Не-Букер: 7 незвичних літературних премій

Нобелівка з літератури, Букерівська премія та Пулітцер — ці найбільш відомі літературні премії вже є своєрідною ознакою якості, орієнтир для читачів, які не хочуть ризикувати власним часом, тому й довіряють вибору кваліфікованого журі. Та окрім цих премій є й інші, досить незвичні: про них менш відомо, однак вони мають свій певний шарм чи становлять іронічну алюзію на офіційні церемоніальні винагороди. Розповідаємо про 7 найцікавіших літературних премій.

Не-Букер: 7 незвичних літературних премій 0

Lord Ruthven Award

Премія Лорда Рутвена, названа на честь героя оповідання Джона Полідорі «Вампір» (один з перших описів цієї істоти в літературі), вручається, відповідно, за літературу про вампірів. На премію подаються як художні, так і наукові твори. Журі премії — фахівці з вампірської літератури, що входять до Міжнародної асоціації фантастичного в мистецтві (International Association for the Fantastic in the Arts, IAFA). Премія вручається кожного березня на конференції асоціації в штаті Орландо з 1989 року.

Не-Букер: 7 незвичних літературних премій 0

Not the Booker Prize

У 2009 році британське видання The Guardian на противагу Букерівській премії заснувало Не-Букерівську — щоб визначити, чи блогери зроблять кращий і зрозуміліший вибір щодо найліпшої книги, а чи все ж невідоме більшості журі правильно оцінює й без того таку суб’єктивну річ як книжки. Критерії відбору у виданні встановили ті ж, що і у премії — зокрема це має бути твір, написаний будь-яким письменником з Ірландії, Країн Співдружності чи Зімбабве, виданий не способом самвидаву й не на замовлення автора. Приз у Не-Букері, щоправда, скромніший: замість £50 000 це буде просто біла фірмова чашка The Guardian. 

Премію ініціював редактор читацького клубу газети Сем Джордісон; він документував читачам також свій досвід у розробці правил, розповідаючи про нюанси, які він не врахував під час подачі номінацій, а також про те, що більш відомі автори в результаті мали чомусь менше балів, потрібних для перемоги. 

Не-Букер: 7 незвичних літературних премій 0

Премія Diagram за найбільш незвичну назву книги

Жартівлива премія, яка вручається за підтримки видання The Bookseller. Її придумали у 1978 році задля розваги на Франкфуртському книжковому ярмарку. Раніше для вибору книги з найбільш дивною назвою скликалося спеціальне журі, але з 2000 року лауреата обирають на сайті The Bookseller. 

Серед переможців премії такі реальні книжки як How to Poo on a Date (“Як сходити в туалет на побаченні”), Living with Crazy Buttocks (“Життя з божевільними сідничками”), People Who Don’t Know They’re Dead: How They Attach Themselves to Unsuspecting Bystanders and What to Do About It (“Люди, які не знають, що вони мертві: як вони прив’язуються до нічого не підозрюючих перехожих і що з цим робити”), The Big Book of Lesbian Horse Stories (“Велика книга лесбійських історій про коней”) тощо.

Не-Букер: 7 незвичних літературних премій 0

Edgar® Awards

Ціла низка премій, які вручаються на честь Едгара Аллана По наразі складається з 15 номінацій. Інколи їх буває більше через нерегулярні премії, наприклад, премія за найкращий спектакль чи спеціальна відзнака. Лауреати отримують статуетки у вигляді бюсту Едгара По за літературні, телевізійні та театральні твори містичного характеру. Є також серед низки премій Raven Award — премія для тих, хто вніс певний внесок у містичну літературу, однак сам не є письменником (це були різні бібліотекарі, редактори, викладачі, організатори книжкових клубів та навіть містичні фанати). 

Візнаку імені Едгара Аллана По отримували Агата Крісті, Альфред Гічкок, Жорж Сіменон, Стівен Кінг, Джеймс Елрой тощо.

Не-Букер: 7 незвичних літературних премій 0

Million's Poet

Реаліті-шоу в ОАЕ, в якому поети декламують свої вірші — і переможець в результаті може виграти понад 1 млн доларів. На кожен випуск шоу приходить понад двотисячна аудиторія, щоб поглянути на дійство вживу. Вручення цієї премії схоже на популярні на заході реаліті-шоу з обрання переможця серед співаків, танцюристів чи людей з незвичними талантами. 

Як програма, так і винагорода покликані промотувати традицію декламування набаті — розповідей, які поширювали кочові бедуїни.

Не-Букер: 7 незвичних літературних премій 0

Three-Day Novel Contest

У цьому канадському конкурсі премія вручається тим, хто найкраще зможе написати цілий роман за три дні. Таке змагання розпочалося у 1977 році після того, як в одному барі Ванкувера кілька письменників посперечалися щодо своєї майстерності і здатності написати за три дні повноцінну книгу. Щороку в конкурсі беруть участь до 600 учасників, та лиш дві треті з них здатні в кінці подати готовий роман на розгляд журі. У 2006 році конкурс спробували перетворити на творчий експеримент у вигляді реаліті-шоу — 12 письменників жили в одній книгарні і писали конкурсну роботу прямо на очах у відвідувачів та телеглядачів.

Не-Букер: 7 незвичних літературних премій 0

Bulwer-Lytton Fiction Contest

Гумористична премія не стільки за сам твір, скільки за жахливі слова, якими можна почати жахливий твір. Сама відзнака названа на честь англійського письменника Едварда Бульвера-Літтона, який почав одну зі своїх історій з фрази It was a dark and stormy night (“Стояла глибока і бурлива ніч”). Цю фразу вживали дуже часто в англомовній літературі; її навіть іронічно в своєму творі використав Едгар По, а також песик Снупі з гумористичного коміксу Peanuts.

Текст, поданий на конкурс, має містити до 60 слів та не бути раніше ніде опублікованим. Поглянути на уривки, які вийшли у переможців та фіналістів, можна тут.

11 thoughts on “Не-Букер: 7 незвичних літературних премій

    Залишити відповідь