Неочевидні книги, з якими цікаво буде готуватися до ЗНО

Вже почалася реєстрація на ЗНО, яка триватиме до 24 березня. І багато батьків закупили підручників та навчальних матеріалів, довідників та практичних зошитів, здавалося б, на рік вперед. Але у більшості цих книг навчальні теми викладено непрактично, вони непогано постачають теоретичну інформацію, яка знадобиться на тестах, та чи цікаво їх читати? Ми дібрали кілька книг, які допоможуть майбутнім абітурієнтам відродити інтерес до предметів та кропіткого процесу підготовки.

Біологія

Американський еволюційний біолог та палеонтолог Ніл Шубін у цій книзі розповідає, як прийшов до розуміння, що наші руки — це еволюційні нащадки риб’ячих плавників, а людська голова мало чим відрізняється від риб’ячої. Автор показує, як людина біологічно була закладена ще задовго до того, як з’явилися людиноподібні істоти. Дуже цікаво прослідковувати за еволюційним поступом, який призвів до сучасної будови нашого тіла — а також за тим, як Ніл проводить розкопки у прагненні відшукати правду. 

Географія

Ця книжка — збірник незвичних фактів, які онаочнюють знання з географії. Як читати карту, як виникли материки, що входить до поняття атмосфери тощо. Авторка книги-довідничка зібрала воєдино все, що може знадобитися для тих, хто цікавиться Землею та тим, як вона влаштована.

Історія України

Видатний український історик, професор української історії в Гарвардському університеті Сергій Плохій розповідає про українців від появи слов’ян та діяльності вікінгів до козацьких часів, періоду розподілу українських земель між двома імперіями — і аж до здобуття незалежності. Матеріал подано досить глибоко, з додатковими поясненнями, які допоможуть воєдино зв’язати теми з підручників з історії за різні роки. 

Математика

Автора цієї книги часто називають “матемагом” — настільки добре він вміє вправлятися з числами, що здається, ніби це справжнісінький фокус. Цифри можуть бути цікавими, якщо розглядати їх не лише в абстрактному вимірі, а й у прив’язці до реальних речей. У книзі ви знайдете детальне пояснення математичних формул, які в школі нас звикли навчати просто приймати як даність, не замислюючись про те, звідки ми цю формулу могли вивести. 

Українська мова і література

Складні випадки вживання окремих слів, фразеологізми, наголоси, омоніми… Буває дуже складно запам’ятати правила, особливо коли дуже хвилюєшся перед здачею ЗНО. Тому кумедні малюнки з цієї книги можуть допомогти бути впевненішими у чистоті свого мовлення і правильності викладу, що особливо буде корисним під час написання власного висловлення. 

Фізика

Щоб закрити борги за власне навчання, Волтеру Левіну самому довелося викладати старшокласникам фізику (за викладацьку працю уряд Данії покривав частину цих витрат). Під час такої практики фізик навчився пояснювати навіть найскладніші речі з незвичної точки зору. Його самого досі дивує все: як тінь від листя падає на стіну, як поводиться стрілка ваг, коли ви стаєте на них навшпиньки; як утворюється веселка. Навіть назви його розділів інтригують — «Магія пиття крізь соломинку» чи «Небесний балет». Ця книга допоможе зацікавитися процесами, які стоять за цілком буденними явищами. 

Хімія

Найкращий спосіб вивчити хімічні елементи — можливість наочно за ними поспостерігати, що дозволяє ця яскрава енциклопедія, де в деталях подано їхні зображення, приклади того, де вони зустрічаються, та цікаві факти щодо історії їх винайдення.

12 thoughts on “Неочевидні книги, з якими цікаво буде готуватися до ЗНО

    Залишити відповідь