Ми вас почули: як говорити про політику та не сваритися

Символічно, що книжка американок Сари Стюарт Голланд і Бет Сільверс вийшла в Україні після закінчення епохи Дональда Трампа, який любив підвищити градус політики так, щоб аж булькало. Авторки фокусуються на неочікуваному вимірі політики – навчитися слухати та розуміти потреби свого співрозмовника.

Спочатку подкаст, а потім - книга

Сара Стюарт Голланд і Бет Сільверс почали спілкуватися в університеті, а зараз мають власний подкаст, де обговорюють важливі політичні проблеми. І здавалося б, що тут такого, однак, Сара – республіканка, а Бет – демократка.

Історія виникнення і завдання їхнього подкасту – це показати свій аудиторії, що попри розбіжності в політичних поглядах, варто залишатися людиною, яка поважає позицію іншого, навіть якщо з нею не погоджується. «Вважаю, що ви помиляєтесь» – це розмови про наші проблеми, однак поза політикою, а набагато глибше. Це спроба знайти спільну точку зору і зрозуміти: у політиці ми часто забуваємо про власні цінності.

Так, демократка підтримує  медичну реформу Обами з національним страхуванням, а республіканка сумнівається у її доцільності, але обидві авторки хочуть якісної медицини для своїх родин.

Хоча сьогодні політичні дебати виглядають як змагання на найкращу творчу метафору, я погоджуюся з авторками книги, що політика у сучасному суспільстві нікуди не дінеться. Нам є про що поговорити. Просто нам потрібно знайти інший підхід. І на сторінках книги Сара та Бет пропонують свою модель як говорити про політику у повсякденному житті та перш за все – у соцмережах.

Зрозуміти себе і визначити кордони

Сара Стюарт Голланд та Бет Сільверс міркують перш за все про те, чому за стремлінням належати до політичної сили, ми забуваємося про власні цінності і життєвий досвід. Імпульс бути частиною чогось часто забирає у нас відчуття власної точки зору. Аби правильно говорити про суспільні проблеми, потрібно почати із самоусвідомлення і визначення кордонів в політичних дебатах .

Почніть із себе – така порада Сари Стюарт Голланд і Бет Сільверс, а тоді починайте розмову про політику з іншими. Авторки переконані, що будь яка проблема, в тому числі політична, починається з нас. Розмови допомагають на краще зрозуміти суть проблем. А глибокі розмови розвивають наші власні цінності. Віра і наш життєвий досвід мають впливати на наші думки більше, ніж партійні лозунги.

Авторки переконані: ми маємо розкрити очі і побачити у своєму співбесіднику людину з власними цінностями, а не сліпо йти за колективним мисленням, властивим партійній більшості. Політика впливає на наше повсякдення, простір, нашу свободу. Про неї неможливо говорити. Але те, що є сьогодні – це не розмова. Це битва.

До політики необхідно ставитися як до діалогу, а не битви. Лише коли ми навчимося говорити, ми будемо приймати рішення  і знаходити консенсус для людей, а не партій. Оцініть свій власний життєвий досвід, пам’ятайте про власний досвід свого співрозмовника, будьте готові задавати більше запитань, а не робити швидких і упереджених спостережень.

Поставити політику на своє місце

Аби краще зрозуміти себе, авторки пропонують також осмислити де межа між вами і вашими партійними симпатіями. Але не менш важливо і подумати про те, де інтереси партії і її бажання виграти нехтує суспільним інтересом, який вона, здавалося, представляє. На сторінках книги  авторки обговорюють приклади політичних проблем, коли ціль – справжнє вирішення проблеми і покращення життя громадян – втрачається заради політичних баталій.

Такий стан речей призвів до того, що в сучасному світі довіра до суспільних інститутів опустилась до максимально низького рівня. Однак Сара Стюарт Голланд і Бет Сільверс намагаються показати, що політика – це не лише дебати на головних телеканалах. Це не лише токсичне середовище. Політика – це спосіб співіснування і вміння вести діалог.  Одна з цікавих порад, яку можна взяти на озброєння – почати обговорювати складну проблему зі слів: я бачу цю історію так…

Які пропозиції? Головні правила, що допоможуть слухати

Аби вміти відстояти свою позицію і почути іншого, Сара і Бет, пропонують 10 правил, які прокачають навички і готовність кожного слухати та знаходити компроміси. Аналізуючи різні політичні і соціальні проблеми, авторки доводять, що категоричність «або-або» є неправильною, хоча більшість цього не хоче розуміти. Зважайте на  власний життєвий досвід, а ще – бутьте милосердними і пам’ятайте, що у когось теж є свій життєвий досвід.

Аби стати кращим співрозмовником, розділ за розділом, Сара і Бет пояснюють як повернутися до власної людяності і навчитися слухати опонентів, відрізняти інтереси партії від людських потреб та об’єднатися заради кращого майбутнього.

Адже попри всі розходження в думках і протилежні сторони, кожна людина хоче абсолютно того самого – зробити свою країну кращою. Просто часто наші партійні і світоглядні позиції заважають нам зрозуміти цю просту істину і перетворюють політику у поле бою, а не конструктивну розмову.

А ось ще книжки про комунікацію

file_1141

Присутність
Емі Кадді

 

img_35568

Конфлікт менеджмент. Довідник для керівників та консультантів
Фрідріх Глазл

img_19756

Як взаємодіяти з проблемними людьми
Рой Ліллей

Авторка: Надя Скокова