Очікуваний нон-фікшн-2021: 15 книг, які допоможуть стати кращою версією себе, контролювати емоції та досягати мети

І хоча плани на 2021 рік вже майже сформовані, до цього списку можна додати ще й корисний нон-фінкш, вихід якого українські видавці планують цього року. Сьогодні ми розповімо про 15 книг, які допоможуть почати правильно харчуватися, покращити стресостійкість, дізнатися більше про догляд за мозком та приймати виважені рішення.

Книжки від видавництва Yakaboo Publishing

Джудіт Ґрізел

«Завжди замало. Про залежність, з досвіду та нейронауки»

Як тільки ми отримуємо бажане, завжди з’являється якесь нове «хочу». Епідемія зловживань отим «хочу» в сучасному світі має нескінченну кількість різних варіацій. Чому так відбувається? Джудіт Ґрізел у своїй книзі «Завжди замало» дасть хороше пояснення природи і причин залежності не лише з погляду неврології, а й власної наркотичної залежності, яку їй вдалося подолати.

Джудіт Ґрізел лікар-невролог та поведінковий психолог, яка понад 25 років вивчає як в нашому мозкові виникають залежності: від солодкого, наркотиків, алкоголю, чийогось схвалення, шопінгу чи більш прихованих слабинок, про які багатьом навіть соромно. Джудіт Ґрізел переконана: якою б залежність не була, в мозку вона має універсальний поведінковий механізм та однакову біологічну основу – чи мова йде про зайву сукню, чи то про наркотики. Ба навіть цікавіше – чим залежність чоловіків відрізняється від залежності у жінок, навіть якщо вона має один і той самий предмет, наприклад, алкоголь.

У своїй новій книзі «Завжди замало» Джудіт Ґрізел не лише розповідає як залежність змінює наш мозок, а й якими найефективнішими способами з ними можна боротися. 

 

Очікуваний нон-фікшн-2021: 15 книг, які допоможуть стати кращою версією себе, контролювати емоції та досягати мети 0

Алекс Гатчінсон

«Витримати все: Розум, тіло та навдивовижу гнучкі межі людської витривалості»

Алекс Гатчінсон у   книзі «Витримати все» вкотре  доводить: всі обмеження – умовні. Опираючись на останні дослідження психології, він показує як можна відкрити власний потенціал і досягнути бажаного. Можливості, яких ми прагнемо, розширюють наше власне сприйняття, додають сил і впевненості.

Автор пояснює які головні фактори можуть допомогти досягнути бажаного. Як оцінити власні сили? Як збільшити власну витривалість і повірити у прихований потенціал?

Але не психологією єдиною. На думку експерта, ефективна робота мозку залежить від стану нашого тіла, чому фізична активність покращує нашу розумову продуктивність.

Книга «Витримати усе» – це безліч порад психолога про те, як повірити у себе на прикладі блискучих досягнень інших. Варто лише зрозуміти, що саме вас обмежує, запастися терпінням і силою волі.

 

Корі Мускара

«Не пропустити життя»

Ритм сьогодення  іноді не залишає місця для самого життя: лише зупинися і подумати скільки всього ми робимо на автопілоті? Безумовно, прагнути кращого майбутнього з досягненням власних цілей – є надзвичайно важливим. Однак не поспішайте, адже  Корі Мускара бачить формулу успіху в тому, щоб бути тут і зараз, а не жити минулим чи хвилюватися через майбутнє.

Автор описує як життя в моменті надихає, сповнює енергією та дає сили для правильного і зваженого планування. «Бути присутнім», «бути тут і зараз», «прожити кожен день» – це прості речі, які мають надзвичайно глибокий сенс.  

Очікуваний нон-фікшн-2021: 15 книг, які допоможуть стати кращою версією себе, контролювати емоції та досягати мети 0
Очікуваний нон-фікшн-2021: 15 книг, які допоможуть стати кращою версією себе, контролювати емоції та досягати мети 0

Ребека Хейз, «Інстинкт»

Цю книгу мають прописувати трудоголікам як терапевтичну.

Еволюційний біолог Ребека Хейз  детально пояснює як змінювалась людська діяльність протягом століть, та наводить переконливі приклади сучасного надмірного трудоголізму, який часто прирівнюється до несвідомого інстинкту.

Наше вічне бажання відчути ейфорію від досягнення успіху часто є головними рушіями розвитку. Однак це вже інстинкт, ане свідомий вибір.  Ребека Хейз   пояснює, чому сучасна людина не може зупинитися і просто почати насолоджуватися тим, що є, постійно піддається інстинктам і слідкує звичним моделям поведінки. Книга допоможе вийти з тихої гавані постійного повторення.

 

 

Сью Стюарт-Сміт

«The Well-Gardened Mind: The Restorative Power of Nature»

Продуктивність тепер залежить від вміння доглядати за власним розумом, вчасно зменшувати рівень стресу та знаходити баланс між різними сферами життя. Психіатр Сью Стюарт-Сміт   порівнює психологію та процес відновлення власних сил із природними процесами у садівництві. Так, вміння виявити негативні фактори і регулювання власного психоемоційного фону, зменшує стрес та виводить потенціал на максимальні позначки.

Спостереження за ростом рослин в саду, багато в чому нагадують наші власні життєві цикли. Автор пояснює як правильно доглядати за власним розумом, забезпечувати його оновлення після робочого тижня.

Доглянутий розум гарантує спокій, високу працездатність і тривалу продуктивність –  а це і є прояв любові до себе. 

 

Очікуваний нон-фікшн-2021: 15 книг, які допоможуть стати кращою версією себе, контролювати емоції та досягати мети 0

Видавництво «Vivat»

Очікуваний нон-фікшн-2021: 15 книг, які допоможуть стати кращою версією себе, контролювати емоції та досягати мети 0

Девід Перлмуттер, Крістін Лоберг

«Мозок у небезпеці. Дивовижна правда про хліб, вуглеводи й цукор – наших таємних убивць» 

Сьогодні обговорення тем про правильне харчування здається безкінечними. Кожного року ми стаємо свідками (або й адептами) нової методики харчування, і очікуємо від неї надзвичайних результатів. 

Відомий невролог Девід Перлмуттер у книзі «Мозок у небезпеці» розкриє неочікувані сторони споживання їжі, багатої на вуглеводи – зернові, цукор, глютен, фрукти – це швидкі і повільні вуглеводи, які на його думку не потрібно робити головними інгредієнтами свого раціону.   

Книга не лише покаже як найбільш звичні продукти правильного харчування впливають на мозок, а й пояснить як планувати свої харчові звички, аби за 4 тижні побачити і відчути перші зміни. Девід Перлмуттер та Крістін Лоберг переконані: правильне вживання вуглеводів і жирів може зменшити не лише вагу тіла, а й покращити самопочуття і зменшити виникнення нових захворювань.  

Кевін Сімлер, Робін Гансон

«Знайди слона. Залаштунки повсякденного життя розуму»

Наш мозок – лінивий. Він не готовий ретельно працювати весь час. Кевін Сімлер та Робін Гансон показують різні аспекти нашого несвідомого самообману, його причини і вплив на поведінку. Автори переконані: незважаючи на те, що людське суспільство є складним і важкозрозумілим механізмом, наш мозок розвивається повільно і тому не може бути справедливим до всього, що його оточує. Ба навіть більше – агресивним та дуже упередженим.

Кевін Сімлер та Робін Гансон розповідають про поведінкову психологію, економіку вибору, та вчать виявляти приховані сторони людської свідомості. Це все стане в нагоді, щоб зрозуміти власні мотиви, поведінку та світ навколо.

Наш мозок запрограмований на два Книга допоможе зрозуміти глибину прихованих людських мотивів і вперше побачити не частинку картинки слона, а повністю.

Очікуваний нон-фікшн-2021: 15 книг, які допоможуть стати кращою версією себе, контролювати емоції та досягати мети 0

Саймон Сінек

«Лідери їдять останніми»

 «Лідери їдять останніми» – відомий афоризм, якому передує чимало обов’язків, які кожен лідер має виконати, перед тим як отримати право на відпочинок.

Яскраві історії великого бізнесу, успішні проекти та військова справа допомагають Саймону Сінеку розвивати власні ідеї.

Автор показує яке глибоке і широке значення має метафора з назви книжки  чому лідери їдять останні, жертвують власним комфортом і готові піклуватися про блага інших. А  ось цинізм, упередження та імпульсивність – справжній лідер має в собі ліквідувати.

Через лідерство автор демонструє механізми функціонування тих команд, де панує цілковита довіра і відкритість, аналізує їхні сильні сторони і пояснює чому без розвитку цих людських рис спілкування досягнути бажаних результатів – неможливо.

 

Видавництво «Книголав»

Роджер Макнеймі

«Зафейсбучені: як соціальна мережа штовхає світ до катастрофи»,  

 Місце соцмереж у нашому житті вже давно стало темою безкінечних дискусій. Вони можуть як допомогти зростати професійно, так і впасти в залежність і депресію.

«Зафейсбучені» – це книга про найглобальнішу мережу Фейсбук. Автор- Роджер Макнеймі – один із  найперших інвесторів Фейсбуку, який  показує закулісну сторону зародження і зростання цього феномену – віртуального соцжиття.

Роджерс Макнеймі у своїй книзі  «Зафейсбучені» розповідає про історію соцмережі з 2006 року, описуючи якими були її можливості тоді і який неочікуваний потенціал з’явився з часом. Попри очікувану читачем хвалу епохи Фейсбука в нашому житті, Роджерс Макнеймі розкриває іншу сторону закулісся – як соцмережі впливають на вибір своїх користувачів не лише в купівлі, а й у політиці, формуванні громадської думки та в поширенні неправдивих новин.

Очікуваний нон-фікшн-2021: 15 книг, які допоможуть стати кращою версією себе, контролювати емоції та досягати мети 0

Міту Стороні

«Стресостійкість»

 Стресу не уникнути. Але його вплив на психіку можна навчитися зменшувати в більшості ситуаціях: не піддаватися самокритиці, об’єктивно оцінювати ситуацію, робити фізичні вправи і переключати увагу.

Як справлятися із стресом, якщо не за допомогою наукових порад? Книга Міту Стороні «Стресостійкість» – це посібник про 7 способів зберегти спокій та гострий розум тоді, коли це найбільш потрібно. Авторка розповість про типові фактори стресу, чим відрізняються короткотривалі сплески стресу від тривалих, і як наш організм на це реагує.

Стороні ділиться найбільш актуальними знаннями з океану інформації: які продукти та звички найкраще впливають на мозок, пояснить чому наші м’язи по-різному відновлюються після тренувань вранці і ввечері, та як знайти золоту середину у спілкуванні, аби не відчувати себе виснаженими.

Автор дає максимально практичні поради, зокрема, як спланувати день, отримати максимальну користь від всього – їжі, спорту, хобі та спілкування,  навчитися прислухатися до себе, не забувати робити прості, але дієві вправи. Остані допоможуть переключитися і розривати зачароване коло стресу. 

Видавництво «Фабула»

Сай Монтгомері

«Душа восьминога: неймовірне дослідження див свідомості»

Ще ніколи наука про свідомість людини не відкривала стільки нових спостережень, як сьогодні. З кожним роком ми дедалі більше дізнаємось про власне сприйняття реальності, причини виникнення упереджень та ілюзій розуміння.

Книга Сай Монтгомері «Душа восьминога» – це ще одна перспектива на важливість свідомості в нашому житті. Як і всі живі організми на землі, від восьминогів до людей, ми прагнемо знаходити гармонійне співіснування з іншими. 

Сай Монтгомері вдалось не лише вийти зі звичного спостереження за людським сприйняттям світу, вона препарує емоційність, емпатію, соціальні зв’язки та спадковість. І не тільки у людей.

Її тривалі спостереження за поведінкою людей та тварин дозволяють зробити цікаві висновки про важливість спілкування. Книга «Душа восьминога» відкриє неочікуваний погляд на феномен свідомості, її природні здатності і те, як на неї впливають технології.  

Очікуваний нон-фікшн-2021: 15 книг, які допоможуть стати кращою версією себе, контролювати емоції та досягати мети 0
Очікуваний нон-фікшн-2021: 15 книг, які допоможуть стати кращою версією себе, контролювати емоції та досягати мети 0

Верстінен Тімоті, Войтек Бредлі

«Чи сняться зомбі воскреслі вівці? Нейронауковий погляд на мозок зомбі»

 Наукові дослідження можуть бути зрозумілими і навіть веселими – саме такою є нова книга Тімоті Верстінена і Бредлі Войтека, у якій вони розповідають про зомбі-культуру сучасності.

«Чи сняться зомбі воскреслі вівці?» – це серйозні наукові висновки і метафоричні порівняння, в яких людська поведінка пояснюється останніми відкриттями в нейробіології. 

Автори книги пропонують поглянути як працює людський мозок, відсилаючи читача до різних сфер життя – література, кінематограф, фантастики і звичайної людської буденності. На сторінках книги Верстінен і Войтек аналізують причини людської поведінки, наші здібності та процеси мислення не лише зі звичного боку психології, а й неврології та нейробіології – тому розібратися в роботі власного мозку та центральної нервової системи стає дуже легко.

 

Видавництво Старого Лева

 Метью Уолкер

 «Чому ми спимо»

Сон і правильна підготовка до сну – це недооціненні речі, якими ми нехтуємо. Книга нейролога Метью Уолкера оперує останніми науковими спостереженнями за різними фазами сну та переконливо доводить важливість якісного нічного відпочинку.

Сьогодні сон вважається чи не найбільш незрозумілим аспектом життя, ми досі не знаємо чому ми спимо. Однак останні дослідження закономірно підтверджують його вплив на стан нашого здоров’я, довголіття і працездатності.

Уокер системно досліджує сновидіння та дає своє розуміння значення спання у нашому житті. Він пояснює як чином мозок після повноцінного сну  впливає на пам’ять, мисленнєві процеси, здатен швидше врівноважувати всілякі емоційні процеси нервової системи та навіть впливати на прийоми їжі і засвоєння речовин.

Більш того, у своїй книзі Уокер дасть відповіді на запитання, які записує чи не кожен другий житель планети: як на сон впливає кофеїн, алкоголь, що відбувається з організмом під час різних фаз сну і чому режим – це дуже важливо.  А ще якісний сон – природній стимулятор успіхів у навчанні, покращенні настрою та бадьорості.

Видавництво «КМ-Букс»

Рей Даліо

«Принципи Успіху»

Осіб, які попереджали про кризу 2008 року можна перерахувати на пальцях, і інвестор Рей Даліо був одним із них. Його професійні навики прогнозування та спостереження вже давно вийшли за межі професійного кола, ставши доступними всім бажаючим у його попередній книзі «Принципи. Життя і робота» (на фото).

Його нова книга «Принципи успіху» – це більш концентрована книга про самі правила роботи та успіху – без довгих розповідей про те, чому ці принципи Рей вважає дієвими.

«Принципи успіху» – це ключові ідеї та правила життя однієї із найбагатших людей світу, якій вдалось сформувати унікальну корпоративну культуру, яку тепер намагаються відтворювати тисячі бізнес-середовищ.

Головний секрет успішності Рея Даліо – бути гіперреалістом. І у своїй новій книзі він вчить як ним стати.

Видавництво «Лабораторія»

Анна Лембке

«Дофамінове покоління: де межа між болем задоволенням?»

Неочікувана сторона сучасного суспільства – це залежність від задоволення. Ми звикли до швидкої дози дофаміну, який можна отримати від багатьох речей.

Психіатр Анна Лембке детально вивчає цей феномен, коли достаток і швидкий доступ до бажаного може від невинного задоволення привести до очевидної залежності. В чому особливість сучасної залежності?

Це книга про задоволення, яке межує із біллю, тривогою і постійним бажанням ще. Ми живемо в епоху безпрецедентного доступу до речовин із високим рівнем дофаміну: наркотики, їжа, новини, азартні ігри, покупки, ігри, визнання у соцмережах і така бажана багатьма публічність.

Найголовніше, це про те, як знайти тонкий баланс між ними, і чому зараз як ніколи необхідний баланс. Ми дедалі частіше стаємо вразливими до компульсивного надмірного споживання, у якого немає насправді потреби.

Очікуваний нон-фікшн-2021: 15 книг, які допоможуть стати кращою версією себе, контролювати емоції та досягати мети 0

Авторка: Надя Скокова