Люди з аутизмом – хто вони та як їх зрозуміти: 7 книжок, що нас познайомлять

Люди з аутизмом – хто вони та як їх зрозуміти: 7 книжок, що нас познайомлять

Людині властиво боятися невідомого та незрозумілого. Якщо ж ми здобудемо нові знання, то страх сам втече. Це стосується всіх сфер. Навіть знайомства з тими, хто виділяється з-поміж нашого оточення. Люди з РАС – хто вони? 7 художніх книжок, що розкажуть про внутрішній світ людей з аутизмом, навчать розуміти та співпереживати їм. Гайда знайомитись!

Ми зібрали літературу, де у художніх образах розкрито внутрішній світ людей з аутизмом, їхнє намагання охопити події, що відбуваються довкола, та опанувати комунікацію з оточенням. Чого лише варте непорозуміння Дона з законом із трилогії Грема Сімсіона. До речі, автор випустив свій перший роман, «Проєкт “Розі”», у 56 років і вже за два тижні заробив півтора мільйона доларів. Ще на стадії рукопису його погодилося придбати 40 видавництв з різних країн світу. А почалося все з курсів сценарного мистецтва, де Грему Сімсіону поставили завдання написати історію про цікавого героя. І ось, що з цього вийшло. До речі, наш герой понад 30 років пропрацював у IT. І свої образи для творів черпав звідти. Чому? В IT багато людей, які виконували складну роботу, але мали проблему зі спілкуванням, що притаманно і людям з аутизмом.

Про що ж книжки?

Проект «Розі» та Ефект «Розі» (комплект із 2 книг)

Грем Сімсіон

«Проект “Розі”» – це романтична комедія про Дона Тіллмана, надзвичайно обдарованого вченого-генетика із синдром Аспергера (форма високофункціонального аутизму). Попри свій надзвичайний розум він має проблеми у спілкуванні з жінками. Головний герой вирішив знайти кохання за допомогою наукового методу і для цього навіть створив анкету на 30 сторінок, що має відсіяти непунктуальних, любительок гороскопів, ворожок, схиблених на одязі модниць, занадто релігійних, веганок, спортивних вболівальниць, неосвічених і тих, хто курить. Але раптом у його житті з’являється Розі, яка зовсім не відповідає вимогам Дона. Чи поєднають ці двоє свої долі? Чи зможе Розі зрозуміти та прийняти Дона? І чи вдасться нашому герою врятувати взаємини? Дізнаєтесь в книжці.

Спойлер – це трилогія. Українською мовою є друга частина, де перед нами постає щасливе подружжя Дон і Розі. Вони мешкають у Нью-Йорку. Якось Розі повідомляє коханому, що вона вагітна. А наш герой зовсім нічого не знає про батьківство. У своїх дослідження він заходить дуже далеко і навіть потрапляє у халепу із законом, яку приховує від дружини.  Щоправда, у подібну історію потрапляє кожен татусь, що не знає, куди бігти та де запитати пораду. Чи вдасться Дону розплутати цю складну історію? Чого ще чекати від вченого? У книжці «Ефект “Розі”» шлюб Дона та Розі проходить випробовування на міцність.

Любий Ґабріелю

Гальфдан В. Фрайгоф

Норвезький романіст Гальфдан В. Фрайгоф, аби відобразити непрості взаємини зі своїм наймолодшим сином, написав книжку у нестандартному та дуже інтимному форматі – листування. Габріелю у три роки діагностували аутизм. Для батьків це стало потрясінням та водночас новою віхою у житті. Автор щиро та зворушливо переповідає про взаємини в сім’ї, а у них з дружиною четверо дітей, розмови з сином, їхні пригоди та сварки, свої переживання, а ще про безмежну батьківську любов і гордість.

У Габріеля надзвичайна аудіальна пам’ять. Він легко вчить слова, речення і навіть мелодії. Хлопчик дуже любить читати та просто ковтає все, до чого береться. А ще він з радістю пише листи, записки, емейли і повідомлення. Так йому простіше взаємодіяти з іншими людьми та висловлювати емоції.

Письменник ділиться, як важко постійно підтримувати словесний, фізичний та дійовий контакт з Ґабріелем, бо кожна невдача – це крок назад у взаємопорозумінню. Найменший прорахунок може призвести до замикання у своєму внутрішньому світі, а повернути втрачений зв’язок – ой, як складно. Чи вдасться батькам встановити дружній контакт з власною дитиною? Чого їм це коштуватиме? Відповіді віднайдемо в книжці.

Розумник

Кім Слейтер

Ця історія про школяра Кірана Вудза, що навчається у дев’ятому класі. Йому важко комунікувати з однолітками, а ще він не розуміє та не розрізняє емоції інших. Але він має хист до малювання та дуже спостережливий. Жодна дрібниця не залишиться непоміченою. Хлопчик понад усе на світі мріє стати журналістом і розслідувати різні злочини. Коли у британському місті Ноттінґем загинув безхатченко, а поліція знехтувала цією справою, за слідство береться наш герой. Для Кірана це добра нагода повправляти свій допитливий мозок.

Головний герой повідає про те, як складно жити у сім’ї, де вітчим ображає маму, що відчуваєш, коли однокласники вважають тебе «не таким» і за це оминають, та як воно бути у злиднях і втратити дах над головою. Однак в історії є місце і для любові, що долає всі перешкоди та страхи. Від цієї оповіді «крається серце».

Книжку написано від імені самого Кірана, тому у читачів є можливість подивитися на світ крізь призму його візії та відчути, хоча б віддалено, ті емоції, які він переживає на кожному етапі свого життя. Це додає щемливості історії.

Блакитний хлопчик

Анрі Бошо

Анрі Бошо – класик франкомовної бельгійської літератури, а ще психоаналітик. Цікаве поєднання чи не так? Він є лауреатом численних французьких і бельгійських літературних премій, членом Королівської академії французької мови та літератури Бельгії.

У романі йдеться про історію взаємин арт-терапевта та хлопчика з РАС, що замкнувся в собі. Блакитному хлопчику тринадцять років і його звати Оріон. Поступово їхні відносини переростають у справжню дружбу, ба більше – їхнє приятельство триває понад 10 років. Протягом цього періоду хлопчик долає складний шлях становлення як митця. Оріон працює і в жанрі скульптури, і живопису, і графіки. Зрештою, наш герой досягає свого і з впевненістю може заявити, що він митець. 

У книжці Анрі Бошо описує реальну історію. Прототипом хлопчика Оріона став один із його пацієнтів, якого звати Ліонель. І що найцікавіше – він дійсно став успішним художником у 1990-х роках, завдяки чому подолав стереотипи про хворобу, що побутували у суспільстві.

У мого брата аутизм

Дженніфер Мур-Маллінос

Книжку створено насамперед для дітвори, бо мати брата чи сестру з аутизмом – це невідомість, що лякає та викликає питання. Вони часто не розуміють їхню поведінку, а інколи змушені захищати рідних від оточення чи можуть червоніти через їхні вчинки.

Це історія про Біллі та його брата. Біллі – хлопчик з аутизмом. Він дуже гарно грає на барабанах. Але через свою інакшість постійно зазнає насмішок з боку однолітків, а рідний брат соромиться його. Завдяки книжці Дженніфер Мур-Маллінос діти більше дізнаються про те, що таке аутизм, як поводитися і спілкуватися з людьми з РАС, а головне – задумаються і перестануть глузувати та знущатися над ними та їхніми близькими.

«У мого брата аутизм» буде корисною як для домашнього прочитання, так і шкільного. Пропрацювавши цю тему з учнями, вчителі не лише зможуть сприяти утвердженню атмосфери толерантності, злагоди і порозуміння, а й запобігти міжособистісним конфліктам.

Марійка захворіла

Валерія Кісельова-Саврасова

Ще одна дитяча книжка у нашій добірці. Утім, її створено скоріше для дітей з аутизмом.

Зокрема, йдеться про повсякденне життя дівчинки Марійки. За допомогою піктограм і реалістичних ілюстрацій дітям буде легше опанувати правила поведінки у школі, в торгових закладах, на прийомі в лікаря. Хлопчики та дівчатка не лише дізнаються, що на них чекає у тій чи іншій ситуації, а й зможуть побороти свій страх перед невідомістю.

Серія «Пікто», до якої входить і історія про Марійку, розрахована на дітей, що вчаться читати і знайомляться із соціальною тематикою. Кожне слово тут супроводжено піктограмою міжнародної системи символів РСS, що тлумачить читачеві його значення.

The Curious Incident Of The Dog In The Night-time

Марк Геддон

Назва книжки не випадкова. Ймовірно, ви відчули спорідненість із творами Артура Конан Дойля? Адже британський письменник Марк Геддон цитує його оповідання «Срібний», де Шерлок Голмс розслідує вбивство, зосередивши свою увагу на дивну поведінку собаки в ніч злочину. Чому?

Головний герой – 15-річний хлопець Крістофер Бун. У нього аутизм. Він живе лише з татом, бо мама померла від серцевого нападу два роки тому. Якось підліток у саду знайшов тіло мертвого сусідського собаки Велінгтона, у нього було встромлено садові вила. Крістофер починає розслідувати, попри заборону батька. Крок за кроком просуваючись, хлопчина дізнається багато нових фактів, зокрема, що його мати жива та мешкає в Лондоні. Наш герой вирішив хоч би що, але зустрітися з нею. Як він відважиться на такий рішучий вчинок? Чи вдасться Крістоферу самотужки дістатися до Лондона, попри те, що він ніколи не користувався громадським транспортом? Які небезпеки та халепи чекають на юнака в подорожі? Читаймо в книжці!

«The Curious Incident Of The Dog In The Night-time» удостоєно двох премій –  Вітбредівської та Boeke.

Ролики «Як зрозуміти аутизм?»

Для фанатів відеоконтенту ми залишаємо посилання на ролики, які розробило громадське об’єднання Happy Today про людей з аутизмом. Ви довідаєтеся, що:

  • аутизм – це не хвороба;
  • людина з аутизмом – не інвалід і не психічнохворий;
  • люди з РАС спілкуються текстами, жестами та зображеннями.

Не будемо вам переказувати всі відеозаписи. Краще переходьте за посиланням і дивіться!

Авторка: Любов Ляшко