Що читають українські музиканти: ТНМК, Kozak System, Karna та інші

Що читають музиканти? Ми розпитали учасників музично-історичного фестивалю «Під Покровом Тризуба» — лідерів гуртів ТНМК, Kozak System, Karna та інших — про книжки, які вони зараз читають.

Що читають українські музиканти: ТНМК, Kozak System, Karna та інші 0
Що читають українські музиканти: ТНМК, Kozak System, Karna та інші 0

Вокаліст гурту ТНМК Фагот (Михайлюта Олег):

«Катя і принц Сіаму», авторів Наріси Чакрабонґсе, що є онукою Катерини Десницької, та дослідниці Ейлін Гантер. Біографія написана за матеріалами унікальних архівних документів: щоденників, листів, фотографій і містить цінні відомості з історії Сіаму та України.

Вокаліст гурту ТНМК Фоззі (Сидоренко Олександр), у якого, до Книжкового Арсеналу виходить власна нова книжка «Червоні хащі»:

«Альтист Данилов» Володимира Орлова – це фантастичний роман російського радянського письменника. Головний герой Данилов при цьому володіє надприродними («демонічними») здібностями, які іноді застосовує у повсякденному житті. Зокрема, він може переміщатися в будь-яку точку простору зі швидкістю думки, літати в хмарах, любить «купатися в блискавках».

kozak system

Вокаліст рок-гурту Kozak System Іван Леньо:

«Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього» Юваля Ной Харарі: «Книга описує історію людства з еволюції видів людини в кам’яній добі до XXI століття. Книгу прочитав з надзвичайним інтересом. Автор оригінально і нестандартно подає нам історію виникнення і розвитку людства. Текст вільнодумний і часто виходить за межі класичної еволюційної біології. Можливо, не всім сенсаційним висновкам чи твердженням варто довіряти, але те, що сюжет захоплює і тримає і примушує думати і аналізувати отриману інформацію – це абсолютно точно».

Що читають українські музиканти: ТНМК, Kozak System, Karna та інші 0

Вокаліст рок-гурту Karna Олексій Ярош:

«Трипільська культура. Спогади про золотий вік» Бурдо Наталія та Відейко Михайло: «кожному українцю треба розуміти “звідки ми?”, “де наші корені?”, “хто ми є, як нація?”. Артефакти, знайдені археологами і досліджені науковцями, є найбільш правдивими фактами історії, їх не заміниш і не переробиш».

Що читають українські музиканти: ТНМК, Kozak System, Karna та інші 0
Що читають українські музиканти: ТНМК, Kozak System, Karna та інші 0

Вокаліст метал-гурту Motanka Віктор Жалнін:

«Ілюстрована історія України» Леонід Осауленко та Олександр Ковалевський:

«Книга перевернула, а подекуди підтвердила мої переконання і ще більше вселила віру та любов до рідної землі та повагу до древнього, унікального народу – українців. Дякую долі, що я українець!»

Що читають українські музиканти: ТНМК, Kozak System, Karna та інші 0

Бас-гітарист гурту Motanka Сергій Ходорчук:

Екхарт Толле «Сила моменту тепер»

«Я зрозумів, що таких книг не дуже багато! І коли її читав, то дууже не хотілося щоб вона колись закінчувалася. Інша його книга – «Нова земля» – аналогічно крута))»

Що читають українські музиканти: ТНМК, Kozak System, Karna та інші 0

Вокаліст гурту Роллікс Дмитро Ігнатов

Читає паралельно кілька книжок – художку і нон-фікшн «Рік 2150» Александр Тія, «Два життя» К. Антарова, «Мислення швидке й повільне», «Мистецтво продавати», «Думай і багатій».

Що читають українські музиканти: ТНМК, Kozak System, Karna та інші 0

Вокаліст метал-гурту Dimicandum Роман Семенчук:

«Останнім часом мало читаю художньої літератури. Крайня книга, яка запам’яталася –  Марка Менсона «Витончене мистецтво забивати на все» – книга, яка нагадує, що в житті варто хвилюватися тільки з дійсно важливих приводів і вчить, як їх визначити».

Що читають українські музиканти: ТНМК, Kozak System, Karna та інші 0

Вокаліст рок-гурту КораЛЛі Михайло Адамчак

Макс Кідрук «Твердиня» і «Де немає Бога», Джим Моррісон «Американська Молитва»: «Це книга про немузичне життя засновника і фронтмена групи The Doors – Джима Моррісона. Крім давнього захоплення їхніми шикарними «Riders on the Storm», «Light My Fire», «People are Strange», я у певний момент дізнався, що народився із Моррісоном в один день. Захопливо пізнавати його життєву філософію, яка разом із надзвичайно високим рівнем IQ мала на меті зруйнувати обмеженість людського бачення та сприйняття».

Що читають українські музиканти: ТНМК, Kozak System, Karna та інші 0

Вокаліст рок-гурту Entree Олексій Шманьов

«Довбуш» Гнат Хоткевич: «Це прекрасна книжка, багато цікавого виніс для себе про життя і говір гуцулів». 

У фестивалі також беруть участь історики. Давайте поглянемо, наскільки різняться їхні смаки з уподобаннями музикантів:

Що читають українські музиканти: ТНМК, Kozak System, Karna та інші 0

Історик та краєзнавець Андрій Ковальов:

«На шляхах і роздоріжжях» Бориса Антоненко-Давидовича та «Дні слави» Степана Самійленка: «Це книги-спогади козаків Армії УНР. Захопливі пригодницькі романи. Найбільше вражає, що це історії з реального життя цих хлопців».

Реконструктор військово історичного клубу «Повстанець» Владислав Куценко «Запорожець»:

«Сліди на дорозі» Валерій Ананьєв: «Він описує своє життя, яке багато у чому нагадує мене. Зважаючи на те, що війна на Сході України триває – книга є актуальною. До того ж книга оснащена QR-кодами, за якими ховаються фото і відео».

Лекторка Аліна Карбан, «Експертний корпус»:

Дві з останніх прочитаних книг – «Вовче» Костянтина Чабали та «Сліди на дорозі» Валерія Ананьєва. Ці тексти – чудові зразки ветеранської літератури.

«Вовче» Костянтина Чабали – напружена, цікава і майстерно написана повість. Книга про війну та долі людей, які зіткнулися із воєнною реальністю. Читається швидко, тримає до останньої сторінки.  

«Сліди на дорозі» Валерія Ананьєва – ще один дуже живий та емоційний текст про війну на Сході України. Тут і про дитинство головного героя, і про кохання, і про самотність, і про втрати та досягнення, про становлення і трансформацію особистості, про зміни, що їх зазнає чоловік, який пішов воювати, і, головне, тут про війну – справжню і реальну, від якої зараз так усі намагаються відгородитися. Читаючи «Сліди на дорозі» хочеться і плакати, і сміятися, діапазон емоцій, що його заклав Валерій на сторінки своєї книжки, досить широкий. Один із цікавих моментів – на сторінках книжки можна знайти QR-кoди, відсканувавши які, можна з легкістю поринути у події, що описані на сторінках книжки.

Причитане давніше:

Богдан Чайківський «ФАМА. Рекламна фірма Романа Шухевича» – не припиняю радити цю книжку кожному, незалежно від того цікавиться людина постаттю Шухевича зокрема чи історією України загалом. Адже це чудове видання, яке до всього зараз є у вільному доступі в мережі інтернет. «ФАМА. Рекламна фірма Романа Шухевича» – це спогади побратима і партнера по бізнесу Романа Шухевича Богдана Чайківського. Автор розповідає нам не лише про рекламний бізнес майбутнього командира УПА, а й про різні оказії українського бізнесу 30-х років минулого століття.

Шухевич, якого ми знаємо, як Головного командира УПА, був ще й успішним бізнесменом, який умів рекламувати продукт, знав, як працювати із конкурентами, а ще був одним із перших у Галичині, хто зрозумів, що sex sells 🙂

Завершила сьогодні зранку:

«Танечні ведмеді» Вітольда Шабловського – приклад просто перфектного репортажу. Цю книжку варто вже читати за те, щоб відчути текст на смак, яким він має бути в ідеалі, наче це витвір мистецтва.

Але окрім того, що це майстерно написані репортажі, видання розповідає про Болгарію та інші посткомуністичні країни в період трансформації. Так, опис може здатися сухим, але про цю книжку важко щось говорити, її справді треба просто взяти і прочитати.

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

589 thoughts on “Що читають українські музиканти: ТНМК, Kozak System, Karna та інші

    Залишити відповідь