Акціо книжка: магічні історії для осіннього бінґо

В осені особлива магія – кольорова, та й у #YakabooBingoAutumn2018 без чарів та відьомства не обійтись. Тож два десятки романів про магічне вже чекають на своїх читачів.

Від народження Морріган Кроу винна у всіх негараздах, які відбуваються у Невермурі. Дівчинка – не чорний кіт, але якщо вона перейде дорогу, то не пощастить. Всі вірять у те, що Морріган – проклята і помре на свій одинадцятий день народження. Стільки скандалів навколо доньки, що навіть батьки хочуть її позбутись. Однак Морріган володіє незвичайним талантом і може навчатись у чарівній школі – у цьому її переконує дивак Юпітер Норт. А тут починається магія.

Солодка з кислинкою, немов лимонний тарт, історія дорослішання юної богині. Чарівні знімки Гессі роблять людей щасливим, а сама вона тільки вчиться знаходити щастя у щоденній рутині: збирається на бал, свариться з сестрою, мріє про юнака з казковими блакитними очима. Історія рівномірно розгортається у двох вимірах: у світі Гессі та в Академії, де опинився її брат Аїден – там, де молоді боги розкривають свої сили на повну. Клац!

Екскурсію магічним Лондоном від Ніла Ґеймана не бажаєте? Тоді краще озбройтесь гарним настроєм і вирушаймо до «Небудь-де» — край монстрів та вбивць, святих та грішних. Річард Мейг’ю – цілком собі звичайний лондонець, та, допомігши пораненій дівчині, він потрапляє до чарівного підземного королівства і починає смертельно небезпечну місію – врятувати світ і повернутись до Лондона звичного, без монстрів і химер.

Протистояння світлих і темних магів виходить на новий рівень – їх чекає Гра – безкомпромісний і кровопролитний квест. Гра починається зі смерті, тож ніхто ні з ким панькатись не буде. Чаклунка Варта не хоче брати у цьому участі, але, схоже у неї немає вибору. Гра – нічна мандрівка заплутаними вуличками старого Львова, зарослими подвір’ями та сутінковими парками. Що готові віддати заради перемоги? І хто все ж виборе панівне становище для своєї фракції?

Небога ірландського письменника Ґордона Едглея Стефані – 12-річна школярка з великими мріями. Вона особливо не відрізняється від однолітків, поки не отримує у спадок від улюбленого дядька перепустку до чарівного світу, де все дихає магією. Час вже початись шаленим пригодам. От тільки небезпечно там, у магічному світі, та у Стефані швидко знаходиться чудовий веселун-напарник Черептон Крутій.  

Марту називають Відьмою, може, й не дарма. У дівчини – непросте життя і вибуховий характер, а ще їй доводиться жити з мачухою, поки батько заробляє копійку за кордоном. Після школи Марта не бачить майбутнього у рідному містечку, тож вирушає на навчання до столиці. А там все так дорого, тож дівчина починає торгувати на “чорному ринку” цінною сировиною – заклятими кістками драконів, потужним артефактом. Книгу рекомендують школярам для позакласного читання.

Бачили фільм? Тоді вам буде цікаво ще раз помандрувати Нью-Йорком з Ньютом Скамандером та його новим товаришем-маґлом. Не бачили? Так ще цікавіше. Адже головний дослідник магічних істот не тільки покаже магічну Америку, проведе екскурсію валізою, яка більша за торбинку Герміони, а й врятує світ від люті міфічного створіння. І разом з ним ми вперше побачимо сумнозвісного Гріндевальда.

Макс Фрай ще зовсім чужий у магічному світі Єхо, до якого приїхав на заблукалому трамваї. Він ще не розрізняє рівні магії і не бачить різниці між світлою та темною, але це не заважає йому помічником легендарного детектива Джуффіна Халлі – голови Таємного Розшуку та проявляти неабиякі чаклунські здібності. Разом з незворушним Лонлі-Локлі, зухвалим Меліфаро та витонченою леді Меламорі вони розплутують моторошні справи.

Якщо до кінця світу залишається всього тиждень, то варто провести його з користю. От янгол-книголюб (букблогер по-нашому) Азирафаїл та зухвалий демон Кроулі вирішують Апокаліпсис відвернути. Несподівана парочка супергероїв, чи не так? Але гляньте, хто автори. Тут без магії не обійтись, бо ж так не хочеться прощатись зі старим-добрим світом, створеним на початку часів. Тож гумор від Пратчетта та чаклунство Ґеймана дають в сумі захопливе чтиво.

Щоб у Протектораті не було лиха, потрібно задобрити відьму немовлям. Хтозна, що вона робить з малятами, але містечко й на мить не перестає бути депресивним. А от у лісі вирує життя: болотяний монстр віршує, а чаклунка бавить дітей. Тут за поживу нічне світло, а магія на кожному кроці. Тут живе найдобріший у світі дракон, а одній дівчинці під силу змінити на краще життя всього міста. У казці, де добро невпинно бореться зі злом, воно ж перемагає.

Чи чули ви колись про те, щоб книги викрадали людей? Це можливо, якщо книга-перевертень має зв’язок з Реальністю Барґеста. Так менша сестра Дзиґи опиняється у штучному світі уявних істот, створеному вченими, Колекціонерами та Реставраторами. Малу потрібно визволяти, тож Дзиґа разом з побратимами Тролем та Чеширським починає химерну мандрівку казковим світом. Їм доводиться протистояти цілій низці міфічних істот, які несуть реальну загрозу.

Цікаво, як святкує день народження мала донька феї та вампіра? У цій книжці йдеться саме про таку магічну дівчинку. Який у неї буде торт та чи буде взагалі? Чи запросять друзів? Якими будуть розваги? Айседора любить повеселитись по-людськи, але сімейка у неї не зовсім така, тому на вечірці може трапитись усяке. Що разом вигадають шалені мама-чарівниця і кровопивець-татко?

Маринка дізнається про свої магічні здібності, коли дає прихисток безхатньому чорному котові, що, як виявляється, володіє стародавніми чарами і готовий навчати свою юну підопічну чаклувати. Дівчинка пристає на пропозицію чотиролапого чарівника, і з цього починається карколомна пригода з котом-волхвом та харизматичними магічними істотами – Домовиком, Коловершею та іншими.

Магічний край між світами, де воюють квадроси та вогнекрили, чаклуни та касти укладачів угод – все заради того, щоб встановити хиткого балансу, за який відповідає сильний та мудрий Правитель. Та рівновагу порушують смерті двох десятків могутніх родів, тож на арену доводиться вийти ловцеві думок, його, хоч і змусили забути минуле, та не позбавили надсили. Його боротьба тільки починається – проти потужних ворогів, зате з добрими друзями.

Переносимось у початок ХХ століття та знайомимось з усією нечистю Києва, яка мріє про те, що настануть золоті часи і повернеться правитель Змій. І от раптом стається непередбачуване – виявляють тіло загиблого водяника біля Труханового острова. От тільки змієлікар стверджує, що це – людина. А людям не місце серед нечисті. Що сталось з чоловіком у воді, розслідує Олександр Тюрин, та чи зможе слідчий відступити від переконання, що нечисті не існує, та поглянути правді у вічі.

Магічний «Дискосвіт» Пратчетта – місце, де чаклують чоловіки. А що, як жінки теж мають неабиякі здібності? Невже їм залишатись осторонь? Пратчетт переконує: не треба коритись суспільним забобонам-заборонам, а треба братись за улюблену справу! От трійця дуже несхожих відьом-компаньйонок Бабуня Дощевіск, Тітуня Оґґ та Маґрат Часник поспішають на місію: рятувати Ланкрське королівств від політичних інтриг та природних катаклізмів.

Фанатам епічної «Гри престолів» сподобається. «На лезі клинка» – початок героїчної серії «Перший закон». Події розгортаються напередодні неминучої війни між Союзом та дикунами Півночі. Не найменшу роль тут відіграє Перший з-поміж магів Баяз, якого вже давно ніхто не бачив. Він хоче відвернути крах Союзу, тож об’єднується з чарівником Юлвеєм, варваром Лоґеном Дев’ятипалим, невільницею Ферро та солдатом Джезалем.

Даша Лєбєдєва – другокурсниця філфаку, яка не вважає себе якоюсь особливою. Поки не дізнається, що срібна прикраса від батька – магічний артефакт, який дарує можливість бачити жахливих Тіней, створінь, які витягують з людей сили, радість, бажання жити, своєрідні дементори, яких не відженеш одним добрим спогадом. Даша ще не підозрює, що їй доведеться вигадувати, як боронити від монстрів своїх близьких.

Перша книга з трилогії переносить у магічний світ Лондона та знайомить з могутнім джином Бартімеусом, якого закликав юний маг Натаніель. От тільки керувати джином не так просто, як здається. Для цього потрібно бути сильним магом, та все ж Бартімеус погоджується на аферу і добуває амулет Самарканда. Якщо ви думали, що це – фініш, то мусимо вас запевнити, що шалені пригоди тільки починаються.

Магічна коротка проза та трохи про письменство від титана фентезі. П’ять історій про цікаві пригоди та один есей: іграшковий собака Роверанда вирушив на Місяць та досліджував морський світ; фермер Джайлз несамохіть подолав велетня, тож мусив битись з драконом; а Том Бомбадил таки познайомився з гобітами (хоч комусь це вдалось!); Коваль випадково потрапив до Дивокраю, коли поласував чарівною зіркою; а ще тут є про мандри Листка з досконалого дерева.

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

551 thoughts on “Акціо книжка: магічні історії для осіннього бінґо

    Залишити відповідь