Море, карти і вулкани: дитячі книжки, які відкривають світ

Чому сердиться вулкан, у якому озері ніколи не замерзає вода, де розміщені фіорди – на ці та безліч інших запитань маленькі читачі знають відповіді у нашій добірці. У часи локдаунів нам так бракує подорожей та нових вражень – може тому пізнавальні книжки, в яких географія подана доступно та яскраво, стають бестселерами.

Книга-мандрівка. Україна

Ви чули  про таємниче озеро, де увесь рік крижана вода, яка ніколи не замерзає? А про найбільший скарб середньовічних коштовностей, який знайшло двійко хлопчиків? А з чим їдять мазурики чи вергуни? Хто навчив світ гіпсувати переломи? А хто винайшов балетну пачку?

Може у вас і було «відмінно» по географії та історії, але у цій книжці обов’язково знайдете щось нове, цікаве та важливе. Приємний бонус – 30 карт українських міст і областей з авторськими ілюстраціями.

Книга не довідник і не підручник, вона створена у новому форматі де важливу інформацію подано із залученням інтерактивних методик. Це одночасно навчання і розвага,  у книжці  поєднано офлайн та онлайн формати – розглядаючи цікавинки на картах областей можна одночасно дізнаватися про важливі події та відомих українців, героїв мультфільмів, які створені найкращими мультиплікаторами та озвучені акторами, співаками, письменниками, блогерами. Знаходьте QR-коди і відкривайте цікаву та креативну Україну.

 Карти. Ілюстрована мандрівка материками, морями та культурами світу 

Олександра Мізелиньська

Даніель Мізеліньський

Бестселер-віммельбух від «Видавництва Старого Лева» уже 7 років радує дітей та їх батьків. «Карти» не мають нічого спільного з нудними контурними картами зі школи – за наповненням вони схожі на мікс коміксів та інфографіки.  42 країн  отримали розгорнутий план, де показані не тільки гори-моря, але й  національний одяг та смаколики, які готують у тій місцевості.  

На дітей чекають розповіді про культуру і традиції, самобутність кожного народу, про цікавих тварин і дивні рослини, визначні місця, пам’ятки архітектури, та імена – тут кожен квадратний сантиметр насичений інформацією.

 Детальні малюнки та описи створені для безкінечних досліджень та розглядання, кличуть до  експедицій та відкриттів. У ігровій формі діти навчаться бачити особливості кожного континенту та те, що усіх їх пов’язує.

Книга великоформатна, сторінки міцні і якісні. Вона витримає чимало подорожей і стане надійним путівником на багато років.

Карти. Нові мандрівки 

Продовження бестселеру від подружжя польських художників-графіків, які створюють ілюстрації, креативлять шрифти та вигадують ігри. Їх ілюстрації  нагадують дитячі малюнки та створені для малих, які безупинно запитують: «А куди далі? Що там ще є у світі?».

Без зволікань рушайте наприклад, до Ірландії, Данії чи Куби. Побачите нові норвезькі фіорди, прогуляєтеся перськими садами в Ірані, відвідаєте Португалію, поблукаєте скельними містами в Ефіопії.  

У цій книзі  – зібрано 24 карти та представлено 8 нових країн.

Планета Земля

Рут Саймонс

 

У книзі ручної роботи Рут Сімонс є все, щоб зацікавити читачів різного віку: інтерактивний формат багатошарового пирога, коли сторінки розгортаються, відкриваються клапани і ми споглядамо як влаштований вулкан чи що цікавого є у пустелі.

Чому з’явилися гори, морські западини, з чого складаються вулкани та як виникають землетруси та як тектонічні плити впливають на мешанців Землі.

Книга допоможе не просто прочитати про це, а й відкрити, торкнутися, відчути кінчиками пальців глибину печер та висоту гір, рельєфи різних місцин.

 

 

Дітям про науку.

 Географія 

Енциклопедичний атлас за допомогою інфографіки пояснює складне доступно і просто.  Так, будова Землі порівнюється з яйцем, пояснюється як древня Пангея розкололась на сучасні материки, та зібрано гори-рекордсмени.

 Автори докладно показують, що приховує земна поверхня, особливості рельєфу землі, океанів та материків. А ще  звідки береться сіль та що таке корисні копалини, навіть походження загальновідомих та цікавих назв – все це  «зайде» дітям.  

Гори

Дельфін Гьюґе 

Тепер про гори! Займатися по цій книжці можна, починаючи з 3-річного віку, поступово розширюючи  об`єм інформації. Розділи книжки нагадують поширені запитання: «Що таке гори?» «Рослини і тварини», «Життя в горах», є навіть глава про «Спорт у горах».

Дитина порине у гірське життя та дізнається про народження гір, чим відрізняються вуж та гадюка, чому в горах краще видно зорі, принципи роботи снігоочисної машини та від чого залежать коливання погоди.

 Книжка викликає гостре бажання зібрати рюкзак та чкурнути у похід Карпатами.

Книга зручно поділена на теми, містить багато детальних ілюстрацій та описи, окремо вказані цікаві факти, на кожній сторінці можна знайти підказку як поєднувати розділи, щоб вийшла логічна розповідь.

Наприкінці кожної теми є маленькі тести, за допомогою яких діти можуть перевірити, що їм краще запам’яталося. 

Еверест

Сангма Френсіс 

Є такі гори, про які можна дуже багато розповідати. Підкорювачі вершин  доповнюють історію гір своїми власними історіями перемог та поразок, але  у будь-якому випадку їх надзусилля не можуть не захоплювати. Особливо, якщо це стосується Евересту.

Авторка Сангма Френсіс пропонує незвичний погляд на світову вершину і розглядає різні аспекти: культурний, релігійний, географічний та екологічний.

Детально продумані ілюстрації від відомої художниці Ліск Фенг та лаконічно подані факти розкажуть дітям про походження гірської системи Гімалаїв та інші визначні вершини, місцеву дику природу та екосистему, про регіональні вірування та культуру шерпів – особливої непальської народності.

Цікаво буде дізнатися про різних дослідників та інструменти, які вони використовували для вимірювання висоти гір і, звичайно, про альпіністів – він найперших підкорювачів вершини до сучасних відчайдухів.

Історія сходжень ілюструється прикладами мужності та людської витривалості.

Колись це могли здійснити одиниці, зараз же сотні людей щороку намагаються здійснити свою мрію і піднімаються за маршрутом Едмунда Хілларі та Тенцинга Норгея. 

Атлас видатних дослідників 

«Треба мати неабияку відвагу, щоб вирушити назустріч незвіданому!» – так починається книга, яка розповідає про найперших мандрівників, першовідкривачів та дослідників.

Видання пропонує пройти шлях від вікінгів, які відкрили Америку ще до Колумба до сучасних космічних подорожей та досліджень морських глибин.

Атлас зручно розділено за роками та історичними подіями, доповнено детальними маршрутами, цитатами  героїв та  фактами з життя.

Що спонукало їх ризикувати життям? У справі відкриття нових земель важлива сильна воля та бажання попри все здійснити мрію. Так, Марко Поло цікавість привела аж до Китаю, а дівчина після прочитання роману Жуля Верна здійснила навколосвітню подорож за 72 дні з маленькою валізою.

Атлас пригод

Рейчел Вільямс 

 

«Атлас пригод» – світовий бестселер, який завоював прихильність мільйонів читачів.

Книга-гід наочно доводить, що головне у подорожах – емоції, які викликають пам’ятки,  дивовижні місця чи місцеві смаколики.

Малюки довідаються, що таке фрістайл, з’ясують, яка набережна є найдовшою у світі, познайомляться з тваринами Амазонії, побувають на святі ліхтарів у Гонконзі та поглянуть на Лондон з висоти пташиного польоту.

А ще прогуляються старовинними  вуличками Києва і дізнаються багато невідомого про нашу столицю.

 

Світ навколо нас.

 Дива природи

Цікавих фактів про найбільші дива природи не буває забагато. Навіть якщо здається, що ви знаєте про них майже все.  

У фотоенциклопедії зібрані дива з усього світу: водоспад Вікторія у Африці, Великий Каньйон у США, льодовик Роса у Антарктиді.

Яскраві професійні фотографії, влучні ілюстрації та небанальні факти переконають малих дослідників, що на суші і у морі на них чекає безліч фотогенічних див.

 

Авторка: Надія Сас