6 фактів про нетуристичний Єгипет, яких ви не знали: з книги Пьотра Ібрагіма Кальваса

Єгипет – це не тільки дайвінг і пляжі Хургади. Ви переконаєтесь в цьому прочитавши книгу «Єгипет: харам, халяль» Пьотра Ібрагіма Кальваса. 

Варто відзначити, що книга-репортаж настільки правдива і «колола очі», що після видання, автору з родиною, після 7 років життя в Александрії, довелось покинути країну. А ось і деякі факти з цієї книжки про Єгипет, про які ви скоріше за все, не знали.

У містах дуже брудно

Попри красу, яку наводять для туристів у 5-зіркових готелях, у не туристичних містах брудно.

«З портативних програвачів гримить музика. Галас, галас, бо тиша – у могилі, є таке єгипетське прислів’я. Потім рештки трапези викидають на вулицю чи лишають на місці.  Єгипетські міста потопають у смітті», – йдеться у книзі.

Окрім того, прибирати за собою не прийнято. Люди радше житимуть у смороді, ніж самі віднесуть до смітника викинуте під вікнами сміття. 

У країні досі активно практикують жіноче обрізання

Процедуру пошкодження жіночих статевих органів, яку називають «жіночим обрізанням» за офіційною статистикою пережило 70% ( за неофіційною 95%) єгиптянок. Зараз ця операція офіційно заборонена, але її продовжують практикувати і мусульмани, і християни-копти.

Попри те, що в Корані, немає згадок про цю процедуру, за традицією вважається, що після такої операції жінки не зраджуватимуть, бо у них знизиться сексуальний потяг. 

«Операція», особливо в селах, проходить болісно, страшно і в не найкращих гігієнічних умовах та часом закінчується смертю.

На картах і уроках географії у школах немає згадки про Ізраїль

Єгиптяни не люблять євреїв. Настільки, що Ізраїлю навіть немає на картах. 

«На жодній шкільній карті, як зрештою і на жодній єгипетській карті немає Ізраїлю. Є тільки Палестина і Мадінат аль-Кудс, тобто Єрусалим. Там, де мали б бути Яффа, Ашкелон, Хайфа, Ейлат або Тель-Авів, зображено пустелю. Пустелю, яка була там зображена шістдесят років тому. Ніхто із історичних постатей, жоден митець, інтелектуал чи науковець єврейського походження не удостоєний згадки у підручниках для державних шкіл», – зазначає автор.

Натомість євреїв прийнято звинувачувати у всіх бідах на кшталт революцій, а «Майн Кампф» у перекладі купується на рівні із релігійними вченнями.

Є чітка соціальна ієрархія, яка трохи нагадує індійські касти

У країні 30% населення неписемні. Вони і, наприклад, ремісники або представники високооплачуваних професій будуть мати різний статус у суспільстві.

Якщо ти маєш більш статусну роботу,  тобі негоже фарбувати самому балкон, тягати торби з продуктами чи прибирати в хаті.

Мусульман, які перейшли в християнство, чекає в'язниця

Основна релігія країни –  іслам. Вона розрізнена у низки течій, які часом конфліктують між собою. Також є велика частина християн-коптів. Релігійні вподобання записуються до паспорту. Якщо спробуєш вказати, що ти, наприклад, атеїст, тебе чекають серйозні проблеми.

Натомість безболісно змінити релігію можна лише в одному напрямку. Якщо копт змінить християнство на іслам, то держава такій особі надасть охорону, аби їй не помстились. Якщо ж спробує змінити іслам на християнство – потрапить у в’язницю, за образу релігійних почуттів. На волю він, швидше за все, вже не вийде.

Халяльний може бути навіть лак для нігтів

Халяль – термін , яким позначають дозволені в ісламському праві речі і дії.  Є спеціальна інституція, яка, досліджуючи Коран, резюмує, халяльна певна річ чи ні.

Наприклад, перед кожною молитвою мусульмани мають мити руки, щоб вода покривала всю поверхню долоні. Лак на нігтях, на думку експертів, заважав цьому процесу. Тому жінки мусили перед кожною молитвою – 5 разів у день – змивати лак з нігтів, а потім фарбувати знову, доки не з’явився «халяльний» дихаючий лак для нігтів, який одобрили.

Настя Дзюбак
Книжковий шопоголік. Не можу обійти паперову книжку. Гримуча суміш журналіста і філолога. Час від часу організовую у Кропивницькому зустрічі з письменниками. Лише з тими, яких люблю сама. У вільний від читання час готую і їм.
https://www.facebook.com/nastia.dziubak

149 thoughts on “6 фактів про нетуристичний Єгипет, яких ви не знали: з книги Пьотра Ібрагіма Кальваса

    Залишити відповідь