Про плани президентства і сімейну психотерапію: Найцікавіше з нової книги Мішель Обами

13 листопада — офіційна дата виходу нової книги дружини 44-ого президента США Мішель Обами. Книга «Becoming» (букв. «Становлення») є автобіографічною і розповідає про життя Мішель від народження і до наших днів. Дуже щира історія, в якій є все: надія, смуток і прості життєві радощі. Ми вирішили перекласти деякі цікаві моменти з книги, з якими і пропонуємо вам наразі ознайомитися.

Про своє виховання

Мішель вдячна своїй матері за те, що та виховала її сильною особистістю. «Мене виховували впевненою в собі, не зважаючою на перешкоди; я вірила, що можу прагнути будь-чого і досягти всього, чого захочу. І я й хотіла все. Хотіла бути освіченою, незалежною ні від кого кар’єристкою, такою собі подобою Мері Тайлер Мур; і одночасно мені до вподоби була врівноважена, самовіддана, така проста й нормальна роль жінки й матері. Я хотіла мати кар’єру й сімейне життя, за умови, що жоден з цих аспектів ніколи не витіснить інший на задній план. Я прагнула бути схожою на свою матір і водночас — зовсім не такою, як вона. Це була дивна і суперечлива тема для роздумів. Чи зможу я мати все? Чи хотітиму я все? Я й гадки тоді не мала».

Про закоханість в Барака Обаму

Мішель Лавон Робінсон (а саме таке дівоче ім’я у колишньої Першої Леді) зізналася, що не розуміла спочатку, чому Барак був в часи початку їхнього знайомства досить популярним. За її словами, він їй здавався «дещо ексцентричним», однак познайомившись із ним ближче, вона не змогла встояти перед «людиною, в якій дивно поєднувалося все-що-тільки-може-бути». 

Якось під час вечері пара посварилася через те, що Барак наполягав на безглуздості шлюбу. Одразу після жорсткого відстоювання своїх аргументів проти весілля, він раптом вручив Мішель каблучку з діамантом і освідчився їй. «Вмить моя злість безслідно зникла і перетворилася на приємний шок», — згадує Мішель. 

Життя — не казка

Хоча багато хто й називає Барака і Мішель ідеальною парою, їхнє сімейне життя насправді є досить складним. «Нелегко бути дружиною людини, кар’єра якої поглинає все інше в її житті, а політика є саме такою», — зізнається Мішель. — «Я почувалася вразливою, коли він перебував у роз’їздах». 

Мішель зізнається, що в певний момент парі потрібно було звернутися до сімейного психолога, щоб працювати над своїми стосунками, а не покладатися на те, що вони завжди зможуть природньо знаходити спільну мову. Обамам також довелося пережити викидень — дві доньки, яких пара має наразі, народилися за допомогою штучного запліднення.

«Мені довелося зізнатися Бараку в своїй уразливості і навчитися інакше сприймати кохання. Це була важлива частина мого становлення — зрозуміти, як нам із ним стати одним цілим», — зазначила Мішель в інтерв’ю Опрі Вінфрі в рамках презентації виходу книги. 

Про президентство Барака

Мішель зізнається, що мала певні сумніви щодо прагнень чоловіка стати президентом США, усвідомлюючи, скільки стресу це може завдати їхній сім’ї: «Врешті я погодилася, бо була впевнена, що Барак буде хорошим президентом… Я погодилася, бо я любила його і вірила в його можливості». Бути Першою Леді також далося нелегко: «Я відпочатку сприймалася інакше. Якщо моїм білошкірим попередницям відразу приписували дух граціозності, то мені на це марно було сподіватися». Величезну підтримку в ті часи Мішель надавала колишня Перша Леді Лора Буш.

Про зустріч із Королевою Великої Британії

Мішель згадує про зустріч з Єлизаветою ІІ, під час якої вони з Королевою обмінялися скаргами на… своє незручне взуття. Мішель тоді дозволила собі доторкнутися до плеча Королева, не усвідомлюючи, що це вважається грубо недопустимим. На іншій зустрічі Королева сама покликала Мішель сісти поруч з нею на задньому сидінні свого Range Rover, зазначивши: «Тобі розповіли про якісь правила, де ти маєш сидіти? Це безглуздя. Сідай, де хочеш».

Про підтримку, яку вона надає Бараку

У 2012 році в найважчий період президентства Барака Мішель завжди намагалася бути поруч: «Мій чоловік потребував мене. Вперше за 8 років на посаді він просив мене побути з ним у розпал робочого дня, і ми відкладали всі справи, просто щоб побути на хвилину разом у комфорті».

Про президентство Трампа

«Я ніколи не зрозумію, що спонукало багатьох жінок відмовитися голосувати за надзвичайно професійну кандидатку і натомість обрати президентом жінконенависника», — відверто зазначає Мішель.

Про можливість власного президентства

Наприкінці книги Мішель підсумовує: «Оскільки багато хто запитує, скажу прямо: в мене немає наміру взагалі коли-небудь балотуватися в президенти. Ніколи не була прихильницею політики, і мій досвід за останні десять років не змінив моїх намірів».

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

2 289 thoughts on “Про плани президентства і сімейну психотерапію: Найцікавіше з нової книги Мішель Обами

    Залишити відповідь