Як створити розумне місто: Мастрід від Володимира Піруса

Міста майбутнього будуть «розумними» — їхня інфраструктура працюватиме на благо людини та природи, енергія й час не витрачатиметься дарма, а розвиток технологій сприятиме урбанізму. Про те, як саме це буде функціонувати, обговорюватимуть під час ЕКСПО-Конгресу «Бізнес для Розумних Міст», який проходитиме 29 — 31 січня 2019 року. Один зі спікерів та організаторів заходу — радник Першого віце-прем’єр-міністра з питань розвитку інфраструктури міст Володимир Пірус — поділився з нами своїм мастрідом. Отже, щоб краще зрозуміти концепцію Smart City, варто читати:

Ця книжка від автора бестселерів «Стів Джобс» та «Альберт Ейнштейн» визнана найкращою книжкою за версією New York Times, Financial Times, Washington Post. Мало хто знає, що теорію сучасного цифрового світу сформулювала жінка ще в середині ХІХ століття. І цією жінкою була донька того самого Байрона — леді Лавлейс. За 150 років багато хто був провісниками цифрової ери, але більшість із них так і залишилися в тіні. Ця книга — про різні етапи цифрової революції, про диваків, хакерів і мрійників, які кардинально змінили світ і підхід до бізнесу.

Міська архітектура – як вона впливає на нас, а ми на неї? Звідки беруться звичні форми будівель? Які ідеї вони можуть уособлювати? Відомий ландшафтний дизайнер, історик і письменник Уейд Грехем розповів історії архітекторів, чиє уявлення про міста стало основою сьогоднішнього містобудування, щоб через життя цих «мрійників і ентузіастів», їх прихильників і противників не тільки простежити розвиток форм, що нас оточують, а й навчитися по-новому сприймати світ, в якому ми живемо.

У своїй книзі Бретт Кінг малює яскраву картину майбутнього. Це час, коли доповнена реальність, інтернет-медицина, штучний інтелект, роботи, розумні речі і міста стануть повсякденною нормою.Найближчі два десятиліття принесуть людству набагато більше змін, ніж попередні 250 років. Досліджуючи питання, як нові технології вплинуть на людину, суспільство і держави, Бретт Кінг приходить до оптимістичного висновку. На думку автора, інновації будуть використані на благо: виникнуть нові творчі професії, скоротяться години роботи, зростуть прибутки. Ця книга цікава і корисна кожному: вона розширює горизонти знань та готує нас до прийдешніх змін.

«Smart Cities: Big Data, Civic Hackers, and the Quest for a New Utopia» Ентоні Таунсенд (2014, W. W. Norton Company)

Урбаніст Ентоні Таунсенд пропонує історичний погляд на сили, які визначили планування і влаштованість міст та інформаційних технологій, починаючи з появи великих промислових міст XIX століття і до наших днів. Сторіччя тому телеграф і механічний табулятор використовувалися для управління містами з мільйонним населенням. Сьогодні стільникові мережі та хмарні сховища даних утворюють складну хореографію мегарегіонів, які об’єднують десятки мільйонів людей. По всьому світу міста все частіше звертаються до технологій для відповіді на традиційні та нові масштабні і складні виклики управління. Підприємці, мери і авангард цивільних хакерів весь час виходять на нові рубежі, і розумні міста розглядають мотивацію, прагнення і недоліки всіх цих груп, пропонуючи нові принципи, якими ми можемо керуватися в побудові нашого спільного майбутнього. 

Як створити розумне місто: Мастрід від Володимира Піруса 0
Як створити розумне місто: Мастрід від Володимира Піруса 0

«Smart Citizens, Smarter State» Бет Новек (2015, Harvard University Press)

Громадяни – це спостерігачі найскладніших процесів державного управління. Вони можуть висловлювати думку, засновану на цінностях, але не на знанні наукових фактів. Відсутність когнітивних здібностей, незацікавленість в політиці та добровільна залежність від всесильної держави заважають людям активно і продуктивно брати участь у суспільному житті. Громадян майже не запитують про те, що вони знають. Визнаючи їх вплив, хіба що, під час виборів. Однак сьогодні з’явилися такі онлайн-інструменти колективної участі, як краудсорсинг. Завдяки їм організації можуть систематично отримувати різноманітну допомогу і залучати до розв’язання проблем все більше представників громадськості. Люди хочуть і готові спільно шукати відповіді на питання, що мають відношення до їх життя і досвіду, що, з одного боку, призводить до більшої легітимності, а з іншого, як не дивно, – до підвищення ефективності прийняття рішень.

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

12 thoughts on “Як створити розумне місто: Мастрід від Володимира Піруса

    Залишити відповідь