Читання до Дня закоханих: Любовні трикутники в книжках

Концентрація романтики наприкінці зими критично висока, і в одному кубічному сантиметрі повітря спостерігається до 100% чистого кохання. Ми ж радимо зберігати баланс, і поміж подарунків, квітів та валентинок знайти хвилинку для гарного читання. Пропонуємо вам історії книжкових персонажів, у яких з коханням не все так просто, або ж склалось не відразу: причиною їхніх переживань стала дивна романтично-геометрична фігура під назвою любовний трикутник.

Невгамовна героїня цієї книжки стала улюбленим персонажем жінок по всьому світу завдяки своїй безпосередності і легкій самоіронії. Перед Бріджит постає вибір: або ж чоловік її мрії Деніел Клівер, або не настільки показний Марк Дарсі, який очевидно багато в чому програє Кліверу. Звісно ж, у сліпому прагненні до щонайшвидших змін у своєму житті наша героїня обирає «не того», але ж тим цікавіше закручується сюжет її кумедного «Щоденника»!

Культова американська книга про любов, яка зрештою погубила головного героя. Джей Гетсбі протягом довгих років плекає дивне, майже маніакальне кохання до Дейзі. Втім, вона вже заміжня за іншим, і тому Гетсбі впадає в крайнощі: вирішує вразити свою кохану розкішним життям і помпезними вечірками, які влаштовує спеціально, щоб привернути її увагу. Й одного дня та, кого він так обожнює, все ж з’являється на його порозі. Та чи розірвано любовний трикутник остаточно? Так само під питанням залишилась і безкорисливість мотивів Дейзі, коли вона робила свій доленосний вибір.

Від стандартного виду трикутників типу «чоловік – жінка – ще один чоловік» перейдемо до менш поширеного варіанту «жінка – чоловік – ще одна жінка». Саме такий трикутник підкидає нам Ішіґуро в цій книзі-антиутопії. Кохання для її героїв – узагалі річ складна, з огляду на те, що всі троє – Кеті, Томі та Рут – є донорами, своєрідними постачальниками медичної сировини. А таким не належиться відчувати щось подібне на любов. Та й хто взагалі сказав, що у них є душа?  

«Її звати Ада Цитрина, а його Янус Марія Різенбокк. Я сиджу в їхньому “альфа ромео”, припустимо, що це “альфа ромео”, і ми мчимо автобаном з Мюнхена у Венецію».
Такі перші рядки роману «Перверзія», і вже з них стає зрозуміло, що хтось у цьому “альфа ромео” явно зайвий. Чи не тому Стас Перфецький зникає за загадкових обставин, що вплутався у любовний трикутник? Конференцію на тему «Посткарнавальне безглуздя світу: що на обрії?» Андрухович зробив прекрасним тлом для з’ясування цього питання. Блискучий фантасмагоричний роман – літературним гурманам.

Авжеж очевидно, що в підлітковій книзі мова піде про найпершу, майже ще дитячу закоханість. Та невже тут знайдеться місце інтригам на зразок любовного трикутника? Спокійно! Адже за справу береться маестро Ульф Старк, а тому у цій пригодницькій книжці навіть перші юнацькі ревнощі хлопчини Ульфа викликають замилування і добру усмішку. Світлу історію про незабутнє літо найкращих друзів читайте в книжці «Мій друг Персі, Баффало Білл і Я».

Молодик Кемаль протягом роману встигає стати героєм не одного, а аж двох любовних трикутників. Спершу він розривається між своєю нареченою і новим захопленням – красунею Фюсун. Та згодом вже сам стає зайвим колесом для Фюсун та її законного чоловіка. Усі переживання Кемаля з цього приводу підштовхують його до створення власного музею. Романтична історія з трагічним відтінком на тлі колоритного Стамбула від Нобелівського лауреата Орхана Памука знайде, чим вас зачепити.

Усі перипетії, які підкидає героям «Джерела» їх доля, сплітаються в захопливий сюжет. Розкриваючи його, авторка цієї книги переконує нас, що джерелом прогресу людства є наше власне его. Головний герой роману Говард Рорк бореться із суспільством за право на власну творчість. Фанатична відсталість оточуючих підштовхує його до незвичних вчинків. А ще в Рорка закохується жінка, яка згодом стає дружиною його найлютішого ворога, тим самим спричинюючи складний любовний трикутник.

Ірина Стахурська
Менеджерка з комунікацій, працюю в аграрній сфері. За першою освітою – банкір. Палко люблю читати і все, що пов’язане з книжками. Віддаю перевагу художці, бо ніщо не зрівняється з задоволенням від прочитання доброго роману. Авторка інстаграм-блогу @book_klondike
https://www.instagram.com/book_klondike/

24 thoughts on “Читання до Дня закоханих: Любовні трикутники в книжках

    Залишити відповідь