Урізноманітніть літнє читання з десятком гарячих новинок

Половина літа вже… Але це й означає, що наші полиці поповнились новими книжками — ми підібрали для вас цікавинки з художньої літератури та нонфікшну щойно з друкарні.

Цей роман-лауреат Гонкурівської премії зображає Францію зовсім не романтичною. Фабричний смог та бруд, втомлені робітники і місто, яке занепадає разом з промисловістю. Тому що Франція — це не тільки Париж та Прованс. Розпечене літо, де так багато розваг і заборонених теж, проявляє ще більше декадансу. Подалі від школи, подалі від дому. Підлітку Антоні не вдалось прирости до рідного міста, йому хочеться податись геть. Його вабить дорога, він — юний і невразливий. Принаймні, сам він так думає. А що буде далі — хтозна.

Реальна історія, в яку складно повірити. Здавалось, все було проти нього, але автор зумів реалізувати свою мрію — стати кардіохірургом. Він народився в бідності в Індії, мав проблеми з навчанням та покалічені руки, але цілеспрямованість та залізна воля допомогли досягти мети. Зараз він — світило медицини. Арун К. Сінгх розповідає про те, як адаптовувався у США, як вчився, щоб стати одним із найкращих кардіохірургів. За його спиною — тисячі успішних операцій і стільки ж врятованих життів. Тисячі сердець були в його руках.

 

Приготуйтесь до подорожей в часі, які перевірять на міцність дружбу, адже саме це обіцяють три історії, вміщені в цій книжці. «Дипломна робота» — заради неї випускники Даша і Микита вирушать у минуле, що розкрити низку таємниць. Не обійдеться і без пригод, бо хоч про минуле відомо багато, але далеко не все. «Місце, якого не існує» — спекотне африканське сафарі, пам’ять про яке треба ретельно берегти. І нарешті кульмінація — «Війна богів» — епічна сутичка гігантів і богів, у якій героям відведена неабияка роль.

Поговоримо про психоаналіз? А саме про того, з кого це все почалось. Зіґмунд Фройд запропонував вишукувати корені наших проблем у дитячих спогадах, притлумленій сексуальності, снах… Ним захоплювались і не розумілись, але його праці досі цікаво читати. Автор — дослідник психоаналізу — зі спогадів та праць вибудовує цікаве читво, яке не тільки окреслить життєпис Фройда, а й продемонструє його головні концепти та погляди. Ненудну біографію доповнюють першоджерела — листи та цитати з наукових досліджень.

Каїн — хто має гіршу репутацію? І чому саме цей образ вибрав для другого роману з історичного циклу «Прокляті гетьмани» Володимир Єшкілев? Пропонуємо вам знайти відповіді на ці запитання у цьому ошатному томику. Павло Тетеря (Мошковський) — одіозна історична постать, про яку важко знайти добре слово. У часи його правління формувались передумови того, що досі має неабиякий вплив на життя українців. Але чи все так однозначно? Автор пропонує своє бачення діяльності цього гетьмана.

Дочекались! Супермен — українською! Тандем Френка Міллера та Джона Роміта-молодшого розповідає про юні роки прибульця з Криптона, який отямився у Канзасі. Кларк Кент — становлення: знайти тонку грань між суперменством та відповідальністю за силу. Йому треба бути трохи більш людяним, ніж усі інші, щоб не виділятись. Тож це історія не про супергеройського супергероя, а юнака, який дорослішає, вчиться жити у суспільстві і шукає своє місце у світі, а для цього самих тільки надздібностей недостатньо.

Екзотична ліванська література. Історія письменника-початківця, який прагне, щоб його роман побачив світ, але не може пробитись. Засмучений Фарід влаштовується працювати коректором. Щодня вичитуючи чужі тексти, він мріє одного разу взяти до рук власну книжку, тож дбайливо зберігає зошит з рукописом у столі. Тільки одного разу той зникає, а натомість Фарід отримує друкований примірник. От тільки починає підозрювати, що його місце роботи зовсім не таке просте, тож береться до розслідування.

Бар «Дім на краю ночі» стоїть попри все. Місцеві вважають його дивною місциною й оминають, але для Амедео він стане домівкою. Зайда не перейнявся острівними страшилками, а просто став там щасливим. Кастелламаре принесе доктору Еспозіто кохання та сенс життя. Тут він створить сім’ю та радітиме народженню дітей. Тут житиме не одне покоління Еспозіто, які ставатимуть свідками світових воєн, криз, тоталітарних режимів. Незмінним залишатиметься тільки «Дім на краю ночі», який замріяно слухає шепіт хвиль.

Крокуючи містами, думаємо, що вони існували завжди. От тільки щось схоже на місто з’явилось приблизно 6000 років. Поодинокі поселення переростали у щось більше — щось міцніше та краще захищене. Авторка розповідає про роль міст у цивілізації та влаштовує для нас екскурсії старовинними містами — Римом та Афінами, мексиканськими Теотіуакана й Теночтитлана… Всі дороги вели до міст, а торговці першими приносили новини і те, що ми тепер називаємо трендами. Звісно, там, де багато людей, багато і проблем: галас, злочинність, сміття… А як з цим давали раду у давнину?

Хочете знайти щастя? Сонячна збірка Артема Полежаки поспішає на допомогу! Поезія та малюнок (який можна розфарбувати в улюблені кольори) створюють атмосферу очікування дива. На початку вас розважать передмови Юрія Андруховича та Євгена Дикого, які вже мали змогу насолодитись збіркою «Люди у пошуках щастя» і, вочевидь, свою порцію щастя вже знайшли. Тож черга за вами. Беріть збірку до рук та ловіть поетичний дзен. Заряд позитиву та енергії — гарантовані!

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

330 thoughts on “Урізноманітніть літнє читання з десятком гарячих новинок

    Залишити відповідь