Мастрід липня: книги, щоб пережити спеку

Липень — час, коли не до затишних пледів. Хочеться зняти з себе все, і перенестись кудись туди, де прохолодно і безлімітне морозиво. Або хоча б просто відволіктись від духоти – наприклад, завдяки захопливим книгам, які так затягують, що забуваєш про довколишній світ. Yakaboo розказує, що читати в липні, щоб пережити спеку.


Дж. Баллард «Висотка»


Цей відомий роман-катастрофу недавно переклали українською. Якщо ви любите антиутопії, то книга Балларда — якраз для вас.

Здавалося б, які можуть бути проблеми в елітній 40-поверхівці, де живуть люди з грошима, хорошою роботою, статусом і дорогими автівками? Поруч з будинком є своя школа, магазини, сад, салон краси, тренажерний зал – словом, справжня «держава в державі». Але не все так райдужно, і швидко в цьому замкненому просторі починаються великі проблеми…

До речі, три роки тому «Висотку» екранізували, тож після читання книги можна подивитись фільм. Тим більше, що у ньому грає Елізабет Мосс — акторка, що знялась в головній ролі «Оповідь служниці».


Наріне Абгарян «Далі жити»


За допомогою цієї книги ви перенесетесь у невеличке вірменське містечко, забудете, де знаходитесь і яка зараз пора року. «Далі жити» — це своєрідне продовження книги «З неба впало три яблука». Короткі, але душевні й емоційні оповіді з життя мешканців містечка Берда, що розташоване на вірмено-азербайджанському кордоні. Ці історії вивертають душу – вони про життя під час війни, про дику жорстокість і, поруч з тим, шалену любов. У кожній з них – трагедія: маленька в масштабах Всесвіту, але неосяжна за розміром горя для окремо взятих людей. Але обережно, на книги Наріне можна підсісти — тоді не зможете зупинитись, поки не прочитаєте всі!

До речі, цього року Наріне Абгарян приїжджала на «Книжковий Арсенал».


Ірвін Ялом «Брехуни на кушетці»


Від автора бестселерів «Ліки від кохання та інші оповіді психотерапевта» і «Шопенгауер як ліки».

Цього разу відомий психоаналітик Ірвін Ялом показує читачу зворотний бік своєї професії. Чим живуть, що відчувають і про що думають психотерапевти? Як вони ставляться до своїх паціентів? Що робити, якщо паціент у тебе закохався? Цікаво?

Проте це не просто автобіографічний роман, він скоріше художній, аніж нон-фікшн. Є навіть гостросюжетна детективна лінія з несподіваною розв’язкою. Словом, книга сподобається навіть тим, хто ніяк не дотичний до психіатрії, і ніколи не знаходився на кушетці у спеціаліста.

До речі, Ірвін Ялом встиг написати вже майже два десятка книг, тому, вірогідно, це далеко не остання його книга, яку перекладуть українською.


Таня Малярчук. MOX NOX


«Ця химерна книжка перенесе тебе, читачу, в чорно-білу реальність майбутнього, де над руїнами людської цивілізації ширятимуть дивні рукокрилі істоти і в якій тебе, дорогий читачу, більше може не існувати», – говориться в анотації.

Уявіть, що люди кудись зникли, а їх місце на планеті зайняли незрозумілі створіння. Головна героїня книги намагається зрозуміти, що трапилось. Ця книга начебто для дітей, але цікавою вона будь-якого віку. А завдяки неперевершеним ілюстраціям, її приємно навіть просто гортати, розглядати і тримати в руках.

«”MOX NOX” з латинської означає “надходить ніч”, – пояснює Таня Малярчук. – Така тривожна, апокаліптична назва пасує до тексту, який народився з моєї тривоги. Я боюся майбутнього, хоча чудово розумію, що зараз людство переживає часи свого найвищого розвитку».

До речі, днями Таня Малярчук отримала визначну відзнаку Bachmannpreis за свій німецькомовний твір «Frösche im Meer» (буквальний переклад — «Жаби в морі»).


Славенка Дракуліч «Вони б і мухи не скривдили»


Книга, що стала бестселлером «Книжкового Арсеналу», але яку ви могли пропустити.

Хорватська письменниця Славенка Дракуліч вивчила долі людей, засуджених за військові злочини під час війни у екс-Югославії. Ці люди катували, вбивали та знущались над мирним населенням. Славенка Дракуліч спробувала зазирнути до них в душу – як вони до цього дійшли, чому стали на сторону зла? Чи були вони монстрами за своєю натурою, чи відрізняються вони від всіх інших?

Відповідь вам може не сподобатись.

До речі, коли ми спитали Оксану Забужко, яку книгу вона радить прочитати прямо завтра, вона назвала саме цю.


Майкл Ондатже «Англійський пацієнт»


Так, це важко назвати новинкою. І можливо ви вже читали цю книгу. Але як не включили її в мастріди липня, якщо буквально днями стало відомо, що «Англійського паціента» визнали найкращим романом за 50 років існування Букерівської премії? Хороший привід, щоб його прочитати, або ж перечитати.

Дія роману відбувається під час Другої світової війни в італійському монастирі, де за обгорілим пацієнтом доглядає канадська медсестра… Відкладіть всі справи, вимкніть телефон, і читайте цю книгу не поспішаючи, ніби смакуєте хороше вино.

До речі, фільм, знятий по цій книзі, отримав цілих 9 оскарів.


Мік Вікінг «Маленька книга люке»


Подорожуючи світом, автор шукає секрет щастя. Минулого разу у «Маленькій книзі Хюґе» він розповідав про Данію та її лайфхаки щодо того, як зробити людей щасливими. Ця книга – не тільки про Скандинавію, а про те, як в інших країнах шукають свій шлях до щастя.

Ділячись порадами від щасливчиків з усіх куточків Землі, автор аналізує, що впливає на формування феномену щастя: від приготування вечері чи теревенів із сусідами до життєвих пріоритетів.

Якщо перестали відчувати радість від повсякденного життя – вам неодмінно треба прочитати цю книгу!

До речі, минулого місяця ця книга з’явилась на Yakaboo тепер і в електронному форматі.


Джесіка Том  «Смакова повія»


Світовий бестселлер буквально місяць тому вийшов українською у видавництві «Фабула».

Відомий ресторанний критик з “Нью-Йорк Таймс” втратив відчуття смаку. Що робити? Прикидатись, чи шукати нову роботу? Головна героїня цієї книги, Тіа Монро, погоджується бути його смаком, ходить з ним по ресторанах ніби за компанію, і врешті починає писати статті під його ім’ям. В якийсь момент ця авантюра заходить занадто далеко…

До речі, в оригіналі ця книга називається так: “Food Whore: A Novel of Dining and Deceit”, тобто «роман обіду та обману».


Маркіян Прохасько «Нестримна сила води»


Дебютна книга сина Тараса Прохасько. Яким має бути ідеальне місто? Пошуком на це питання і задався автор.

Звісно, без Львова тут не обійшлось. Але це не той стереотипний Львів, який ми звикли бачити – з кавою, батярами, бруківкою та “порядними львівськими пані”. Це той Львів, якого ніколи не існувало, і який автор вигадує сам. Тобто, ідеальний (в розумінні Маркіяна Прохасько) Львів.

Книга складається з 9 дуже різних оповідань, дуже різних стилістично. Динаміки ви тут не знайдете, але атмосфери і філософських роздумів – з головою.

До речі, цю книгу Маркіян почав писати ще у 2012 році, але весь час переписував, тому від початкових версій новел практично нічого не лишилось.


[irp posts=”27780″ name=”Мастрід червня. Читання на вихідні: післясмак Книжкового Арсеналу”] [irp posts=”26479″ name=”Мастрід квітня. Читання на вихідні: насолоджуємося теплом і відкриваємо нових авторів”]
Тетяна Гонченко
Маю в житті чотири пристрасті: журналістика, подорожі, література і котики. Тож багато пишу, багато їжджу по світу, багато читаю і маю двох котиків. Зрештою, ці сфери тісно пов’язані: хороший журналістський текст – це теж література. А книги – це ще один спосіб подорожувати. Котики ж прекрасні самі по собі. Веду телеграм-канал про книжки: http://t.me/npzbvnkngchtn
https://www.facebook.com/atanoissapa

12 thoughts on “Мастрід липня: книги, щоб пережити спеку

    Залишити відповідь