Не тільки батьківський контроль: хто і як має наглядати за безпекою дітей в інтернеті

У травні цього року у видавництві «Талант вийшла друком книга для батьків з онлайн-безпеки  «Діти та батьки в інтернеті: путівник для безпечної подорожі».

Які батькам протидіяти кібербулінгу, як зменшити кількість цифрових відбитків, зробити свої акаунти в соцмережах більш захищеними та як Маша Єфросиніна долучилася до книги?

Відповідають авторки путівника: Анастасія Дьякова, радниця з питань захищеності людини в Інтернеті при віце-прем’єр-міністрі та засновниці освітнього проєкту #stop_sexтинг, а також Аліна Касілова – психологиня та менеджерка навчальної діяльності проєкту #stop_sexтинг.

—Анастасіє, Аліно це ваша перша книжка. Як виникла ідея написати путівник з безпеки?

А.Д.: Насправді я б ніколи не наважилася власноруч написати книгу, тому  дуже вдячна видавництву «Талант» за те, що вони звернулися до мене з такою пропозицією. Я довго вагалася, бо не була впевнена, що маю достатньо письменницького досвіду. Але за підтримки видавництва ця книга в решті решт народилася. З «Таланатом» ми познайомилися на Charity Weekend у Маші Єфросиніної, тому я дуже вдячна їй за таку можливість.

 

А.К.: Особисто я люблю все, що пов’язане з літерами, словами та текстом загалом. Особливо, якщо це стосується вивчення та опису чогось нового. Тому з радістю прийняла пропозицію Насті підготувати видання про онлайн-безпеку, адже в цю тему я занурена останні роки.

— У книзі багато інтерв’ю з зірками, публічними людьми. Як ви обирали співрозмовників? Чи всі, до кого ви звернулися, погодилися говорити на цю тему?

А.Д.: Анотацію до книги написала Маша Єфросиніна, бо саме за її ініціативи відбувся Charity Weekend щодо сексуальної безпеки оффлайн і онлайн і тут ми вперше зустрілися з видавництвом. Тому ми дуже вдячні Маші і для нас це честь. Щодо інших зіркових батьків, то я не була знайома з ними до інтерв’ю, зверталася напряму до них і дуже вдячна, що вони відгукнулися та підтримали цю ідею. На жаль, не всі погодилися дати інтерв’ю, але ті інтерв’ю, що відбулися, були дуже цікавими, глибокими та корисними. І я впевнена, що досвід цих людей буде дуже цінним для батьків.

Не тільки батьківський контроль: хто і як має наглядати за безпекою дітей в інтернеті 0
Аліна Касілова

96% дітей у віці 10−17 років постійно користуються інтернетом

— Як гадаєте, чи широкою буде аудиторія книги?

А.Д.: Я впевнена, що аудиторія книги буде дуже широкою, бо насправді питаннями безпеки дітей в Інтернеті мають перейматися не лише батьки, а й бабусі, дідусі, хрещені й вчителі, керівники гуртків, бо онлайн-життя дитини – це таке ж життя, як і оффлайн. І дитина має бути захищеною.  Тому ми отримуємо багато запитів на цю інформацію як від спеціалістів, так і від батьків чи родичів дитини. І я впевнена, що ця інформація буде корисною багатьом дорослим у нашій країні. 

А.К.: Нам би хотілось, щоб книга стала практичним посібником, який можна відкрити та знайти відповіді на свої питання та обговорити тему онлайн-безпеки з дітьми. Тому цю книгу писали для всіх дорослих будь-якого віку, статті чи професії.
Звичайно, хотілось би, щоб всі дорослі нашої країни знали про онлайн-безпеку – для своїх менших братів чи сестер, дітей, маленьких родичів. 

Не тільки батьківський контроль: хто і як має наглядати за безпекою дітей в інтернеті 0

— Які основні практичні поради з інтернет-безпеки ви б дали батькам?

Не тільки батьківський контроль: хто і як має наглядати за безпекою дітей в інтернеті 0
Анастасія Дьякова

А.Д.: Основні поради щодо безпеки дітей в Інтернеті стосуються звичайного життя дитини – це побудова довіри. Бо якщо цього немає, дитина не прийде до вас з запитаннями чи проблемами. Тому спільний час оффлайн, інтерес до життя дитини онлайн, побудова довірливих стосунків – це перші три стовпи, на яких це будується. Друге – це те, що з дітьми потрібно регулярно говорити про безпеку в Інтернеті. Дуже часто діти страждають через те, що вони не знають цю інформацію, не розуміють, які ризики на них можуть чатувати й не знають, до кого можна звернутися. Тому постійна комунікація про ризики – це дуже важливо. Третій момент – це не потрібно думати, що заборона Інтернету вирішить усі проблеми. Дитина завжди знайде, де зайти в Інтернет, тому головне, що ми маємо робити – це навчати дітей, як робити ці дії безпечно. 

 

А.К.: Як на мене, найперша і найважливіша порада для батьків – це довірливе спілкування з дітьми. В це я вкладаю трохи інакший сенс, ніж зазвичай ми звикли: довірливе спілкування – це про двосторонній процес, тобто, важливо, щоб не тільки діти ділились своїм, а і батьки могли сказати про власні переживання, емоції стосовно будь-якої теми. Також, це про приклад батьків. Важливо пам’ятати, що коли ми щось забороняємо дітям, ми так само маємо слідувати цим обмеженням. Бо тоді виникає конфлікт – чому мені (дитині) це не можна робити, а батько чи мати це роблять?

26 червня о 19:30 на Книжковому арсеналі відбудеться презентація книги з авторками книги та запрошеними зірковими гостями.