Література холодної Скандинавії: 10 книг письменників з Данії та Норвегії

Скандинавська література стає все більш популярною. Це пов’язано з її своєрідністю, неповторністю і суто північними нотками. Скандинавська література не завжди динамічна й іноді затягується. Однак вона має свій почерк і її неможливо скопіювати. Скандинавія – це окремий маленький світ, про який ми можемо трошки більше дізнатися із книжок. Минулого разу ми розповідали про книги шведських письменників. Тепер – 10 книг норвезьких і датських письменників.

Норвегія

Петтер уже дорослий, але в душі залишається фантазером і мрійником. Головний герой не хотів прощатися з дитинством у прискореному режимі, але йому довелося це зробити через сімейні негаразди. Як би там не було, хлопець виріс і перейшов на свій хліб. На життя Петтер заробляє незвичним способом – продає письменникам ідеї. Для цього головний герой навіть створив спеціальну мережу. Та навіть той, хто називає себе Павуком, колись може потрапити в сітку.

Начальник поліції Дункан – єдиний із людей, на кого можуть покластися мешканці занедбаного індустріального міста. У цьому норвезькому закутку процвітає наркоторгівля, а правоохоронці нічого не можуть вдіяти. Та з появою Дункана все може змінитися. Це розуміє і наркобарон Геката, якому не хочеться мати такого серйозного супротивника. Злодій вирішує через свої зв’язки натиснути на Макбета – поліцейського з приступами неконтрольованої агресії. Виявляється, командиром спецназу можна легко маніпулювати.

Анні – 10 років. Вона любить кататися на велосипеді, лазити по деревах і розгадувати таємниці. Життя Анни змінюється того дня, коли в її класі з’являється новий учень – Йорґен. Дівчина розуміє, що закохалася. Вперше в житті. Анна бачить, що в неї з’являються серйозні суперниці. Та дівчина впевнена, що найгарніший хлопець класу (або навіть школи) дістанеться саме їй.

Поняття свободи – відносне, бо кожен трактує його по-своєму. Норвезький вчений Ларс Свендсен вирішив хоч трохи наблизитися до істини у вивченні цього питання. Автор спочатку проаналізував думки, твердження й теорії різних філософів. Потім спробував зрозуміти, за яких умов людина може почуватися вільною, що являє собою свобода для суспільства і чи може вона чимось обмежуватися. Це – тільки частина запитань, на які відповів науковець.

Журналістка Кайса Курен пішла в декретну відпустку. Вона – фанат своєї справи, тому радо погоджується на неофіційний підробіток. До Кайси звертається незнайомець. Чоловік просить її дізнатися більше про зникнення Юлії – доньки лікарки-хірурга із психіатричної лікарні Дікемарка. Через деякий час роботодавця журналістки вбили. Після цього Курен почала розуміти, що її завдання – це зовсім не легкий підробіток.

Данія

Андерсен – один із найвідоміших казкарів у всьому світі, а не тільки в Данії. Твори письменника вирізняються психологічною довершеністю, своєрідною побудовою сюжету й «живою» мовою. Майже кожна казка письменника має глибокий внутрішній сенс. Саме такі твори й увійшли до цієї збірки. В книзі використані малюнки першого ілюстратора Андерсена – данського художника Вільгельма Педерсена.

Клоун Каспер Кроне дуже любить музику, особливо – Баха. Це хобі допомагає йому в роботі. Досвідчений клоун навчився визначати «тональність» людини, щоб знайти до неї підхід. Одного разу до нього приводять дівчинку Клару-Марію, всередині якої – тиша. Через деякий час Кроне зрозумів, чому дитина ніяк не звучить – бо її викрали. Клоун вирішує допомогти дівчинці, і з того самого моменту потрапляє в карколомний світ сучасного Копенгагена.

Письменниця Бесс прокидається після звуку пострілу. Виявляється, хтось убив її чоловіка. Жінка боїться, бо поліція підозрює її. У своїх останніх словах чоловік натякав на те, що його вбила дружина. Бесс розуміє, що цього не може бути. Письменниця починає власне розслідування. Вона це робить не лише заради «очищення» свого імені, а й для того щоб розібратися у своєму житті. Після цього жінка дізнається, що в її чоловіка було багато таємниць, про які вона не знала.

Головний герой став учасником небезпечної гри, яку сам же для себе і створив. У книзі описуються різні на перший погляд сюжетні лінії. Та згодом стає зрозуміло, що все це – історія чоловіка, який живе з трьома жінками одночасно. Головний герой вирішив застосувати «принцип доміно» в реальному житті, не підозрюючи, чим може закінчитися подібна гра.

На завершення – нестандартна книга від одного із найпопулярніших і найдивніших данських письменників. У одну книгу автор помістив цілу історичну епопею про життя декількох поколінь роду Ерікссонів. Історія починається з 30-х років і триває до наших днів. Цю книгу називають еталоном скандинавської саги, а також притчею з долею гротеску і комічності.

Сергій Завалко
Журналіст, спортивний і літературний оглядач. Люблю ігрові види спорту, поезію і літературу. Пишу вірші. Читаю в основному поезію і художню літературу. Люблю жити, радіти життю, дізнаватися щось нове і активно відпочивати.

747 thoughts on “Література холодної Скандинавії: 10 книг письменників з Данії та Норвегії

    Залишити відповідь