Найкращі книги з історії

Зміст[ сховати ]

У кожного – своя історія. У окремо взятої людини, суспільства, країни, континенту. За свою тисячолітню історію людство побачив багато чого: зліт і крах імперій, війни, катаклізми, освіту і розпад держав. Політичні чвари, величні і, часто, жорстокі моменти… Коли заходиш в букіністичний магазин за черговою книгою з історії, завжди стикаєшся зі складністю вибору. І про Стародавній Єгипет полювання почитати, і обкладинки з німецької військовою технікою часів II Світової війни притягують інтерес. Так, і щось нове, цікаве на тему нашої, української історії, хочеться перечитати. Ми підібрали для вас найкращі книги з історії, які на нашу думку, ну, просто не можна залишити поза увагою.. 

Всього якихось 100 років тому спроба реалізувати український національний проект в рамках СРСР могла здатися досить вдалою: політика українізації зумовила швидке зростання рівня грамотності, поширення української мови в містах, надзвичайний підйом культури, а уряд УРСР мало широкі повноваження в галузі економіки. Але так було недовго: всеосяжна насильницька колективізація і штучний голод в регіонах, населених українцями, арешти, розстріли і цькування українських політиків і інтелігенції, стрімке повернення до російськоцентричних поширення шовіністичних настроїв показали: СРСР – та ж Російська імперія під новою назвою. У класичній розвідці Джеймса Мейса читач знайде концентрований, послідовний і захоплюючий огляд ідей і подій 1918-1933 років – досвіду, який зараз актуальний більше, ніж будь-коли.

Найкращий приклад плідної роботи з зовнішньої політики і мистецтва дипломатії!Яскрава, широка історія дипломатії містить особисті історії від колишнього державного секретаря США, включаючи його приголомшливе відновлення відносин з Китаєм. Кіссінджер розповідає, як мистецтво дипломатії побудувало світ, в якому ми живемо і наскільки підхід Америки в іноземних справах відрізнявся від підходів інших націй. Автор глибоко аналізує відносини між країнами, починаючи з Вестфальського договору 1648 року і до кінця ХХ століття. Акцентує увагу на ті події, частиною яких він був сам: на моментах Новітнього часу, що складаються на кордоні XX-XXI століть. Читач також зустрінеться з безліччю культових, впливових політиків, починаючи з Рішельє і закінчуючи сучасними світовими лідерами. Безумовно, книга буде цікавою всім, хто цікавиться силами, що формують наш світ сьогодні і мають величезний вплив вже на завтра..

Унікальна в своєму роді книга! Олег Пономар, відомий блогер в цей раз освітлює події останніх 3-х років, які стали для української нації переломними. Показує, як внутрішні чвари між владними структурами та особами, так і багатоходові міжнародні партії наших ворогів і союзників. Читаючи історію за історією, ніби сам переживаєш недавні події, можна відродити в пам'яті особистий досвід, свої емоції. Книга не тільки стосується сучасності, місця і часу, де живемо ми з вами. Вона ніби програмує майбутнє. Матеріал по своїй суті є безцінним: дозволяє ще раз переосмислити, а що ж сталося тоді, в липні 2015 року, і який ланцюжок подій за собою спричинило. А також – зрозуміти деякі моменти, які до цього здавалися незрозумілими і безпідставними..

Книга хорватської письменниці і журналіста висвітлює події Міжнародного кримінального трибуналу в Гаазі, який розглядав справи причетних до військових злочинів у колишній Югославії. Будучи очевидцем слухань, автор викладає не стільки хронологію процесуального розгляду, як історії показань різних людей. Зачіпаються ключові питання – як зароджується зло, чим воно підживлюється і, врешті-решт, що підштовхує людину підняти руку на собі подібного, переступивши межу власної людяності? Чому ми, люди, так часто жадаємо крові інших через віру, колір шкіри і національність. Як цілком порядна і інтелігентна ще вчора людина, яка, на думку і родичів, і сусідів, і мухи б не образила, перетворюється на бездушну, жорстоку машину для вбивств і тортур? Адже ніхто не народжується зі зброєю в руках і з безжальним блиском в очах, засліпленим жаданням знищення.

Петер Енглунд «Полтава.Розповідь про загибель однієї армії» (Фоліо, 2018, пер. Ольга Сенюк, Олександр Луценко)

Поразка під Полтавою шведської армії в далекому 1709 році – момент історії, який скандинавський народ вважає за краще не згадувати. І, навпаки, для Російської імперії це була велика перемога. Але не для українців, багато з яких на чолі з Іваном Мазепою воювали на стороні шведів. Самодержавство після всіх подій 1708 стало на шлях ліквідації автономного устрою Гетьманщини, а сама Україна зазнала величезних людських втрат і економічний збиток. Ось чому українському читачеві буде цікавий погляд на ті далекі події «зі шведської дзвіниці». Книга містить маловідомий фактичний матеріал, добре проілюстрована.

Світ – середовище постійних змін, і так було завжди. За свою багатовікову історію людство пережило багато. Але чи є закономірність у тому, що і коли відбувалося? Виявляється, – так! Автор книги зіставив історичні події в Європі впродовж десяти різних століть, висунувши власну теорію взаємозв'язку того, що відбувається.Читаючи подібні кращі книги з історії, можна краще зрозуміти власне минуле, минуле свого народу і людства в цілому, на підставі чого більш впевнено планувати майбутнє, яке може бути цілком щасливим.

Джошуа Рубінштейн «Останні дні Сталіна» (Фабула, 2017, пер. Дар'я Святенко)

Книга скандального для Росії автора, фахівця з російських і євразійських досліджень Джошуа Рубінштейна, присвячена вбивчій практиці більшовицької імперії. Методам, якими і сьогодні активно користуються господарі Кремля. Матеріал освітлює досі засекречені документи, що розкривають неймовірний потік інтриг, змов та інших невідомих подій на верхівці радянської влади в період 1952-1953 рр. Якими були плани Берії, Хрущова і Маленкова? Справжня причина смерті Сталіна, що йде наперекір офіційним документам. Крім того, автор намагається дати оцінку психології тирана, великого політика і душогуба слов'янських народів, чий відхід у інший світ став однією з найважливіших подій історії ХХ століття. Перед вами альтернативна історія, найкращі книги яку розкривають дуже рідко.

Ця книга – результат колосальної проведеної роботи одного з найкращих фахівців з епохи Наполеона в світі! Панасенко перелопатив море документів, архівів, мемуарів і щоденників учасників тих подій, на основі чого створив принципово новий опис тієї грандіозної кампанії. Події 1812 року передані з філігранною точністю, з уплетеним в них побутом російського суспільства тих часів, його культурного, дипломатичного та економічного аспектів. Читаючи книгу, ви розберетеся якою була справжня мета дій Наполеона і царя Александра I, і як вона пов'язана з прооведеною в ті часи тоді громадянською війною в Росії. Відчуйте на собі всю міць державної пропаганди, зустріньтеся з найбільш знаковими протиріччями закулісних ігор світу професійних вчених.

Юрій Горліс-Горський «Холодний Яр» (КСД, 2017)

Книга спогадів поручика армії УНР, осавула 1 куреня полку гайдамаків Холодного Яру відносить нас в, тепер уже далекі, 1919-1921 рр. Істинне правдиве сказання талановитого оповідача занурює нас в бурхливі роки становлення незалежності української державності. Перейнятий наступними поколіннями трохи змінений заклик Холодноярської республіки «Слава Україні!» – «Героям слава!» актуальний і сьогодні. Роман надрукований за оригіналами 1934 – 1937 рр., свого часу вийшли у Львові. Книга містить карту Холодного Яру і його околиць, а також численні фотографії, однозначно, додають читання атмосферности. Автентичне видання, яке має прочитати кожен обізнаний патріот України. Книга з великою енергетикою, як ніколи актуальною в наші дні.

Саймон Себаг-Монтефіоре «Промови, що змінили світ» (Км-Букс, 2017, пер. В.Горбатко)

Слово – потужна зброя, результат застосування якого залежить від того, ким воно сказано. В устах диктаторів слово нерідко ставало знаряддям для знищення цілих держав і народів, і навпаки, у мові видатних постатей, які присвятили своє життя боротьбі за високі ідеали, – інструментом вивільнення людської свідомості від духовних кайданів.Зібрані в цьому виданні промови охоплюють тривалий історичний період – від часів Ісуса Христа до наших днів. Особи, які їх проголосили, силою слова змінювали хід історії, сприяли перевороту мислення не тільки простих людей, а й урядів, політиків світового рівня. Представлені в промовах меседжі не втрачають актуальності і понині.

Сергій Черевань
Тато в декретній відпустці, майже футбольний хуліган, музикант та засновник веб студії, літературний оглядач та контент-редактор… Різнобічність — то моя фішка. До кожної зі справ підходжу відповідально, тому ніколи не дозволю собі писати неправдиві речі. Читав Гітлера, Пєлєвіна, Гарсію Маркеса. Хочу осягнути всі книги світу. Хоча, це, напевне, перетворило б мене на суперкомп’ютер… Мрійник. Оптиміст-максималіст.

8 thoughts on “Найкращі книги з історії

    Залишити відповідь