Затишні осінні читання: 10 книжкових новинок для неспішних вихідних

То сонце, то холод і зливи — у жовтні так важко вгадати з погодою. Але якщо ви з затишною книжкою та горням глінтвейну в улюбленому кріслі насолоджуєтесь вихідними, то це впливає тільки на те, чи тягнути з собою ковдру. Маємо для вас десяток новинок, на які варто звернути увагу просто зараз. 

Сергій «Колос» Мартинюк «Рок-н-рол. Роман про всі правди і неправди українського рок-н-ролу»

Ви ж чекали новий роман Колоса? «Капітан Смуток» не міг залишитись єдиним, еге ж? Тож поринаємо у рок-н-рольні пристрасті, спостерігаємо за тим, що відбувається на сцені і за лаштунками, вриваємось у безсонні алкогольні ночі й тікаємо від нестримних шанувальниць… Від слави паморочиться в голові — і як тут не втратити себе? Романтика пошуку ідеального звучання, і грішні романтики, які інколи готові покласти на вівтар творчості забагато. Яким буде фінал цієї яскравої рок-н-рольної історії з чіпким ритмом? І чи буде він взагалі фінальним?

Кейтлін Уґолік Філліпс «Майбутнє почуттів. Розвиток емпатії в світі, одержимому технологіями»

В епоху соцмереж нам стало легше спілкуватись одне з одним. Але яка якість цього спілкування? Яка його цінність і плата за це? Адже там процвітають булінг, тролінг і переслідування, а фейкові акаунти знущаються з реальних людей. В онлайновому спілкуванні ми так часто забуваємо про співчуття, милосердя, співпереживання. Чи хочемо ми майбутнього, де кожен наростив собі товсту шкіру, щоб не реагувати на причепливі закиди інтернетних воїнів? Чи можливо нам все ж варто зберегти те, що робить нас людьми, а не андроїдами? Емпатію.

Тері Террі «Темна матерія. Зараження»

Лютує страшна хвороба — і кожного, кому не пощастило нею заразитись, ізолювують, відправляють на карантин, адже заразу потрібно зупинити. Врятувати більшість, пожертвувавши небагатьма? Здається, це просте і справедливе рішення Особливо, коли ще немає ліків. Але не тоді, коли ти — по той бік. Каллі — серед заражених, і їй вдається подолати хворобу, однак повернутись до нормального життя вона не може, адже військові стежать за кожним, у кого була хвороба. Можна перемогти хворобу, але проти «лікування» вона безсила. Але що відбувається? Чому стільки таємниць?

Шон Байзел «Сповідь книгаря»

Ще саркастичніший і в’їдливіший щоденник книгаря 2.0 — нова книжка шотландського букініста Шона Байзела. Нові (ну, не зовсім) книжки з дивними назвами (так, вони справді існують) і ще більше притрушених покупців (але чи можна називати покупцями людей, які нічого не купують і тільки морочать голову?), ненависть до Amazon і гаряча розплата читалці Kindle — автор не перестає дивувати. Книжка для релаксу і почасти реготу, яка припаде до смаку справжнім книгоманам. Це той варіант, коли друга частина потужніша за першу. Цікаво, а ще буде? Безумовно, Шонові Байзелу є що нам розповісти.

Андрій Курков, Юрій Винничук «Ключі Марії»

Довгоочікуваний роман від дуету метрів української літератури Андрія Куркова та Юрія Винничука. Три сюжетні лінії, три часові відрізки  ХІІ століття, середина ХХ та сучасність — розмістились у товстенькому томику. Що поєднує хрестовий похід 1111 року, перші втрати ІІ світової у Львові та Кракові та старт ХХІ століття? Незабаром стане зрозуміло. Як і те, які двері відчиняють ключі Марії, що ховає минуле чорного археолога Олега, який чомусь геть не схожий на колег, і хто та міфічна Діва, яка не дає спокою багатьом поколінням шукачів. Час підібрати ключа до цих загадок.

Наталка Малетич «Привид, який не міг заснути»

Поки ви думаєте, чи потрібен привидам сон (і як це взагалі відбувається. спойлер: удень!), пропоную зазирнути до цієї милої ілюстрованої книжечки про самотнього фантомчика. Він мучиться, бо немає, до кого прийти вночі, щоб попіклуватись: клацнути вимикачем, підтягнути ковдру, безмовно побажати добраніч. В його будинку ніхто не живе, тож привид втратив благословенний денний сон. Але на горизонті жервіє надія, адже до його будинку переїжджає молоде подружжя з донечкою… Здається, привид знову буде щасливим.

 

Дорон Маєр «WORKFLOW. Практичний посібник до творчого процесу»

Не дайте проєктові подолати себе, а дедлайнові задушити музу, розтоптати ідеї і викликати холодний дух прокрастинації. Дорон Маєр тривалий час вивчав творчий процес, щоб зрозуміти: чому одних чіткі вимоги не просто не стимулюють, а жахають і демотивують, іншим же дозволяють розправити крила і зростати. Власне, про це і йдеться у цій книжці, яка допоможе творити ефективно, збалансовуючи раціональну та емоційну складові, стати і креативним, і підприємливим, і дати своєму талантові якнайбільше можливостей для реалізації.

Мішель Бюссі «Змарновані мрії»

Історія від творця «Літака без неї» та «Чорних водяних лілій», тож готуйтесь, що персонажів наздоганятимуть привиди минулого. Щасливе подружжя Наталі та Олів’є живе у мальовничому місці, вони люблять свою роботу, їхні доньки виросли та влаштувались. Життя вдалось, от тільки раптом у нього закрадається тінь минулого,  дає про себе знати вже призабута таємниця. Здається, що це якийсь часовий вир, адже відбувається те ж, що і два десятиліття тому. Збіг чи чиїсь зусилля? Наталі не може сказати. Їй дуже страшно, що теперішнє, помножене на минуле, стане для неї справжнім жахіттям. 

Наталія Підлісна «Про жінок за 50. Психологія вікових змін»

Період, коли в житті жінки чимало чого змінюється. Коли вона починає не розуміти себе і відчуває, що не отримує того ж відгуку від світу. Час ніби пришвидшується, а непорозумінь виникає все більше. Коли це сталось? І головне — що? Наталія Підлісна розповідає про особливості вікових змін у жінок, ділиться кейсами та заспокоює, адже ваша історія — не єдина, і є низка дієвих технік для того, щоб знову почуватись комфортно. Клімакс — не тавро, не привід для глибокого суму, а всього лише те, що передбачила природа.

Ксенія Фукс «12 сезонів жінки»

Цю збірку новел можна читати як роман, адже персонажі перетинаються, хоч аж ніяк не виведеш чіткої часової лінії, а можна насолоджуватись кожною історією окремо, знаходячи знайомі обличчя. Життя жінки у його складності постійного вибору та непростих рішень. Будувати кар’єру чи приділяти максимум уваги дитини? Як дати відсіч насильству? Як зрозуміти свою сутність? 12 героїнь шукають своє місце в житті та проводять читача 12 щемкими епізодами, які залишають терпкий післясмак.

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20