Що читають психологи: Мастрід від Олени Любченко

Жити щасливо – це жити в гармонії з собою. Ми всі маємо вміти наповнювати себе хорошими речами: якісною та смачною їжею, приємним і теплим спілкуванням з друзями та, звісно, читанням корисних та захопливих книжок. Ми поговорили з психологинею, ТБ-ведучою та авторкою книжки «Переписати життя» Оленою Любченко, яка допомагає людям почути внутрішній голос і нарешті стати щасливими, й запитали її про її книжкові вподобання.

У списку – найкраща українська поезія, цікавий психологічний нон-фікшн, посібник із виховання дітей, а також кілька захопливих художніх текстів.

Василь Стус – один із найважливіших поетів української літератури. У цьому виданні є повна версія збірки «Палімпсести». Окрім того, читач матиме змогу ознайомитися з вибраними творами зі збірок «Круговерть», «Зимові дерева», «Веселий цвинтар», «Час творчості», а також текстами, які до збірок не увійшли, але є не менш відомими.

Невідомо, на чому тримається чутливість «Антени», але це 80 спроб упіймати коливання повітря, вловити перетікання в просторі невидимих радіохвиль, відчути на дотик час, у якому ми живемо, яким ми дихаємо, який ми проговорюємо. Час, кожен доторк до якого лишає опік. Час, у якому приватні щоденникові записи можуть виявитися воєнною хронікою, а біблійні історії – ранковими новинами.

Борис Херсонський — відомий поет, есеїст і перекладач, лауреат багатьох міжнародних премій. Своїми віршами автор мандрує від найдавніших часів до часу народження Христа — точки відліку відродження надії через спокуту. Від радянського режиму, за якого йому довелося жити, і до сьогодення — часу, сповненого болю, втрат, війни і водночас віри та сподівання.

Ґрунтуючись на науковій теорії прихильності, авторка легко і доступно розповідає про роль батьків на шляху до дорослішання. Прочитавши цю книгу, ви не тільки зможете побачити, що насправді стоїть за дитячими «примхами», «розпещеністю», «агресією», «шкідливим характером», а й зрозуміти, чим допомогти своїй дитині, щоб вона зростала і розвивалася не витрачаючи сили на боротьбу за вашу любов.

Що робить людей щасливими? Як повністю реалізувати свій потенціал і досягти внутрішньої гармонії? Автор відповідає на обидва запитання, причому вельми нетривіально. Спираючись на численні дослідження, він стверджує, що відчуття щастя дає людині так зване переживання потоку — радості, творчості, цілковитої зануреності в життя, реалізації свого потенціалу. І воно доступне кожному з нас…

Британський психолог Едвард де Боно розробив метод, що допомагає ефективно мислити. Для цього він пропонує користуватися принципом шести капелюхів – шести різних способів мислення. Книжка підкаже, як «приміряти» на себе кожен із них, щоб навчитися думати різними способами залежно від ситуації. Від емоційних реакцій до вміння аналізувати сухі факти та цифри – усі ці способи мислення надзвичайно важливі.

Книжка, щоб зрозуміти, як працює психотерапія. Ірвін Ялом розповідає три історії абсолютно різних людей та розкриває особливий підхід, який він використовував у роботі з ними. Три історії про шлях до щастя, одужання та перемоги над комплексами.

«Людина у пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі» розійшлась накладом в 10 мільйонів екземплярів і перекладена 24 мовами світу. Книга складається з двох частин: власне ув’язнення, опис життя в концтаборі та роз’яснення, спостереження й виведення нового психіатричного методу — логотерапії і введення поняття проактивності.

Безкомпромісно відвертий та провокативно-зухвалий, написаний письменником із тонким чуттям мови й спостережливим оком художника, «Тропік Рака» Генрі Міллера — це один із наріжних каменів модерністської літератури ХХ століття, який навіть сьогодні змушує нас ставити під сумнів усе, що ми знаємо про мистецтво, свободу та мораль.

Бестселер New York Times, який переконає вас: позитивного мислення може бути забагато. Для всіх, хто хоче тверезо сприймати повсякденне життя і сміливо дивитися в обличчя викликам, беручи із цих ситуацій максимум для власного розвитку. Книжка навчить конструктивно сприймати негативний досвід та допоможе відшукати надійне підґрунтя для щасливого життя. 

Щоб узяти контроль над власним життям, варто навчитися системного мислення, адже тільки розуміючи справжнє підґрунтя подій, ми можемо змінювати на краще власні дії та довколишній світ. Книжка допоможе зрозуміти, як саме системне мислення впорядковує думки та вчить бачити закономірності в подіях. Це вміння дає нам змогу підготуватися і навіть впливати на ці події.

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

136 thoughts on “Що читають психологи: Мастрід від Олени Любченко

    Залишити відповідь