Нехай дітвора слухає: «Том Сойєр», «Енн із Зелених дахів» і «Фарбований лис» в аудіоформаті

Книжки тепер доступні навіть тим, хто не вміє або не може читати. Йдеться про аудіокнижки, яких стає все більше. А ще це хороша ідея для школярів на літні канікули: закачали, ввімкнули і у вас 20 хвилин чи навіть година вільного часу з’явилася. У добірці від блогу Yakaboo зібрані книжки з різною тривалістю прослуховування. І, наприклад, Тома Сойєра вистачить, щоб доїхати з Києва до Одеси з усіма корками та тянучками.

Том Сойєр

Марк Твен

Для дітей 6-12 років

Тривалість: 5 годин 47 хвилин 26 секунд

Читає: Костянтин Попудренко

 

Повість про пригоди шибеника Тома Сойєра американського письменника Марка Твена визнана однією з кращих дитячих книг у світовій літературі. Події відбуваються у 1840-х роках у вигаданому містечку Сейнт-Пітерсбург, що знаходиться неподалік від річки Міссісіпі, прообразом якого стало рідне місто письменника – Ганнібал.

Любов до пригод і дух авантюризму постійно штовхає Тома на всілякі витівки, а інколи затягує в халепи. Фантазії та вигадки хлопця, перше кохання, вірна дружба, пошуки скарбів, небезпечні перипетії, радість і розпач, щирість і гумор – історія не залишить байдужим навіть шалених непосидючок.

Острів скарбів

Роберт Луїс Стівенсон

Для дітей 6-12 років

Тривалість: 5 годин 38 хвилин 40 секунд

Читає: Олександр Ярема

Ще один відомий пригодницький роман, що став класичним. Але Роберт Луїс Стівенсон оповідає про пошук скарбів і піратів. Ви, напевно, також його читали. Слухати аудіозапис набагато цікавіше, адже так простіше уявити події, що відбуваються. У деякі моменти навіть подих перехоплює.

Юнак Джим Гокінс вирушає разом із друзями до таємничого Острова Скарбів. Здається, що все організовано просто ідеально та продумано до дрібниць. Чудовий корабель, достатньо запасів харчів і питної води, зброя та віддана команда моряків – усе є. Здається, що справа безпрограшна. Але частина команди хоче заволодіти коштовностями та позбутися інших, зокрема Джона Трелоні, доктора Лівсі, капітана Смоллета й Джима. Чи вдасться головному герою протистояти їм? Чи вистачить йому з друзями мужності для боротьби з жадібними піратами? Що чекає команду на острові? Слухайте уважно та дізнаєтеся відповіді на питання!

Енн із Зелених дахів

Люсі-Мод Монтгомері

Для дітей 9-12 років

Тривалість: 11 годин 41 хвилина 27 секунд

Читає: Руслан Драпалюк

Це один із найвідоміших романів канадської письменниці Люсі Монтгомері, що написаний на основі її дитячих спогадів.

Про що ж історія? Сестра та брат, Марілла і Метью Катберти з Грінгейбла, вирішили усиновити хлопчика з притулку, щоб той допомагав їм по господарству. Але за незрозумілих обставин до них під опіку потрапляє дівча, яку звати Енн Ширлі. Ця рудоволоса дівчинка з ластовинням – розумна, жвава, надзвичайно балакуча та життєрадісна. Здається, що її обов’язково мають полюбити в новій сім’ї. На головну героїню чекає багато пригод і випробовувань, але попри все вона залишається людяною та по-дитячому безпосередньо. Ця тепла історія так і зігріває, байдуже в яку пору року її слухати. Свого часу Марк Твен назвав руденьку героїню з книжки «найбільш зворушливою й чарівною дитиною художньої літератури із часів безсмертної Аліси».

До речі, роман існує не лише в аудіоформаті, а й був неодноразово екранізований.

 

Блакитна дитина

Анатолій Дімаров

Для дітей 12+

Тривалість: 2 години 57 хвилин 7 секунд

Читає: Лючія Свєтлая

Книжка входить до шкільної програми, тому переслухати її влітку – це 100% хороша ідея. Не доведеться читати впродовж року.

Письменник Анатолій Дімаров з гумором описує головного героя повісті – шибеника та вигадника Толю. Його витівки завдають чимало клопоту матері. Чого варта лише історія з сусідськими яблуками, пригода з жабою та шкільні будні, які завдяки фантазіям та вигадкам хлопця ставали надзвичайно веселими та яскравими. Якщо слухатимете аудіокнижку разом із дитиною, то готуйтеся зануритися у власні спогади про шкільні роки. Радість і сміх – забезпечено!

Фарбований лис

Іван Франко

Для дітей 3-8 років

Тривалість: 18 хвилин 37 секунд

Читає: Лючія Свєтлая

Хоч ця аудіокнижка достатньо коротка, проте не менш вражаюча за наповненням, адже це одна із найвідоміших казок класика української літератури Івана Франка.

Оповідає письменник про хитрого-прехитрого лиса Микиту. Він ніколи з полювання не приходив із порожніми руками. І дуже з того тішився та навіть задирав носа.

Якось головний герой побився об заклад із товаришами, що вкраде курку з базару посеред білого дня. Він був переконаний, що все пройде гладко, але… не так сталося, як гадалося. Усе пішло шкереберть і ледве Микиті вдалося залишитися живим. Він сховався у діжці з синьою олійною фарбою. А коли виліз, то був уже не рудим, а синім. Хитрюга вирішив, що зможе це використати собі на користь та обманути всіх лісових мешканців. Він вийшов на звірячий майдан і розповів усім, що він звір Остромисл, а зліпив його святий Миколай. Чи повірили йому лісові мешканці? Чи обрали вони його своїм царем? Що сталося з Микитою, коли його брехню було розкрито? Адже все таємне рано чи пізно стає явним.

Українські побутові казки. Дід, баба і курочка ряба, Кривенька качечка, Іван-побиван

Для дітей 3-8 років

Тривалість: 1 година 14 хвилин 25 секунд

Читає: Ірина Лановенко

Тут зібрано найпопулярніші українські казки: «Ріпка», «Дід, баба і курочка рябушечка», «Кирило Кожум’яка», «Летючий корабель», «Кривенька качечка», «Іван-побиван», «Чабанець» і «Три брати й кицька». На цих історіях виросло вже не одне покоління українців, але й дотепер вони не втрачають своєї актуальності.

Завдяки різноманіттю казок у цій аудіокнижці щодня можна вмикати іншу або вибирати якусь залежно від настрою. Після прослуховування всіх оповідей дитина вибере улюблену, а з часом зможе розповідати їх на пам’ять.

Хуха-Моховинка

Василь Королів-Старий

Для дітей 3-8 років

Тривалість: 23 хвилини 32 секунди

Читає: Андрій Мрига

Історія про маленьких фантастичних істот, що живуть у лісі, – хух. Вони бувають різними: лісовими, печерницями, очеретянками, бур’янами, степовичками, байрачними, левадними.

Назва залежить від того, де вони мешкають. Хуха-Моховинка жила під великою сосною. Якось взимку її розбудив страшний гул. Це хтось почав рубати сосну. Хухи не могли нічого вдіяти задля порятунку дерева, тому покликали на поміч лісника. Та було занадто пізно. Моховинка залишилася без домівки.

Довелося їй шукати новий прихисток. Чи вдалося їй це? Де вона перезимувала? На її шляху чекало чимало пригод. Але вона ніколи не злилася на людей за їхню шкоду лісу і навіть врятувала життя діду, що зруйнував її дім. Василь Королів-Старий переносить у світ міфічних істот і насичує твір життєвими цінностями.