Десять книжок для зустрічі з осінню

Вислів «скоро до школи» викликає паніку навіть в тих, кому вже дуже давно туди не треба. Щоб без особливого стресу пережити цю зміну сезонів, ми у Yakaboo радимо вам зосередитись на читанні. 

Після роману «Бог дрібниць», який приніс їй Букерівську премію, Арундаті Рой довго мовчала як письменниця, хоча українські читачі не надто це відчули, адже у них між перекладами всього лиш рік перерви. «Міністерство граничного щастя» — історія об’ємніша, комплексніша і жорсткіша, тут проливають кров і так само зберігають кастовість, багатоголосся та багатоплановість персонажів підкреслює колоритне оточення традиційної Індії, яка стала на шлях невпинних змін. Кожне слово та деталь важливі, то відкладайте гаджети і поринайте у читання.

Ви знайомі з Ведмедем Степаном? Та ось же він — на обкладинці. Він подорожує світом і пише листи своїй господині Тані. Країна призначення — завжди Україна. По-ведмежому досліджує Європу, відвідує екзотичні куточки Африки, відкриває для себе Азію. Степан вірить, що неважливо, куди їдеш, головне, щоб тебе там чекала людина. Він купує сувеніри для Ірванця, цитує Жадана та Андруховича, піднімаючись в небо літаками, трясучись в автобусах та насолоджуючись закордонною залізницею. Але найбільше наш ведмедик любить море.

Проста та вишукана форма для привернення уваги до важливої проблеми — раку молочної залози. Хвороба — не привід відмовлятись від яскравих кольорів, бо ж коли, якщо не зараз. Хоч тітка помирає, прооперована пухлина не хоче її залишати навіть після виснажливих хіміотерапій, вона намагається жити максимально повноцінно, роздаровуючи свою любов всім, хто її потребує. Хвороба її не підкорила, не зруйнувала внутрішній вогонь. Ця книжечка — оповідання з пронизливими ілюстраціями, читати яке доведеться зі сльозами на очах, але потім стане легше, тому що тітка попри все вміла радіти життю. 

Якщо ви досі не знаєте, як виглядають чайні дракони, то новий комікс від авторки «Принцеса + Принцеса: довго і щасливо» покаже вам цих милих звірят та розкаже про їхній норов. Головна героїня Ґрета й сама знайомиться з дракончиком випадково. Дівчинка, яка прагне стати ковалькою та вже вправно працює молотом, знаходить малюка на ринку і вирішує забрати його додому. Невдовзі знахідка принесе подарує їй вірних друзів та відкриє цілий новий світ. Обережно: під час читання вам обов’язково захочеться запашного чаю і можливо навіть приручити милого дракончика.

Як це бути донькою всесвітньо відомого батька, який тебе не визнає, хоча любовно береже твою світлину. «Малеча» Ліси Бреннан-Джобс — незвична біографія засновника та натхненника Apple. Дівчина розповідає, як хотіла бути схожою на батька, які мучилась тим, що його ніколи не було поруч, як їй жилось у статусі «татової помилки». Більшість з нас бачили його на сцені, але яким він був для родини? Малеча виросла у впевнену колумністку, тож її історія не тільки ексклюзивна, а й вправно написана. Ця щира майже сповідь увірвалась у десятку кращих книжок 2018 року за версіями поважних New York Times та New Yorker.

Міцний початок трилогії про Вернона Субутекса, який раніше був на гребені хвилі, але інтернет наламав йому бізнес з продажу дисків та вінілових платівок. Музика стала надто доступною і часто безкоштовною. Відомий серед богеми та меломанів чоловік має шукати інших способів заробітку, та ніяк не може оговтатись. Коли він залишається геть сам, пробує піти ва-банк, використавши як козир останні записи померлого музиканта. Хто ж зірве куш у погоні за Субутексом — людиною, яку вже давно сприймають як міську легенду. От тільки ще невідомо, хто ж він насправді. 

Емоційний інтелект — популярна тема для обговорення останнім часом. А що ж таке емоційний успіх? Які емоції ведуть до успіху? Що робить нас щасливими? А що — успішними? Виявляється, найпродуктивнішими є співчуття, вдячність та гордість — саме вони найважливіша складова поступу. Як же навчитись керувати ними та привносити у своє життя в потрібних дозах — у цьому допоможе дослідження Девіда Дестено. Крім того, автор систематизує знання щодо людської психіки та пояснить, як досягти емоційного успіху. 

Засновано на реальних подіях. Товариство дитячих будинків у Теннесі зруйнувало чимало родин. Ось Рілл Фосс — дівчинку-підлітка з багатодітної родини разом з братиком та сестричками забрали у батьків. Бідний, але рідний дім на березі Міссісіпі ще довго снився їй снився. Вона понад все хоче повернутись додому. Інша грань цієї історії: хоча сенаторська донька ніколи не була у дитячому будинку, її прадід брав участь у діяльності Товариства. Та раптом у безтурботне життя заможної молодої жінки вривається біль зруйнованих родин. 

Після серіалу «Чорнобиль» про трагедію заговорили знову. Повість «Я бачив», написана ліквідатором, Володимир Шовкошитний використовує власні спогади та згадки таких же очевидців як сам. Він писав її 33 роки, у цей час працюючи над законодавством та захистом прав чорнобильців. «Я бачив» — вир емоцій: спочатку страх, паніка, нерозуміння, а згодом віра в те, що колись все буде добре. Автор показує перспективу та аналізує хиби, виводить передумови та висновує наслідки. Повість хоч і документальна, та водночас якісна художня проза. 

Ієн Мак’юен запрошує у мандрівку в часі — 80-ті, але не такі, які пам’ятаємо чи бачили в кіно. Він показує історію Чарлі та Міранди — скоробагатька і розумниці, які виховують першого людиноподібного робота Адама. Вони творять його свідомість та наділяють рисами. Адам дещо кращий, ніж люди довкола, а ще й красивий, тому не дивно, що в якийсь момент він опиняється між Мірандою та Чарлі, стає ще однією вершиною любовного трикутника, чи радше ланкою порочного кола, яке доведеться розірвати, щоб не зруйнувати все, що було досі.

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

26 thoughts on “Десять книжок для зустрічі з осінню

    Залишити відповідь