Бібліотекарі-роботи, швейні машинки та «книжковий рай»: нова бібліотека в Гельсінкі

У столиці Фінляндії Гельсінкі у грудні 2018 оновили центральну публічну бібліотеку, яка відтепер називається Oodi. У перші два дні після її відкриття бібліотеку відвідали 55 тис. разів. Розповідаємо про всі незвичайні особливості цього закладу.

Бібліотека як подарунок

Oodi описують як подарунок держави для своїх громадян на честь 101 року незалежності. Назва перекладається з фінської як «Ода». Будівництво розпочалося у 2015 році, на нього витратили 98 млн євро. 

На сайті бібліотеки можна покроково відслідкувати, як проходило будівництво. Зокрема, як графічно створювали макет, опускали спіральні сходи крізь отвір у стелю чи розкладали книжки в алфавітному порядку.

На трьох поверхах окрім книжок також є кафе, ігрові й інтерактивні кімнати, конференц-зали, робочі кімнати, а також так званий «книжковий рай» на найвищому поверсі — з «оазами» для читання, міні-кафе та терасою.

Незвичайні речі, які можна серед книг

Бібліотека позиціонує себе як місце проведення культурного життя міста, тут відбуватимуться покази, вистави, дискусійні панелі тощо. Крім книг, відвідувачі помітять також 3D-принтери, машини для нарізки вінілу, швейні машинки, пристрої для виготовлення значків тощо — тож кожен бажаючий одержить можливість створення будь-яких креативних проектів. На території можна також натрапити на 9 живих дерев. 

А навколо — справжні роботи

Тягати коробки з книжками в бібліотеці будуть три автоматизовані роботи. Щоб їх трохи олюднити та зробити на рівні з 54 працівниками бібліотеки, було запущено голосування на найкращі імена. Організатори одержали 250 пропозицій, і врешті перемогла ідея 10-річної дівчинки Аади — назвати їх іменами героїв дитячої книги, про яких знає майже кожен фін. Тепер це не просто роботи, а Тату, Пату й Веера. 

Трохи цифр

Бібліотека стала настільки успішною, що в перші кілька днів відкриття відвідувачі взяли в бібліотеці 12 тис. книг. Усього постійну картку закладу наразі мають 700 осіб. Бібліотечна колекція містить 100 тис. найменувань.

100 тис. євро під час будівництва закладу було закладено на розвиток мистецтва — це обов’язкова умова для культурних закладів у Фінляндії. Добірку виставлених у бібліотеці картин та експонатів регулює Музей мистецтв Гельсінкі. 

8 thoughts on “Бібліотекарі-роботи, швейні машинки та «книжковий рай»: нова бібліотека в Гельсінкі

    Залишити відповідь