Супергерої з пелюшок: Книги про незвичайних дітей

Вони милі, вони чарівні, іноді лякаючі. Вони допитливі, сильні, хоробрі. Але усі вони – дуже дивні діти. Ми підготували добірку книжок, героями яких є незвичні персонажі дитячого віку.

На околиці міста серед стандартних новобудов стоїть Сірий Будинок, у якому живуть Сфінкс, Сліпий, Лорд, Курець, Шакал Табакі та багато інших. У дітей, що живуть в цій книзі, немає імен, лише клички. Кожен персонаж з першої своєї появи чіпляє за душу, кожен має свою харизму і свою енергетику. Будинок сповнений таємниць і загадок, відповіді на які приховані у минулому та майбутньому.

Мабуть, сучасним дітям Том Сойер та його друзі можуть здатися справжніми диваками. Але їхні пригоди знайдуть відгомін у будь-якій бунтівній душі. Ця книжка залишається цікавою як для дітей, так і для дорослих. У ній піднімаються такі важливі теми, як расові упередження, проблеми батьків і дітей, нерозумність людського натовпу. Ця книжка стане важливою сходинкою для розуміння добра і зла, дружби, відповідальності, свободи. І навчить, що, незалежно від обставин, головне – залишатися порядною людиною.

Ця невелика книжка про маленького хлопчика, який народився… без обличчя. 27 операцій за 10 років життя дали йому якусь подобу звичайної зовнішності й полегшили життя. Прийшов час соціалізуватися. Хлопчик йде у школу. А ви ж знаєте, діти жорстокі…

Книга дуже мила і не акцентує на людський жорстокості. Вона про силу духу і справжню дружбу. Щиро раджу читати її як дітям, так і дорослим.

Книжка про 11-річну дитину, яку, здається, у власній родині ніхто не любить. Вона отримує запрошення у школу, про яку не знає ніхто в її світі. Та школа може подарувати родину, дружбу, розуміння.

Аж тут на шляху трапиться таємничий злодій, який зник багато років тому, але досі жахає місцевих, і який, здається, трошки схибленій на цій дитині. Нічого не нагадує? Ви не повірите, але ця книжка зовсім не схожа на Гаррі Поттера! Взагалі дивовижно – з такою зав’язкою написати абсолютно іншу пригоду. Але Джессіці Таунсенд це вдалося!

Головний герой з дитинства слухав розповіді дідуся про неймовірні дива і розглядав чудернацькі фотографії з неймовірними людьми на них. Дівчинка, що літає, дуже сильна жінка, лячні брати-клоуни — дідусь розповідав про них, як про своїх друзів. Звісно, коли Джейкоб виріс, він здогадався, що фото — лише підробка, а розповіді лише казки… Чи все це правда? Можливо, відповідь криється у притулку дивних дітей?

Чудова, зворушлива і дуже тонка історія великих пригод юного героя, який через вроджений розлад аутистичного спектра бачить світ іншим. І попри те, що книжка починається з жорстокості, вона дуже життєстверджувальна. Неможливо не захопитися сміливістю і вірою в майбутнє хлопчика, якого так багато що лякає у повсякденному житті.

Досить незвична історія для жанру підліткового фентезі. Вона підіймає глибокі проблеми соціальної нерівності, розмірковує над тим, що формує людину і ким би ми стали без того виховання, яке отримали. А також торкається деяких політичних проблем і їх рішень.

І, головне, у своїй суті є доволі феміністичною, адже тут йдеться про сильних жінок і сильні, хоч не завжди правильні, рішення, поряд з якими – рефлексуючі чоловіки, які не можуть визначитись, на який бік стати.

Мері Леннокс виросла у таємничій і невідомій Індії. Вона звикла спілкуватись зі слугами, а не з однолітками. Вона не знала материнської любові. Все це зробило Мері дуже дивною дівчинкою. 

Колін теж дивний хлопчик, його дитинство пройшло у зачиненій кімнаті. Все життя він вважав, що смертельно хворий, і очікував на смерть.

Ця парочка зустрінеться і врятує один одного від самотності і злоби на весь світ. Вони подарують друге життя таємному саду і принесуть радість у старий похмурий дім.

Аліса — одна з найдивніших дівчаток у світовій літературі. Ну хто ще кинеться у невідому нору за білим кроликом, спокійно відреагує на раптову зміну свого зросту, як ні в чому не бувало буде розмовляти з великою гусінню і головою Чеширського кота, грати у крикет за допомогою фламінго? Ви, наприклад, змогли б так?

Анна Дудко
Фотограф yakaboo.ua. Завзятий книголюб. Коли усі дітлахи мріяли бути космонавтами, лікарями, пожежниками, бажала бути продавцем у книгарні
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001472294686

12 thoughts on “Супергерої з пелюшок: Книги про незвичайних дітей

    Залишити відповідь