Що читають зірки хіп-хопу: Мастрід від Alyona Alyona

Alyona Alyona – найвідоміша українська хіп-хоп виконавиця, авторка життєво правдивих текстів, перегляди кліпів якої в перші ж дні перетинають позначку 1 млн. Про неї пише американський Vogue, а New York Times днями помістив Alyona Alyona на 2 місце рейтингу найцікавіших виконавців Європи. Співачка розповіла читачам блогу Yakaboo, які книжки входять до списку її найулюбленіших.

Книжка-маніфест, яка просто необхідна всім нам в часи засилля консюмеризму, тотальної влади маркетингу і повсюдної реклами, коли кожен бореться за наш гаманець, незважаючи на істинні наші потреби.

Споживання поглинає і водночас стає тим чи не єдиним порятунком і нагородою собі за щоденні сірі будні. Кава з круасаном за те, що прокинулася і збираєшся на нелюбу роботу, тортик чи сукня – після стресу чи конфлікту, косметика чи книжка – тільки тому, що третя – в подарунок. Тобто ми не просто витрачаємо найкращі свої роки й найбільше часу на роботі, а ще й з легкістю віддаємо, обмінюємо зароблене на не завжди потрібні нам матеріальні еквіваленти.

Недаремно цю книжку називають Біблією дауншифтерів – читайте, повертайтесь до себе, творіть власне життя, менше прислухайтесь до маркетингового шуму навколо.

Люко Дашвар. «Село не люди» (КСД, 2011)

Перша книжка однієї з найпопулярніших авторок сучасної так званої масової літератури – серед книг, що найбільше вразили свого часу. Чому? Це історія про життя в сучасному українському селі, де будь-який необережний крок стає відомий усім жителям за дуже короткий проміжок часу. А якщо йдеться про зраду, любовний трикутник, а згодом ще й про трагедію, – розголосу не оминути. 

Як впоралася з усім цим 13-річна героїня, що вона пережила та чи змогла змінити своє життя на краще? Про це  у вже культовому романі.

 

Що читають зірки хіп-хопу: Мастрід від Alyona Alyona 0
Що читають зірки хіп-хопу: Мастрід від Alyona Alyona 0

Христина Лукащук. «Курва» (КСД, 2013)

Провокативна книжка з не менш провокативною назвою наробила свого часу галасу і – більше не перевидається. Тож якщо не потрапили на ту хвилю, вона могла пройти повз вас. А даремно!

В центрі оповіді – жінка, що просто прагне бути щасливою. І при цьому постійно втрапляє в халепи і спричиняє сімейні негаразди, бо чоловіки, які їй попадаються – чомусь завжди вже одружені. Про муки совісті, проблеми вибору, стосунки чоловіків і жінок та визначення себе серед інших – у цій книжці.

Ще одна епатажна представниця сучукрліту, яка кілька днів тому презентувала після довгої перерви новий роман «Добрі новини з Аральського моря», потрапила в цей список ще з попередньою книжкою.

«Супермаркет одиночества» – відверта розповідь письменниці про її подорожі, стосунки з бойфрендами, пригоди й халепи. Іронічна, відверта, сповнена доброго гумору та живої мови, не без притаманного стилю Карпи епатажу.

Як і в попередніх згаданих книжках, тут багато сексу, шокуючих епізодів, є навіть бридкі сцени.

Сюжет – доволі простий: мільйонер запрошує на побачення сіру мишку. Вона дивується, але погоджується, отримує неймовірне сексуальне задоволення, але без втручання в ці справи чоловіка. Виявляється, він тестує нову секс-іграшку, і, власне, дівчина потрібна йому як піддослідна.

Далі все буде вже не так передбачувано, тому, якщо ви не надто бридливі, пориньте у світ героїв Поланіка, сюрреалізм і боротьбу жінок за повернення у не таку солодку, та все ж необхідну реальність.

Усі без винятку книжки Орвелла – мастрід для тих, хто так чи інакше цікавиться світом, що нас оточує. Та саме «Колгосп тварин» – найближчий до нас текст, оскільки в алегоричній формі описує події, що стосуються СРСР – його становлення, революцію 1917 року і далі – до Другої світової війни.

Небезпека перетворення держави із соціалістичної, де всі рівні, у ієрархічну, на чолі якої стоять тирани, майстерно відтворена Орвеллом у цій невеликій, але надто вже промовистій повісті. 

Віктор Франкл – відомий психолог, що сам пережив концентраційні табори, вижив і описав цей досвід. Червоною ниткою в цій книжці проходить ідея – маючи за що боротись, заради чого жити, людина здолає набагато більші труднощі і випробування, аніж коли цієї причини, заради якої варто жити (працювати, боротись, терпіти) немає.

Так ті, хто мав надію побачитися з близькими, знаходили фізичні сили виживати, йти далі. Натомість люди, на очах яких вже загинули інші члени родини, не мали внутнішнього стержня, на який можна опертись.

Попри складність теми, книжка дуже оптимістична і буде цікава й корисна не лише в такому екстремальному досвіді, а й при прийнятті щоденних рішень, в побудові власного майбутнього.

Світовий бестселер, написаний жінкою, що поборола рак. Авторка ділиться власним досвідом, спостереженнями, тим, що осягнула за час боротьби з хворобою. 

Як багато всього стає неважливим перед обличчям смерті, адже часто не розумієш за буденною рутиною, що є справжньою цінністю.

Історія Регiни Бретт має щасливе продовження, і вона прагне застерегти читача від подібного шляху, звернути увагу на себе, на свої потреби і те, що насправді хочеться робити не в час кризи, а заздалегідь, щоб її попередити й уникнути.

Підлітковий максималізм, яким пронизана уся книжка, не усім читачам однаково подобається. Тим не менше, вона давно стала класикою, увійшла в шкільну програму і входить до числа улюблених не однієї сотні чи навіть тисячі читачів по всьому світу.

Юний герой-бунтар, здається, виступає проти всього, руйнуючи не заради якоїсь мети, а через уже згаданий вище вік. Та, попри це, чимось він залишається читачеві симпатичним – мабуть, усім хочеться в якийсь момент випустити пар, послати все куди подалі, розвернутись на 180 градусів, – а тоді – вже як буде.

І якщо в житті нам це не вдається, то, завдяки магії тексту і співпереживанню з героєм – легко.

Бестселер польського автора, що вловив одну з найважливіших проблем сучасної людини – самотність, і перетворив її на легкий, проте не позбавлений чуттєвості й проблематики текст.

Як це – коли ви знаходите один одного, але ваша зустріч неможлива? Як побороти самотність, коли вас розділяють кілометри? Чи не розчарує довгоочікувана зустріч, яка все ж трапиться?

Незвична книжка про незвичайних людей – дві закохані пари, що мають свої приховані таємниці. Чи розкриє їх автор?

Читаючи, ви будете то сміятись з героями, то плакати, співчуваючи їм. Адже «сонячні люди» – не часті гості в художніх текстах, і не кожному з письменників одразу вдається так добре з ними порозумітися (хай навіть тільки на сторінках власної повісті).

Несподіване сусідство у списку з відвертими та епатажними романами сучасних авторів. Та коли спілкування з дітьми – твій щоденний обов’язок протягом кількох років, неможливо обійтись без класики педагогіки. Януш Корчак – це, безсумнівно, автор, якого повинен прочитати кожен педагог, а «Як любити дитину» –  найважливіша його робота.

Книжка містить головні ідеї автора про правильне виховання дітей, яке зможе забезпечити їм нормальний розвиток, здорове і щасливе життя. Основою підходу видатного педагога є ставлення до дитини, як до дорослого, – з повагою, розумінням, як до зрілої, хоч і ще не до кінця сформованої особистості.

Мар'яна Хемій
Редакторка блогу. Люблю книжки, розмови, подорожі.

11 thoughts on “Що читають зірки хіп-хопу: Мастрід від Alyona Alyona

    Залишити відповідь