Мокрі носики і верткі хвостики: жменька книжок про песиків для діток 3-7 років

Кращих друзів для дітлахів, ніж чотирилапі, годі й шукати! Та собаки вміють не тільки весело стрибати й гавкати, подавати лапку. Песики можуть бути ще й цікавими героями книг і розповідати неймовірні історії. Адже незалежно від своєї породи (чи її відсутності) кожен собака має добре серце і віддано любить свого господаря. Ці тваринки вчать діток справжньої дружби й вірності. Про них – наша свіжа добірка.

Аня Хромова

«У саду сидів мудрець»

У хлопчика Давида є справжній друг – песик Бублик, якого кличуть Бейгл. Сім’я Давидка мешкає в Умані – українському місті, яке у XVIII ст. мало дуже велику єврейську громаду. А Бублик їхньою мовою якраз звучить як Бейгл. До Умані саме приїхав славетний мудрець рабі Нахман, і Давид дуже сильно хотів його побачити та з ним поговорити. Бейгл не розгубився і допоміг своєму малому господареві, як умів – забрів до саду рабі Нахмана, тож Давидку не залишалося нічого іншого, ніж піти слідом за своїм чотирилапим другом.

Так хлопчина зустрівся з мудрецем, і зустріч ця подарувала їм обом багато світлих емоцій. Ця книжка не тільки розповість про цікаву пригоду нерозлучних друзів – хлопчика та собаки, але й познайомить допитливих дітлахів із давньою єврейською культурою.

 

Грася Олійко

«Історія, яку розповіла Жука»

Двоє ще зовсім малих бездомних песиків Жука та Сіріус опинилися на вулиці просто посеред лютої зими. Їм навіть довелося самим бродити в холодному лісі, де темно й страшно, шукаючи собі хоч трохи їжі. Попри те, що Жука та Сіріус були покинутими людьми, вони не зневірилися й не розчарувалися у цих двоногих істотах.

І вже незабаром песикам песиків врятувала нова сім’я. Пощастило також і сім’ї, адже песенята віддячили за людську опіку та любов своїм веселим щенячим гавкотінням, а діти отримали справжніх друзів, разом з якими можна не тільки добре гратися, але й навчатися бути по-справжньому відповідальними за своїх домашніх улюбленців.

А ще ілюстраціїї в цій книжці дуже незвичні  – схожі на аплікації і можуть джерелом натхнення для поробок.

Метью Морґан

 «Як добре, що є Боб»

Так сталося, що хлопчик Макс має багато різних страхів. Але він ще не знає, що боятися – це нормально, і притаманно навіть дорослим, тому впоратися зі своїми страхами Максові важко, він увесь час хвилюється, нервує та починає замикатися в собі.

На щастя, в хлопця з’являється приятель, який поступово допомагає йому здолати тривожні відчуття, і це – собака Боб, що його Максові подарували батьки.

Боб, на відміну від хлопчика, не боїться ні монстрів, ні павуків, ні іншопланетян, ні, тим паче, власної тіні. Він безтурботне цуценя, яке своєю дружбою «лікує» малого господаря від надмірних повсюдних страхів. Терапевтична книжка Метью Морґана допоможе дітям легше подолати різні занепокоєння, а їхнім батькам дасть нагоду ненав’язливо поговорити з малечею про серйозні речі.

Белла Свіфт

«Мопс, який хотів стати єдинорогом»

Собачка Пеґґі – маленька бешкетниця, одна із п’яти мопсів-цуценят, які вже достатньо підросли для того, аби відправитися у нову сім’ю до «справжнього» господаря. Звідки ж їй було знати, що не всі люди вважають щенячі пустощі маленьких мопсів милими? На жаль, пара погризених туфлів та подерті подушки в домі змусили нову хазяйку Пеґґі швидко попрощатися з нею.

Мопсик потрапила до собачого притулку, а звідти – в іншу сім’ю, прихильність і любов якої ще потрібно завоювати. От якби Пеґґі могла стати казковим єдинорогом, то її різдвяні бажання точно здійснилися б, і вона вже ніколи не повернулася би до притулку! Ця книжка авторки Белли Свіфт – перша із цілої серії про пригоди мопсика Пеґґі. Малюки будуть в захваті від смішної собачки, на долю якої випали справжні випробування.

Наталія Стукман

«Малюк Коргі»

 «Малюк Коргі вчиться рахувати»

Руденькі пухнастики породи коргі – улюбленці самої британської королеви! Також вони просто не можуть не сподобатися і нашим маленьким читачам. Книжечки-білінгви (українською та англійською мовами) про веселого Коргі допоможуть дітлахам розвиватися і вивчати світ, як пізнає його і це миле цуценя. У першій книжечці Коргі переживає цікаві пригоди, встряє у різні халепи, знайомиться з кошеням Хвостиком і розповідає про свої мрії вирости схожим на татуся.

А в другій Корґі вчиться лічити, і нові знання так захоплюють його, що собаченя прагне не мало, не багато – порахувати всі зорі на небі! Але поки що йому доведеться полічити речі в своїй кімнаті, щоб  потренуватися. Книжечки мають формат коротких історій, прочитавши які малята точно подружаться із рудим бешкетником.

 

Таіс Золотковська

«Мені не потрібен собака»,

Хлопчик Максим, який може хоч шість годин поспіль грати ігри на планшеті, переїжджає із батьками жити з міста до села.

В селі він жити зовсім не хоче, тож постійно сперечається зі своїми татом та мамою і стверджує, що йому не подобається тут буквально все. Навіть кудлата собачка Роза, яку залишили попередні власники будинку, не викликає в хлопчини інтересу. Вона ж бо не віртуальна, як його ігри, а цілком реальна! А Максим думає, що природа зовсім не цікава і ще не знає, як же сильно він помиляється.

Змінити свої переконання і полюбити природу вже зовсім скоро йому допоможе саме Роза – тваринка, яка з непотрібної собаки перетворилася для нього на справжнього друга.

Оксана Кротюк

«Песик Чапа»

Невелика збірка добрих і повчальних історій, що допоможуть малюкам вмить розвіяти нудьгу та подбають про їхню гарну поведінку. Адже песик Чапа має багато друзів-звірят, які і є героями цих оповідань. Загалом їх у книжечці п’ятнадцять, і кожне не лише цікаве, а й корисне. Оповідання навчать маленьких читачів турбуватися про своїх домашніх чотирилапих улюбленців і доглядати їх, допомагати батькам у буденних справах та підтримувати порядок вдома, розкажуть про велику користь від читання, надихнуть мріяти, цінувати справжню дружбу і багато-багато іншого. А милі ілюстрації не дадуть випустити з рук цю книжечку, навіть якщо дітлахи вже її прочитали! Батьки, не відмовляйте собі в задоволенні і досхочу порозглядайте її теж 😉

Той ще песик

Даніель Пеннак

У собак – все як у людей: дуже важливо знайти свою другу половину в особі мудрого та веселого хазяїна. Веселому Песику (це його справжня кличка) трохи не пощастило з зовнішністю, але він не складає лапи, вибирається зі звалища, де його покинули та зневажливо називають Шавкою, та йде шукати свою маленьку власницю. Про неї він знає одне: вона пахне стиглими яблуками.

Але й після знайомства з дівчинкою, на песика чекають нові випробування. Дівчинка іноді ставиться до нього як до іграшки. І ця тема відповідальності за тварину – дуже важлива. Не можна взяти собаку й віддати, коли вона набридла або згризла щось коштовне.

Автор книжки «Той ще песик» –  Даніель Пеннак – письменник, який починав як вчитель французької мови. В дитинстві він любив читати, а першими слухачами були його собаки. А ще він написав роман, де розповідь веде собака головного героя, тож добре розуміється на вогких носиках та вертких хвостиках.

Авторка: Ірина Стахурська