Написані самим життям. 5 must-read книг про видатні історії компаній

Добірку про історії відомих компаній підготувала Наталя Морозова, СEO Havas Creative Group Ukraine. Злети, падіння, кризи та створення мегапродуктів – ці події переживали всі без виключення бренди на шляху до успіху, визнання та рядка у Forbes.

Мене завжди надихали та цікавили життєві історії людей. Тому найбільше я люблю дивитись фільми, що засновані саме на реальних подіях, з цікавістю читаю та слухаю про життєвий шлях видатних і просто цікавих мені людей. Кілька років тому я припинила купувати та читати бізнес літературу. Згодом мені почало здаватись, що всі пишуть по одне й те ж саме, або з книжки на 500 сторінок дійсно корисного та цікавого для себе знаходила лише відсотків п'ять. Тоді я переключилась на книжки про створення й шляхи до успіху видатних брендів і їхніх творців. Перші дві книги для мене більше про створення та підтримку неймовірної й унікальної корпоративної культури.

саме корпоративну культуру я вважаю фундаментом будь-якого бізнесу

Написані самим життям. 5 must-read книг про видатні історії компаній 0

Наталя Морозова

Тоні Шей «Доставка щастя»

Саме цього року не стало великого Тоні Шея, але я впевнена, що започаткована ним культура компанії і ця книга будуть жити ще дуже довго.

Щоб зрозуміти про що книга, розповім вам маленьку історію. Одна моя добра знайома замовила собі взуття на zappos.com, а коли отримала, побачила, що взуття в коробці різного розміру. Вона написала до служби підтримки та була готова повертати коробку й очікувати нову. Але не так сталося, як гадалося. Дівчина зі служби підтримки просто вразила її своєю відповіддю – вона запропонувала їй зробити гарні вазони для квітів з цього взуття, які б приносили їй радість, поки вона чекає на нову пару. Ніяких форм повернення, неймовірно швидка й  така тепла відповідь через кілька годин після звернення! А все тому, що в ДНК цієї компанії – доставка ЩАСТЯ своїм споживачам. Чи треба казати, що відтоді моя знайома замовляє взуття лишень в Zappos і є їхнім найлояльнішим амбасадором?) Ця книжка саме про це!

Патті МакКорд «Найсильніші. Бізнес за правилами Netflix»

Цікава історія створення корпоративної культури Netflix від її екс- віце-президента з HR-напрямку. Про культуру радикальної чесності, корпоративного підприємництва, культуру майбутнього. На деяких сторінках книги у мене в голові виникали питання на кшталт: «А що, так можна було?», «І що, люди після такого не звільнились?» та багато інших. Є над чим задуматись, є що взяти на озброєння!

 

Філ Найт «Взуття-буття. Історія Nike, розказана її засновником»

Одна з найкращих книжок про створення визначного бренду  NIKE! Іноді здається, що ти читаєш вигадану історію, на основі якої Netflix ось-ось зніме черговий захоплюючий серіал. Але ж ні, все було насправді! Книжка про віру,  характер, про ризик і любов до того, що ти робиш. Читати для натхнення обов’язково!

Ковадонґа О’Ші «Феномен ZARA»

Доволі часто я купую книжки не за рекомендацією колег чи друзів, не через те, що вона вже два роки «висить» у мене в черзі на читання у Goodreads, а через гарну обкладинку! Так сталося і з книжкою про  бренд ZARA! Але яке ж задоволення, коли за гарною обкладинкою прихована ще й цікава історія. Книжка-біографія Амансіо Ортега, адже вся бізнес-модель ZARA будується саме навколо нього.

Дункан Кларк «Alibaba. Дім, який збудував Джек Ма»

Одна з найбільш надихаючих книг про створення групи компаній Alibaba, історія легендарного Джека Ма! Він народився у родині звичайних музикантів, вивчив англійську, коли спілкувався з туристами біля готелів у рідному місті, працюючи вчителем.  У Ма було 10 спроб вступити до Гарварду та 10 відмов. Але попри все він став найбагатшою людиною Китаю! Просто must-read!