Новинки тижня: цікавий Львів, бандитська Сицилія і оповідання Паланіка

На цьому тижні в «Книжном сословии»: «літературні і навколокультурні новини, весела пісня БГ і шалений вірш АБ, рецензія на роман Елінор Каттон «Світила», новинки тижня від сицилійського серійного вбивці до групи вітчизняних письменників-патріотів і рейтинг продажів української літератури від Yakaboo. Гість програми – найбільш екзотичний поет України Váno Krueger. Слухати програму за посиланням, а про новинки почитати можна в цьому пості.

1

1. «Я люблю Україну. Збірка оповідань», 400 стр, Нора-Друк, 2016

До збірки, приуроченій до 25-річчя незалежності України, увійшли твори 25 авторів: Юрія Винничука, Марини Гримич, Лариси Денисенко, Любка Дереша, братів Капранових, Андрія Куркова та інших. Основні теми: любов до батьківщини, історія, соціально-політичні зміни в країні.

2

2. Петер Гардош «Предрассветная лихорадка», 256 стр, АСТ, Corpus, 2016

Петер Гардош – відомий угорський сценарист і режисер понад 21 фільму, володар 26 міжнародних і угорських кінопремій. «Передсвітанкова лихоманка» – його перший роман. Книга присвячена коханню батьків Гардоша. Це роман у листах, історія пошуку любові людей, які пережили жахи війни.

3

3. Awesome Lviv, 198 стр., издательство «Основы», 201

Продовження веселих, оригінальних путівників містами України. Львів став другим містом після Києва, про який видавництво «Основи» вирішило розповісти іноземній аудиторії. Різдвяні гуляння, Степан Бандера, Станіслав Лем, кава «Галка», сирник, львівське пиво і багато іншого увійшло до збірки, оформленій хорошими фотографіями.

4

4. Кармело Сардо, Джузеппе Грассонелли «Сорняк», 416 стр, АСТ, Corpus, 2016

Книга-скандал. Її автором є сицилійський вбивця, який входив до угруповання місцевої мафії. Джузеппе Грассонеллі був заарештований в 1990 році за звинуваченням у масових вбивствах, які він, так і не визнавши своєї провини, називав кровною помстою за членів своєї сім’ї. Співавтором став журналіст Кармело Сардо. Книга висувалася на літературні премії, що неодноразово викликало різку реакцію громадськості. Засуджений на довічне ув’язнення, Грассонеллі, майже безграмотний на момент свого арешту, за допомогою співавтора описав своє бандитське життя, в якому знайшлося місце і для філософських міркувань.

5

5. Юрий Холодов «Иммигрантское счастье», 352 стр, Каяла, 2016

Юрій Холодов – альтист, народний артист колишньої УРСР. Майже 40 років пропрацював в складі струнного квартету імені Лисенка Київської філармонії. На початку 2000-х емігрував до США, де почав письменницьку кар’єру.

«Іммігрантське щастя» – історії іммігрантів, які покинули пострадянський простір в 1980-1990-х роках.

66. Сборник «Обожженные языки», 352 стр, АСТ, 2016

Одним з упорядників збірки оповідань молодих американських письменників став Чак Паланік. На своєму сайті відомий американський письменник ініціював проведення своєрідного конкурсу оповідань, максимально наближених до власного стилю. До книги увійшли кращі з кращих, на думку автора «Бійцівського клубу».

7

7. Андерс Рослунд, Стефан Тунберг «Сделано в Швеции», 688 стр, АСТ, Corpus, 2016

Андерс Рослунд – шведський журналіст і письменник, лауреат кількох літературних премій. Стефан Тунберг – сценарист. Їх спільна книжка «Зроблено в Швеції» отримала позитивну оцінку західній преси. Так, The Telegraph назвав її сюжет інтригуючим.

В основу сюжету гостросюжетного детективного роману лягла реальна історія про братів-грабіжників, які в 1990-х відпрацьовують свій «ідеальний злочин».

8

8. Осип Мандельштам «Шум времени», 288 стр, издательство ПрозаиК, 2016

Збірник автобіографічних оповідань про час, події, від «глухих років» 1890-х до революції 1917, які змінили Росію. Література, запал від якої можна витравити тільки морозом, Комісаржевська, студентські бунти та француженки – все це зійшлося в прозі Осипа Мандельштама.

9

9. Марк Леви «Сильнее страха», 384 стр, Иностранка, 2016

Марк Леві – популярний французький романіст, успішний бізнесмен, активний громадський діяч. Автор понад 16 романів, які перекладені на 40 мов. Сумарний тираж його книг перевищує 15 мільйонів примірників, попри те, що критики неоднозначно сприймають творіння Леві. У 2005 році за мотивами одного з його романів був знятий фільм «Між небом і землею», головні ролі в якому виконали Різ Уізерспун і Марк Руффало.

Роман «Сильніше страху» з’явився в 2013 році. Його пригодницький сюжет розгортається навколо зустрічі двох абсолютно різних людей – журналіста Нью-Йорк Таймс Ендрю Стілма, який страждає від депресії й нудьги, і загадкової дівчини Сьюзі Бейкер. Нещасливе кохання, секретні документи, інтриги розвідки зійдуться в цьому тексті.

10

10. «Спектр Довлатова. Литература продолжается», 320 стр, Галактика, 2016

Збірник творів авторів, які, з одного боку, продовжують художні традиції Сергія Довлатова, а з іншого – демонструють свій власний стиль, який формує нове літературне поле. До книжки увійшли твори Геннадія Попова, Артура Кангіна, Слави Сергєєва, Геннадія Литвинцева, Марини Мохнаткіної, Олександра Плоткіна.

Читати: Новинки тижня: Трамп, Гунель і Стратегія блакитного океану


Про ці та інші новинки Yakaboo.ua ви можете також почути щопонеділка о 17:00 в програмі «Книжное сословие» з Юрієм Володарським на Радіо Аристократи.

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

12 thoughts on “Новинки тижня: цікавий Львів, бандитська Сицилія і оповідання Паланіка

    Залишити відповідь