Топ 25 книг з менеджменту у 2018 році

Володіння мистецтвом управління бізнесом робить його успішним і рентабельним, формує правильні позиції в ланцюжку «керівник – підлеглий», розставляє пріоритети в застосуванні ефективних управлінських методик. Створити бізнес – не найскладніше завдання. Важливо зрозуміти правила і закони, за якими відбувається його функціонування, передбачити труднощі на етапах розвитку компанії і своєчасно їх скорегувати.

У процесі ведення бізнесу керівник застосовує різні методики, комп’ютерні програми, професійні знання і навички – базові основи, які допомагають йому досягти ефективного управління. З ростом компанії повинен рости і керівник, вдосконалюючись в різних сферах управлінського мистецтва.

Де черпати знання? Ми підготували добірку з 25 видань – найкращі книги з менеджменту в допомогу керівникам всіх рангів і на будь-якому етапі бізнесу. Кращі автори, передові методики, ефективні кейси! Вивчайте і застосовуйте.


Алекс Крол «Теорія каст і ролей»
(Book Chef, 2018, пер. Євген Плясецький)


теорія кастЯкщо ви хочете рости, розвиватися, шукати сенс життя, бажаєте якось реалізувати себе, проте поки тільки виношуєте ідеї, не знаючи як їх реалізувати, для вас ця менеджмент література буде знахідкою. Відомий візіонер Алекс Крол розповідає, як зрозуміти, ким ви є і заради чого прийшли в цей світ, чого можна прагнути і що ви, в принципі, зможете досягти, якщо працювати над собою, кожен день навчаючись і вдосконалюючись. Своєрідна книга-медитація розширить ваш кругозір і сприятиме набуттю досвіду для подальшого зростання і самореалізації, постановки і досягнення проміжних результатів, ключових цілей.


Крістін Гесслер «Маніфест двадцятирічних. Маніфест тих, хто прожили чверть життя. Двадцятилітні про те, хто вони, чого хочуть і як це отримати»
(ВСЛ, 2018, пер. Анастасія Любас)


маніфест двадцятирічних

Коли тобі двадцять з чимось, можеш одночасно відчувати захоплення цим періодом і намагатися зрозуміти, що ж робити зі своїм життям. Трепет від особистої незалежності і відкриття нових можливостей приглушаються переживаннями, розчаруваннями чи втратою ілюзій. Як і тисячі інших молодих хлопців або дівчат, ти, можливо, пережив те, що лайф-коуч Крістін Гесслер називає «похміллям очікувань». Цей маніфест про надзвичайно важливі питання і життєві вибори цих турбулентних і захоплюючих років.

Все двадцятирічні можуть переживати схожі проблеми, але дуже мало книг дають практичні уроки або поради, як їх подолати. На цих сторінках ті, хто прожили чверть століття, розповідають історії про власний успіх і поразки, діляться мріями і розчаруваннями, які, можливо, стануть для тебе натхненням і допоможуть змінити життя на краще.


Джек Кенфілд, Марк Віктор Хансен, Лес Г’юїтт «Цельная жизнь. Главные навыки для достижения ваших целей»
(Эксмо, 2018, пер. Н. Колесніченко)


цельная жизнь

А ви знаєте, що причиною всіх наших бід є розфокусованість? Так-так, це проблема багатьох. Ми часто відкладаємо справи на потім, відтягуємо важливі справи і врешті відмовляємося від мети. Автори цієї книги про менеджмент пропонують 10 найкращих стратегій, використовуючи які можна позбутися поганої звички під назвою “потім”, навчитися акцентувати увагу на головному.

Ця книга – друге видання російською мовою, більш розширене і максимально наближене до оригіналу. Матеріал містить цікаві техніки і мотивуючі історії, що не увійшли до попереднього видання.


Володимир Савчук, Дмитро Ковальов «Как разработать стратегический план»
(Баланс Бизнес Букс, 2018)


как разработать стратегический планВідмінний посібник, який допоможе скласти стратегію компанії. Книга надає послідовну технологію, що добре проявила себе на практиці. Містить опис основних ідей стратегічного управління, але робить акцент на практичних інструментах їх реалізації. Вивчивши матеріал, читачеві стає гранично зрозуміло, що необхідно зробити для того, щоб власні плани і стратегії перевести в русло «дорожньої карти». Окремо автором запропоновано рекомендації щодо менеджменту процесу управління реалізацією стратегії на підприємстві.


Гліб Архангельський, Сергій Бехтєрєв «Майнд-менеджмент. Hешение бизнес-задач с помощью интеллект-карт»
(Альпина Паблишер, 2016)


майнд-менеджментАвтори пропонують оригінальну методику вирішення управлінських завдань – за допомогою ментальних карт, а також через програму Mind Manager. Представлені історичні аспекти інтелектуальних карт, мануал їх створення, а також способи графічного представлення в електронному та паперовому вигляді. Безліч прикладів з життя, які наводять Архангельський і Бехтєрєв, тільки підтверджують ефективність методу подачі інформації, побудованого на основних принципах функціонування людського мозку. Прочитавши книгу, ви навчитеся представляти навіть найскладнішу інформацію в доступному, зрозумілому вигляді. Таким чином, ви значно скоротите час на вирішення менеджмент-задач, полегшите свою працю, перетворивши її в приємне проведення часу.


Ден Аріелі «Передбачувана ірраціональність»
(ВСЛ, 2018, пер. Дзвінка Завалій)


передбачувана ірраціональність

Всі ми вважаємо, що повністю керуємо своїм життям, думаємо, що кожен наш вибір – обґрунтований і зважений. Чи так це? Чи замислювалися ви над тим, як приймаєте рішення? Чи намагалися відстежити, що в цей час відбувається у вашій голові? Аналізуєте всі «за» і «проти», щоб бути впевненими в правильності свого рішення?

У книзі «Передбачувана ірраціональність» поведінковий економіст Аріелі спростовує наше уявлення про те, що ми поводимо себе виключно раціонально. Професор досліджує щоденні ситуації і показує, як очікування, емоції, соціальні норми та інші невидимі і, здавалося б, нелогічні сили впливають на нашу з вами здатність тверезо мислити. Він запитує: «Цікаво, а така поведінка — виняток чи правило?» — висуваючи свої припущення і придумуючи цікаві експерименти. Власне, результати його експериментів втілила в собі ця книга про менеджмент. А також – висновки, які можна застосувати в професійному та особистому житті.


Брюс Теркел «Усе про них. Розвивайте свій бізнес, фокусуючись на інших»
(Моноліт-Bizz, 2018)


усе про них

Чому в успішних трейдерів справи завжди йдуть тільки вгору? Та тому, що вони орієнтовані, перш за все, на клієнта! Відклавши власні амбіції в сторону. Їхня мантра – «усе про них».

Книга відомого практика та управлінця демонструє, як працює дана методика впливу і як нею правильно користуватися. Будучи свого часу важливим радником таких великих компаній, як American Express і Bacardi, Брюс Теркел розкриває досвід своєї роботи, а також фундаментальні основи філософії управлінського підходу, викладаючи власну історію подорожі на шляху до її відкриття.


Дмитро Портнягін «Трансформатор. Як створити власний бізнес і почати заробляти»
(Book Chef, 2018)


трансформаторВін – звичайний хлопець з провінційного містечка, який пережив гіркоту втрат близьких, складності нерозуміння з боку безцільних людей, таки зміг вибратися з трясовини, побороти самого себе і оточення, ставши відомим і багатим. Доля автора – яскравий приклад того, «як треба»! З книги з менеджменту ви дізнаєтеся про найтонші грані людської душі Дмитра, його недоліки і козирі, а також отримаєте потужний заряд мотиваційної енергії для звершення своїх планів. Автор пропонує 40 простих і ефективних правил досягнення успіху в бізнесі – результат багаторічного власного досвіду. Вчитися на помилках завжди добре, а на чужих — ще й безболісно! Саме це можна зробити, читаючи подібні менеджмент книги.


Деніел Сміт «Думати, як Стів Джобс»
(КМ-Букс, 2018, пер. О.Чупа)


думати як стыв джобс

Титан технологічних інновацій, Стів Джобс думав інакше, ніж всі інші. Він мав ртутну здатність знати, що хотіли люди, перш ніж самі вони це розуміли, і навіть більше – він вмів продавати цю ідею. Його вплив в Кремнієвій долині змінив спосіб інноваційного мислення про технології. Але як йому це вдавалося? Якими були його методи?

«Думати, як Стів Джобс» розкриває філософію і ретельно відпрацьовані навички, які Джобс використовував у своїй подорожі до вершини і в консолідації унікального місця Apple в суспільній свідомості. З його думками про інновації, порадами: як знайти натхнення або представити ідею, рекламу і багато іншого. Унікальна книга пропонує повністю зануритися в розум майстра, видатного менеджера, людину, яка зуміла змінити світ на краще.


Альона Попова «Як приборкати час? 32 ідеї тайм-менеджменту для дітей»
(4Mamas, Основи, 2018)


як приборкати час

Тайм-менеджмент – обов’язкова сфера, якою повинен вміло оперувати кожен управлінець. Питання в такому: коли варто братися за навчання ефективному розпорядженню часом? Як краще: вчити дитину цього вже перед початком школи або ж ще раніше? Що і як необхідно вкласти в її голову і як це зробити, якщо ви і самі не дуже раціонально використовуєте свій час?

Альона Попова дає відповіді на всі питання. Крім того, пропонує 32 ефективні інструменти для швидкого навчання тайм-менеджменту дітей від 1.5 до 6 років. Дуже хороший матеріал з топ книг з менеджменту, цінний і для дітей, і не менше – для їхніх батьків.


Кеннет Бланшар «Одноминутный Менеджер и обезьяны»
(Попурри, 2016, пер. П.Самсонов)


одноминутный менеджер и обезьяныЗахоплююча розповідь про одного метушливого управлінця, який, не дивлячись на всі спроби і намагання, так і не впорався з тим обсягом робіт, які йому було необхідно зробити. Тим не менш, коли він навчився керувати мавпами, то зрозумів: його помилкою було – не давати підлеглим годувати своїх мавп. Розуміючи це, він докорінно змінив свої управлінські підходи, і незабаром справи пішли вгору.

Ця книга стане відмінним стартом в налагодженні добрих стосунків вас з вашим керівництвом, після прочитання ви будете знати, як зробити, щоб відповідати вимогам організації в цілому. Ефективний матеріал на допомогу всім, хто на собі тягне тягар відповідальності за виконання завдань іншими людьми.


Далай-лама XIV «Шлях лідера. Бізнес, буддизм і щастя у взаємопов’язаному світі»
(ВСЛ, 2018, пер. Алла Ващук)


Шлях лідераСучасна економіка, поряд з примноженням капіталу, вимагає від лідера вміння приймати найважливіші рішення, доленосні для нього самого, його підлеглих і бізнесу в цілому. Паралельно є гостра необхідність прищеплення правильних цінностей, що дозволяють змінити світ на краще. Якраз про це книга. Видатний духовний лідер послідовників тибетського буддизму пропонує власні методи ефективного менеджменту на всіх рівнях компанії і не тільки. Далай-лама стверджує, що для того, щоб подолати світові проблеми, необхідний лідер, який оцінює ситуацію коректно і який розуміє взаємозв’язок між діями компанії та їх вплив на світ.


Ед Кетмелл «Корпорація творців. Як подолати приховані загрози, що вбивають справжнє натхнення»
(КМ-Букс, 2018, пер. Надія Чушак)


корпорація творцівВсі ми, безумовно, знайомі з Pixar – компанією, яка вже впродовж багатьох років є найкращою в царинах анімації. Кожен раз виробляючи дуже круті мультиплікаційні стрічки. Нинішній президент, він же один із власників компанії, відкриває внутрішню кухню, а також те, як студії вдається знімати всесвітньо відомі мультики. Продукт, який завоював серця мільйонів дітей і дорослих. До того ж, з книги про менеджмент ви дізнаєтеся, якими були відносини між Кетнеллом і гуру технологій Стівом Джобсом. В роботі глибоко досліджена база успішності: філософські ідеї, управлінські питання на практичному рівні, представлена оригінальна комунікаційна структура компанії, в якій кожен може викласти свою думку і бути почутим колегами.


Володимир Кличко «Управління викликами. Як застосувати спортивну стратегію у житті та бізнесі»
(Наш формат, 2018)


управління викликами

Якою би справою нам не доводилося займатися: власним бізнесом, побудовою кар’єри або ж спортом, ми щодня стикаємося зі складними ситуаціями і випробуваннями. Цих викликів неможливо уникнути, проте можна навчитися управляти ними.

Володимир Кличко більше 25 років присвятив боксу і досяг надзвичайних висот, ставши чемпіоном світу і олімпійським чемпіоном. У той же час він займався і кар’єрою поза великим спортом. Володимир став засновником промоутерської компанії K2 Promotions, благодійної організації Klitschko Foundation, компанії Klitschko Management Group. У 2016 році розробив авторський курс з менеджменту, який викладає в Університеті Санкт-Галлен в Швейцарії. У цій книзі Володимир Кличко пропонує власну стратегію управління викликами, яку він напрацював протягом спортивної кар’єри і успішно застосовує в житті і бізнесі.


Саймон Сінек «Лидер и его команда. Книга о том, как вдохновлять сердца»
(Эксмо, 2018, пер. К.Шашкова)


лидер и его командаЦікаво виходить: в світі мільйони компаній, бізнесів, але лише деякі користуються довірою у споживачів. Чому так відбувається? Чому одні фірми випромінюють безпеку, гарантію, а інші не мають високої підтримки? На запитання відповідає автор, відомий бізнес-коуч, оратор, Саймон Сінек. З книги про менеджмент ви дізнаєтеся, як налагодити атмосферу в колективі так, щоб всі його елементи були задоволені своєю роботою, віддавалися єдиній справі цілком і повністю. Як стверджує Сінек, тільки здорова атмосфера і правильно вихована команда можуть привести розпочату справу до логічного завершення – до популярності бренду, високого попиту на товар, а отже і до примноження капіталу.


Софія Аморузо «#Girlboss. Как я создала миллионный бизнес, не имея денег, офиса и высшего образования»
(Эксмо, 2018, пер. А.Гардт)


girlboss

Ще одна історія успіху. На цей раз – молодої дівчини, яка всього за 9 років з безробітної перетворилася на власницю бізнесу вартістю понад 100 мільйонів доларів! Ви дізнаєтеся, як Софії Аморузо вдалося зробити свій ритейл таким популярним, що було зроблено для такого інтенсивного зростання. І це при тому, що у автора книги, бізнесмена, не було навіть відповідної освіти! Що вже й говорити про можливість зайняти капітал у друзів або взяти кредит в банку.

Ця книга – суцільний лайфхак на основі особистого досвіду. Мануал з досягнення успіху в ситуації, коли ринок і бізнес в цілому для тебе здається темним лісом. #Girlboss – джерело мотивації для жінок, бажаючих переформатувати власне життя, домогтися небувалих успіхів у бізнесі та особистому житті.


Джеффрі Вест «Масштаб. Универсальные законы роста, инноваций, устойчивости и темпов жизни организмов, городов, экономических систем и компаний»
(Азбука, 2018, пер. Дмитро Прокоф’єв)


масштаб

Весь світ – неосяжна розумом система законів, які керують усім його життям. Від дрібного придорожнього живого паростка до колосальних екосистем. Ця книга – про ці закони, правила масштабування від одного з найавторитетніших вчених сучасності, чия діяльність перевернула стале уявлення про науку.

Автор говорить про речі глобально, ставлячи одвічні питання: урбанізація світу, зростання населення Землі, не менше уваги приділяє таким речам як захворювання на рак, смерть і її причини. Але, найголовніше, все це він тісно переплітає з компаніями, бізнесом, кажучи про схожість принципів їх дії з нашим тілом. Сама організація, структура, динаміка з вражаючою систематичністю проявляють подібні риси. Дивовижна книга з практичним змістом, дозволяє глибоко розібратися в процесах менеджменту і, заодно, краще вивчити себе.


Леррі Вайдел «Серійний переможець»
(#книголав, 2018, пер. Наталья Палий)


серійний переможецьГенерація свіжих ідей – складний процес, який дається не кожному. Тим не менш, навик цей набутий. То як же залучати успіх, досягати задуманих цілей? Отримайте відповіді від відомого фінансиста. Автор на прикладах великих спортсменів, мільйонерів, управлінців бізнесу показує, як бути, якщо ти тільки на шляху до набуття багатства і популярності. У книзі представлено цикл з 5 кроків, до яких вдаються серійні переможці, щоб отримати бажане: прийняття рішення, перевиконання, коригування, доведення справи до кінця, постійне вдосконалення. Звичайні прийоми, які, насправді, працюють. Але лише тоді, коли підходити до всього з граничною відповідальністю, рішучістю і наполегливістю. Досягайте серійності в своєму бізнесі і менеджменті, використовуючи матеріали цієї менеджмент книги.


Джим Коллінз «Від хорошого до величного»
(Наш формат, 2017, пер. Оксана Савчин)


від хорошого до величного

Якщо ви відчуваєте, що до певного моменту піднімалися вгору, а вже кілька років пробуксовуєте на місці, то ця книга — червоний прапорець, який покаже, що ви робите не так і куди слід почати рухатися, щоб пробитися до вищої ліги бізнесу. Джим Коллінз пояснює, як вивести компанію, громадські та державні організації та установи з просто хорошого на найвищий рівень. Автор аналізує діяльність і структуру компаній, яким вдалося здійснити прорив; відібрав фірми, які, незважаючи на всі кризи, п’ятнадцять років поспіль показували найкращі результати в своїй області. У їхньому числі – Gillette, Kimberly-Clark, Philip Morris та інші.

Перед вами настільна книга провідних топ-менеджерів світу з продажами у більше 3 мільйонів примірників!


Іцхак Кальдерон Адізес «Управління змінами»
(Book Chef, 2018, пер. Тетяна Семигіна)


управління змінами

Книгу можна рекомендувати всім, хто ще не мав можливості познайомитися з творчістю Іцхака Адзізеса як бізнес-консультанта і ідеолога своєї теорії фірм і управління їх життєдіяльністю, а відповідно, і зі змінами в них.

Сучасний менеджмент перебуває в стані змін, оскільки старі методики вже не діють, а керівники не знають, які кращі нові тренди в менеджменті потрібно застосовувати, здійснюючи переформатування в своїй компанії. Сучасний світ так швидко біжить вперед, що не зрозуміло як з цим впоратися. Книга Адізеса дає можливість методологічно і методично розібрати, в чому суть управління змінами, а практичні коментарі (User Guides) для управлінців і працівників допоможуть з практичного боку зрозуміти імплементацію цих правил поведінки в ситуаціях змін.


Видавництво КМ-БУКС «Про лідерство»
(2018)


про лидерствоУспішний менеджер ніколи не зупиняється на досягнутому! Він неодмінно захоче більшого. Якщо ви належите до числа таких управлінців, читайте цю книгу. Матеріал дозволяє розвинути в собі лідерські задатки на прикладі найкращих статей, коли-небудь надрукованих в бізнес-журналі Harvard Business Review. Наведені пояснення та поради універсальні, а тому можуть бути корисні для застосування в будь-якій сфері бізнесу. Зробіть з себе видатного лідера!


Алекса Клей, Кіра Майа «Економіка бунтівників. Уроки креативності від піратів, гакерів, бандитів та інших неформальних підприємців»
(#книголав, 2018, пер. Наталя Палій)


економіка бунтівників

Якщо ви вважаєте, що всі найкращі креативні ідеї та бізнес-винаходи родом із Кремнієвої долини, то це не так. Не менша їх кількість народжується на вулицях Шеньчженя, в затоплених прибережних містах Таїланду і навіть в тюрмах Сомалі!

З цієї книги з менеджменту ви дізнаєтеся про людей, чия діяльність рухає прогрес усього людства, проте про яких ви знаєте дуже мало. Вони – новатори-заколотники, особини, чия праця прихована за програмним кодом, піратством і бандитськими схемами. На противагу багатьом традиційним бізнесменам, ці діячі мають розвинутий розум, винахідливі, їх місія – реалізувати самі божевільні ідеї. Хочете дізнатися, як вони ведуть свою діяльність? Звідки в їхній голові виникають революції? І як, врешті-решт, ми можемо використовувати їх досвід і знання для розвитку сучасної економіки? Ця книга в допомогу.


Олександр Висоцький «Обязанности руководителя»
(Visotsky Consulting, 2018)


обязанности руководителя

Від того, як управлінець організовує роботу колективу, наскільки грамотно він розставить пріоритети і доручить роботу, від якої залежить майбутній успіх справи. Виконуються плани, збільшуються продажі, кількість клієнтів, зростає прибуток.

Насправді це — дуже непроста робота. Коли менеджер виконує її добре, він отримує повагу, статус, визнання від вищестоячих керівників. Бажаєте долучитися до клубу менеджерів топового рівня? Вивчіть досконально цю брошуру. Матеріали стануть чудовою базою для досягнення майбутніх успіхів в управлінні. З книги з менеджменту ви дізнаєтеся про те, якими цілями повинен керуватися менеджер, дізнаєтеся про фази роботи, обов’язки, навчитеся називати свій продукт, знайдете корисні якості і в цілому, зможете здійснювати тільки успішні дії.


Том Демарко «Deadline. Роман об управлении проектами»
(МИФ, 2010, пер. А.Максимова)


deadline«Deadline. Роман об управлении проектами» – про них самих, про дедлайн і про те, як їх не порушувати за допомогою певних організаційних фішок. Як би там не було, а будь-яка робота вимагає постановки термінів, інакше справа розтягнеться на дуже довгий час. І, можливо, в результаті стане неактуальною. Відхід від термінів практично завжди означає втрати, перш за все, грошові. Як організувати управління так, щоб з дедлайнами ніколи не було проблем, дізнайтеся з цієї книги. Автор розглядає питання прийому на роботу і звільнення персоналу, постановки завдань, а також тайм-менеджменту.

Книга – єдина в топі «найкращі книги з менеджменту», що написана в пригодницькому стилі. Читається легко, написана сміливо. Однак саме це дозволяє краще засвоїти ідеї, які Демарк намагається вкласти в голову читача.


Раян Голідей «Маркетинг майбутнього. Як ґроуз-хакери змінюють правила гри»
(Наш формат, 2018, пер. Олександра Асташова)


маркетинг майбутньогоКнига медіастратегій Раяна Голідея викладає абсолютно нові підходи до маркетингових заходів! Сучасний ринок диктує нові умови, і вже ті інструменти, які працювали раніше, не приносять бажаних результатів. Автор розповідає, як провести ефективну рекламну кампанію, вклавши мінімум коштів. Ґроуз-хакінг – ось вірний шлях до успіху! Стратегія нового маркетингу допоможе вам запустити власний стартап, популяризувати свій продукт і залучити нових клієнтів, не витрачаючи ні копійки на білборди або телевізійну рекламу. Відмінна книга з управління, за якою майбутнє вашої компанії!

Сергій Черевань
Тато в декретній відпустці, майже футбольний хуліган, музикант та засновник веб студії, літературний оглядач та контент-редактор… Різнобічність — то моя фішка. До кожної зі справ підходжу відповідально, тому ніколи не дозволю собі писати неправдиві речі. Читав Гітлера, Пєлєвіна, Гарсію Маркеса. Хочу осягнути всі книги світу. Хоча, це, напевне, перетворило б мене на суперкомп’ютер… Мрійник. Оптиміст-максималіст.

269 thoughts on “Топ 25 книг з менеджменту у 2018 році

    Залишити відповідь