Насолоджуємось теплим листопадом із десятком осінніх новинок

Здається, це останні вихідні, які ще дозволяють читати на вулиці: у парку чи на терасі, загорнувшись у теплий шарф та гріючись кавою з термоса. Тож користаємо з нагоди та вибираємо серед цієї чудової десятки. 

Ті, хто починає знайомство з коміксами з Сендмена, вже не можуть зупинитись, тож обережно! «Пора туманів» – четверта частина з серії про таємничого та моторошного повелителя снів Морфея, і чи не вперше божество проявляє емоції. Тисячі років тому він прокляв жінку, яка насмілилась його покохати, а тепер вирішив визволити її від мук, от тільки для цього потрібно спуститись до самого пекла, де навіть для Короля Снів може бути надто небезпечно, адже Люцифер має на нього зуб та готовий на все, щоб позбутись Морфея назавжди. 

Хто любить кататись на санях з гірки, має бути готовим до того, що на гірку їх треба власноруч затягнути. Кожна винагорода заразом і відповідальність, наголошує Насім Талеб, який прагне подолати прірву між намірами та реальністю, словами та вчинками, досягти рівноваги та показати, що кожен має бути готовим ризикнути шкурою у грі, якщо прагне вибороти перемогу. Автор афористичного «Прокрустового ложа» та філософських «Антикрихкості» та «Чорного лебедя» показує, як можна створити нове майбутнє для себе та цілого світу. 

Підліткове фентезі, яке захоплює з перших сторінок. Аліса знає, що монстри існують, та вміє ховатись від них. Але вона не була готовою до того, що одного разу опиниться в магічному світі, повному таємниць та дивовиж, хранителями якого є круки. Їхню магію живлять передсмертні подихи. Це місце повне небезпек, але й додому повернутись Аліса вже не може, тож мусить пристосовуватись до життя в нових умовах. Їй буде нелегко. Та дівчина все ж прагне розгадати таємницю, яку чорні птахи так прискіпливо бережуть.

Приготуйтесь поринути у пригоди персонажа Вілла Сміта – висококласного кілера Генрі Брогана, який співпрацює з американським урядом, прибираючи тих, хто несе загрозу національній безпеці. От тільки він сам стає мішенню – супротивник, здається, знає наперед, що робитиме Броган. Він діє, мов точна копія. Мов клон. Міцніший і молодший. Але чому? Чому потрібно знищити Брогана? І хто створив цього ідеального кілера, який вміє все те, що Генрі Броган напрацьовував десятиліттями, тільки без тягаря спогадів та років. 

Жертви війни – жінки, які пережили Першу та Другу світову. Вціліли, але не залишились неушкодженими, бо війна змінює всіх, хто бачить її кровожерний вищир. Травмовані жахіттями та несправедливістю, героїні, проте, не втратили стрижня та людяності. Вони борються за життя, за себе, за країну, яку потрібно підіймати з руїн, адже після війни потрібно жити далі, знаходити у собі сміливість та силу йти далі, робити той перший крок до старту нового етапу. «Мережа Аліси» – плетиво з болю, вражень та спогадів, які можуть підказати правильний шлях. 

Ми звикли розглядати Джорджа Орвелла у контексті його антиутопій «1984» та «Колгосп тварин», однак його спадщина багатогранніша. «Ковток повітря» – роман про кризу ідентичності та кризу старої Європи, яка опинилась на порозі нової кровопролитної війни. Коли все найкраще залишилось позаду, а попереду тільки невизначеність та старість. А де ж було щастя? У дитинстві – там все було добре. Туди й вирушає головний герой, бо саме там був щасливим. Там він може віднайти себе щасливого та спробувати повернути той дитячий захват. От тільки такі мандрівки не мають успіху… Але краще так, ніж спостерігати за розгортанням війни.

Брутальна книжка шаленої Рейчел Голліс запропонує дещо шокову терапію дівчатам, яким потрібні зміни. Ви не розкажете про це навіть найкращій подрузі, але авторка не боїться ділитись. Вона не соромиться своїх факапів, які можуть стати добрим уроком для читачок. Щось із цього взагалі не налазить на голову, а дещо розчулює мало не до сліз. Ця книжка дозволяє сфокусуватись на насправді важливому та поглянути на своє життя критичним оком, яке позбулось рожевих окулярів. Разом з Рейчел Голліс дайте зелене світло надіям і прагненням, а старі рани та постійні страхи відправте на звалище.

Чи діє у «Дискосвіті» безвіз? Відповідь на це запитання підкаже третій роман з циклу «Відьми». Маґрат Часник успадковує паличку феї і тепер має подбати про те, щоб її хрещениця стала дружиною принца. Ніби все просто, але мандрівка до Ґеної видається вельми нелегкої для відьми та її посестр Бабуні Дощевіск і Тітуні Оґґ. Тим паче, що новоспеченій феї-хрещеній доведеться зустрітись зі злою колегою, яка понад все прагне, щоб у цій казці не було традиційного щасливого кінця, адже вимріяла собі інший фінал. 

Жорстока та болюча історія, яка порушує низку дражливих тем: конфлікту поколінь, опікунства та прийомних дітей, психологічного та фізичного насильства. Марті чотирнадцять – і її світ, здається, розколовся на друзки. Коли брат її матері, якого ніхто не бачив багато років, раптово повернувся та оселився з ними, все стало не таким, як раніше. Чоловік переслідує юнку та домагається її. Дівчина не витримує знущань і зважується на дещо дуже небезпечне… і тут виявляється, що її мати – зовсім не її мати, а де шукати справжню – невідомо. Потужна драма поглинає всю нерідну сім’ю. 

Якщо ви ще не любите книжки, дотепна французька письменниця та ілюстраторка Франсуаза Буше йде до вас. У її торбі чимало порад про книжкові дієти (не те, що ви подумали, а книжки замість тортиків та бургерів), місць та часу для читання, відчуття міри у поглинанні книжок, мандрівки з книжками та книжковими сторінками. І найголовніше – вона знає, що робити з тими, хто не любить читати. Її методи перевиховання – унікальні та дуже ефективні, тож скористайтесь ними, щоб довкола стало більше книголюбів. 

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

21 thoughts on “Насолоджуємось теплим листопадом із десятком осінніх новинок

    Залишити відповідь