

  • «Нарешті люди почали говорити про те, що для того аби бути щасливими, ми повинні, перш за все, думати про зміст, який несемо у роботі, і яке маємо призначення. Коли людина починає жити змістовно, вона починає абсолютно по-інакшому мислити про свою роботу й розглядати її, як можливість змінити країну на краще».

  • «work & life balance» є однією з  найнебезпечніших концепцій, бо вона обманом нас намагається переконати, що життя можна розділити. А це неправда, адже не можна розділяти себе, бо наслідком стане когнітивний дисонанс. Сенс нашого життя – віднайти його зміст і призначення. Сучасне суспільство вимагає, щоби людина приносила обов’язкову користь, через що дуже мало людей дивляться в середину й, відповідно, вони готові на великі вчинки».

  • «Професійний успіх – це не єдине мірило щастя і успіху загалом. Варто пам’ятати, що успіх для кожного є особистим і кожний повинен його визначати відповідно до своїх внутрішніх критеріїв».
  • «Зависокі вимоги заганяють нас й ми перестаємо насолоджуватися життям, забуваємо про те, що нам приносить задоволення. Варто, особисту реалізацію сприймати як насолоду, а поразку – як цінний досвід. Тоді життя буде прекрасним!»