Названий переможець Книги року ВВС-2020: «Юпак» від розвідника SAIGON

Сьогодні оголосили переможців премії Книга року ВВС – 2020. Книгою року ВВС – 2020 став роман Сергія Сергійовича SAIGON «Юпак». Приз за есеї отримала «Планета полин» Оксани Забужко. В номінації Дитяча книга року ВВС – 2020 перемогла книга Уляни Чуби «Мед і Паштет - фантастичні вітрогони».

Цього року організатори літературного конкурсу змушені були провести онлайн-церемонію без традиційного фуршету та теплого спілкування. Але й без офлайн-заходу церемонія вийшла дуже щирою: автори та члени журі розказували з дому про твори-номінанти, а в кадр потрапляли ялинки та коти.

Неочікуваним переможцем Книги року ВВС-2020 став  роман Сергія Сергійовича SAIGON «Юпак», який обішов твори Марії Матіос та Софіїї Андрухович. Критики відмічають «натуральність роману» SAIGON. Він змальовує  «життя реальних пацанів», які починають соціалізовуватись на дискотеках, проходять посвяту самогоном та мріють про мопєд.

«Це було волнітєльно, –  зазначив переможець після оголошення результатів.   – Більше слів у мене немає – я не готувався вигравати».

  Сергій Сергійович SAIGON  –  військовий розвідник 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади ЗСУ. На російсько-українську війну пішов одразу після першого курсу університету.   Перше оповідання «Покоління сміливих» увійшло у збірник «14 друзів хунти, потім було видання книги «Грязь» з реальними оповіданнями з війни.

Названий переможець Книги року ВВС-2020: «Юпак»  від розвідника SAIGON 0

В розділі ВВС-Есеїстика перемогла Оксана Забужко Оксана Забужко «Планета Полин», де зібрані есеї письменниці за 20 років. Авторка поділила їх на три групи – жіночу, чоловічу та колективну. В кожному есеї письменниця препарує постаті української культури минулого століття:  Катерина Білокур, Соломія Павличко, Юрій Шевельов,  Леонід Плющ, і Юрій Покальчук.

Названий переможець Книги року ВВС-2020: «Юпак»  від розвідника SAIGON 0

В номінації «Дитяча книга року ВВС» перемогла книги  Уляни Чуби «Мед і Паштет – фантастичні вітрогони», яку видала А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-Га. Сама авторка не змогла бути на презентації – обставини змусили її бути в селі, але вітальне слово сказав Іван Малкович з А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-Га.

«Я страшенно вдячний за Уляну. «Мед і Паштет – фантастичні вітрогони» –  з тих книжок які приходять на пошту і відразу з перших рядків ти бачиш, що це класна і кумедна  історія» – зазначив Малкович.

Цікаво, що 28-річна Уляна багато років працювала редакторкою і економічною журналісткою, а дитячі твори писала  у вільний час. Коли з`явилися власні діти – історії стали довшими і трансформувалися в книгу.

Названий переможець Книги року ВВС-2020: «Юпак»  від розвідника SAIGON 0